...

Kunnen honden liefhebben en affectie tonen ?

kunnen honden liefhebben foto pixabay
4.3
(4)

Lief hebben is het toverwoord !

Kunnen honden liefhebben is een vraag dat sommige mensen zich stellen. Wat is liefhebben ? Er zijn veel gelijkenissen tussen honden en mensen wat betreft affectie en liefde. Honden voelen zich verbonden met hun eigenaar en laten dit ook merken. Affectie kan zich onder meer enerzijds uitdrukken in liefde: verering, vriendschap, kameraadschap, verliefdheid, aantrekkingskracht, verafgoding en onderwerping.

Honden hebben over het algemeen een bovengemiddeld lief en sociaal karakter. Het is dan ook niet gek dat veel hondeneigenaren menselijke eigenschappen toewijzen aan hun trouwe viervoeters. Maar hoe weet je of je hond daadwerkelijk vriendelijk is of zich alleen maar zo opstelt omdat hij dan verzekert is van een gevulde bak met brokjes aan het einde van de dag? Hier bestaan veel verschillende theorieën over en de meningen hierover zijn verdeelt.

Het voorbeeld van Hachiko

Je hebt vast wel eens van de film Hachiko gehoord en anders is het zeker een aanrader om eens te bekijken! In deze film brengt de hond Hachiko dagelijks zijn eigenaar naar het station en wacht hem hier vervolgens op tot hij weer terug komt. Wanneer zijn eigenaar op een dag niet terug komt blijft Hachiko negen jaar lang iedere dag op hetzelfde tijdstip terugkomen naar het station. Dit zou kunnen betekenen dat hij zijn eigenaar erg mist en daarom op hem blijft wachten. Het kan echter ook zo zijn dat het lopen van en naar het station een dagelijkse routine is geworden en dat dit is ingebouwd in het ritme van de hond. Het laatste heeft niets met liefhebben te maken.

Hachiko is een mooi vb van hoe ’trouw’ honden zijn, en dat is iets dat al eeuwen in dergelijke rassen ingebakken zit. In de natuur telt samenwerken = overleven. Helaas maken we daar als mensen vaak misbruik van…

Een terugblik in de tijd

Om te kunnen bepalen of honden wel of niet liefhebben is het van belang om terug te gaan naar de oorsprong. De domesticatie begon meer dan 10.000 jaar geleden. De relatie tussen mensen en honden is de afgelopen eeuwen enorm verandert. Vroeger werden honden gezien als productief werktuig. Zo konden ze bijvoorbeeld het vee beschermen tegen predatoren, gebruikt worden als trekdieren en terreinen bewaken. Tegenwoordig worden honden vooral gezien als gezelschapsdieren en hechten mensen veel emotionele waarde aan hun viervoeters.

Aangeboren versus aangeleerde eigenschappen

Dat de relatie tussen honden en mensen is verandert, wil niet zeggen dat het karakter van honden is mee verandert. Veel eigenschappen worden gedurende het hondenleven aangeleerd en worden daarmee erg beïnvloedt door de eigenaren zelf. Echter zijn er ook eigenschappen waar de hond mee geboren wordt. Deze eigenschappen kunnen worden afgeleerd of aangemoedigd, maar zullen altijd onderdeel uitmaken van je huisdier. Het verklaart waarom een hond af en toen kan bijten wanneer hij zich aangevallen voelt, of geblaf wanneer hij zijn territorium probeert te beschermen. Dit zijn aangeboren eigenschappen.

honden lief hebbenOvereenkomsten tussen mens en hond

Het zal je verbazen hoeveel gelijkenissen er zijn tussen mensen en honden. Onderzoek heeft uitgewezen dat honden, net als mensen, beschikken over een groot inlevingsvermogen. Honden zijn net als mensen intelligente wezens die veel emoties kunnen ervaren en ook emoties kunnen aanvoelen bij anderen. Japans onderzoek heeft aangetoond dat eigenaars een hond kiezen die veel op hun lijkt en waarin zij zichzelf kunnen herkennen. Al met al verschillen we dus toch niet zo van onze viervoeters als dat we soms denken.

Het geluk hormoon Oxytocine

Oxytocine wordt ook wel het knuffel hormoon of geluk hormoon genoemd. Dit hormoon komt vrij bij positieve interacties in ons dagelijkse leven. Onderzoek heeft aangetoond dat dit hormoon niet alleen vrij komt bij mensen wanneer er sprake is van mens-hond interactie, maar dat het hormoon ook vrij komt bij de hond. Kortom, ook honden maken geluk hormoon aan wanneer zij knuffelen met hun eigenaar of geaaid worden. Dit is ook wat hersenscans in een ander onderzoek uitwezen. Honden kunnen dus zeker wel affectie en liefde voelen en daarmee ook een ander liefhebben.

Je hond als vriend

Onderzoek heeft aangetoond dat honden, net als mensen, bewust vriendschappen kunnen aangaan. Het is dan ook niet gek dat veel eigenaars hun hond als vriend zien. De hond kan het baasje dus ook als vriend zien. Het gaat hierbij om meer dan een simpele relatie waarin de hond het eigenaar dankbaar is voor eten, maar om affectie tussen mens en dier. Honden voelen zich verbonden met hun baasje en laten dit ook merken.

Je hond als familie

Naast dat mensen hun hond kunnen zien als vriend, kan een hond ook worden opgenomen in de familie en gezien worden als een volwaardig lid van de familie. Uit onderzoek is gebleken dat sommige eigenaars zoveel van hun hond houden dat ze het dier zien als hun eigen kind. Ook zouden een groot aantal van de deelnemers hun hond verkiezen boven hun echte familie leden.

Communicatie tussen hond en mens

Honden maken daarnaast meer bewegingen in hun gezicht wanneer zij aandacht krijgen van mensen. Dit versterkte de communicatieve band tussen mens en dier. Hierdoor heb je het gevoel dat jou hond je echt begrijpt en reageert op wat jij zegt. Veel eigenaren praten dan ook tegen hun honden alsof het mensen zijn en ze onze taal kunnen verstaan. Dat is natuurlijk niet het geval, maar honden kunnen wel veel aflezen aan onze lichaamstaal en de manier waarop wij praten. Denk bijvoorbeeld aan de toon en de hoogte waarop jij iets tegen je hond zegt. Deze kunnen bepalend zijn voor de reactie van je hond. Ter info, praten tegen je hond is af te raden.

Het sociale karakter versterken

Niet alle honden worden echter even lief geboren en veel eigenschappen hangen af van de opvoeding van je hond. Hier heb je zelf dus ook veel invloed op. Richt jou hond van jongs af aan goed af zodat hij precies weet wat hij wel en niet kan doen. Wees hierin consequent. Negeer de hond wanneer hij iets doet wat niet mag, maar beloon ook wanneer je hond goed luistert. Dit bevordert het liefhebbende karakter van jou viervoeter en versterkt jullie band.

 

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.3 / 5. Aantal beoordelingen: 4

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!