...

Gevaarlijke hondenrassen bestaan niet

Amerikaanse bulldog
4.5
(64)

Gevaarlijke hondenrassen bestaan niet, gevaarlijke eigenaars wel !

De vraag die mensen vaak stellen: “Is er nog plaats voor gevaarlijke hondenrassen in deze maatschappij”. Ja natuurlijk is er plaats voor deze hondenrassen in onze maatschappij. We kunnen de vraag anders stellen, “WAAROM zou er geen plaats zijn voor een goed getrainde hond in onze maatschappij ? Zegt Johan Herman hoofdredacteur van het hondenmagazine “De Nieuwe Hond”.

We kunnen het zo stellen, is een handvuurwapen gevaarlijk? Kan een wapen dodelijk zijn? Ja een wapen is gevaarlijk en dodelijk als het in verkeerde handen terecht komt. Je kan deze vergelijking doortrekken naar alle hondenrassen. Ook alle mensen zijn gevaarlijk in bepaalde situaties. Net zoals strafpleiter “Vermassen” ooit zei, alle mensen kunnen een moord plegen.

Alle honden zijn pas gevaarlijk in bepaalde situaties.

1 Door een slechte opvoeding.
2 Door een verkeerde training en opleiding
3 Een onstabiele gezinssituatie
4 Een verkeerde en ongedisciplineerde eigenaar voor bepaalde hondenrassen.
5 Omdat ze zichzelf willen beschermen tegen geweldpleging
6 Door honden te kruisen die aanleg hebben tot agressie

Een hond is evenredig gevaarlijk als zijn eigenaar.

Is een Bull Terriër gevaarlijk ?

Een Bull Terrier is pas gevaarlijk zonder training, discipline en opleiding. Dit is een enorm probleem. Door een verkeerde en ongedisciplineerde opvoeding, bij gebrek aan de aangepaste training, kan een onvoorzien voorval de hond zodanig triggeren dat dit prachtig dier explodeert. Kort gezegd, een bom van agressie. Alles begint bij een goede puppycurcus.

De schuld ligt meestal bij de eigenaar en fokker

Gevaarlijke hondeneigenaars. Gevaarlijke honden bestaan niet, maar gevaarlijke eigenaars bestaan spijtig genoeg wel. In het eerste geval zijn het eigenaars die honden zodanig verkeerd opvoeden dat deze dieren automatisch gevaarlijk worden.

Gevaarlijke fokkers…, aan de andere kant zijn er een aantal fokkers die heel goed weten waar ze mee bezig. Deze fokkers kunnen honden met een verkeerd karakter zodanig kruisen dat de puppy’s echte moordwapens worden. Honden waarvan geweten is dat ze aanleg hebben tot agressie, moeten meer aandacht krijgen bij het kruisen. Fokkers moeten heel bewust zijn dat door het kruisen van honden met verkeerde karakters dit niet alleen mensen in gevaar brengt, maar ook de hond.  Uiteindelijk krijgt de hond altijd de schuld en zal deze na een bijtincident worden afgemaakt.

Onervaren eigenaren die een hondenras kiezen dat niet bij hun past.

Dikwijls ligt de schuld niet aan de hond, maar aan de eigenaar. Bepaalde hondenrassen kan je niet opvoeden als een normale gezelschapshond. Honden moeten een opvoeding en training krijgen aangepast aan het ras zelf. Zo heeft een Border Collie de genen in zich om schapen en andere dieren bij elkaar te drijven. Een Shih-tzu is gemaakt om liefde en vriendschap te geven. Ook al heeft uw hond nog nooit een vlieg kwaad gedaan, toch moet je deze hond zodanig trainen dat hij in bepaalde situaties zichzelf kan intomen zonder te exploderen. Het zou heel spijtig zijn moesten unieke hondenrassen verdwijnen door het toedoen van een paar onbezonnen eigenaars die hun hond niet onder controle krijgen. We moeten dikwijls eens de vraag stellen ” Welke hond past bij mij “.

Enkele tips die bijtongevallen kunnen vermijden

Zorg voor een goede socialisatiefase

Socialiseer je nieuwe puppy. Laat een puppy kennismaken met alles wat hij in z’n latere leven zal tegenkomen. Zorg dat je puppy met andere honden in contact komt. Laat puppy’s wennen aan geluiden en onvoorziene omstandigheden. Aangezien kinderen vaak ruwer omspringen met honden laat puppy’s samen, maar onder toezicht met kinderen opgroeien.

Houd je hond altijd aan de lijn

Wanneer je gaat wandelen met je hond, zog ervoor dat deze altijd aangelijnd is. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de meeste fatale hondenbeten het gevolg zijn van een niet-aangelijnde hond.

Train je hond niet te bijten

Van nature zal iedere puppy op alles kauwen, knabbelen en bijten totdat jij hem leert dat dit ongepast gedrag is. Wanneer hij naar vreemde personen bijt of gromt, moet jij dit gedrag meteen corrigeren. Klap in je handen of zeg kordaat ‘foei’ zodat hij afgeleid wordt. Zorg er wel voor dat je dit doet tijdens het bijten en niet achteraf, want dan zal hij niet meer de link kunnen leggen met zijn daden.


Update, Reactie van een lezer op dit artikel via mail

“Goed artikel, verkeerde conclusie. Jullie noemen een groot aantal gevaarlijke punten op om vervolgens doodleuk te concluderen dat je ze allemaal kunt managen”

Antwoord:
Volgens mijn persoonlijke mening en geboren tussen honden (ook honden afgericht) blijf ik bij mijn conclusie.

Gevaarlijke hondenrassen bestaan niet, maar er bestaan wel ongedisciplineerde honden waardoor ze gevaarlijk worden. (kleine hondenrassen kunnen juist hetzelfde karakter hebben dan deze zogenaamde gevaarlijke honden, maar de schade is hier beperkter)

Dat wil zeggen ,

1 – honden waarvan de hersenen niet kunnen omgaan met hun lichamelijke kracht.
2 – honden die nadat ze getriggerd werden, niet weten wat ze met bepaalde signalen moeten doen.

Zijn ze daarom gevaarlijk. ? Ja
Ongeleide projectielen zijn altijd gevaarlijk omdat je niet weet waar ze terecht komen.
Daarom is het bij deze hondenrassen nodig om ze onmiddellijk (vanaf hun geboorte) op de juiste manier te trainen zodat ze leren omgaan met juist dat één (ongewenst) puntje.
Het puntje waardoor ze getriggerd worden moet je als trainer/eigenaar herkennen en de hond aanleren dat ze daar anders moeten mee omspringen, dus de hond leren dat hij bij bepaalde gevoelens even moet halt houden en tot besef komen dat hij de knop moet omdraaien.

+ fokkers moeten die minpuntjes eruit fokken. Dat is perfect mogelijk als je het karakter van deze honden perfect kent, als je er dagelijks mee bezig bent kan je ook na enkele generaties er terug poeslieve hondenrassen van maken.
Toch is het probleem bij sommige fokkers dat ze alleen naar de lichaamsbouw kijken en minder naar het karakter. Ook de zogenaamde “oeps nestjes” kunnen gevaarlijk combinaties leveren !!

Vervolg

pit bulls(Klik op de foto om het filmpje te bekijken. Niet voor gevoelige kijkers.) Betreft deze video…, de kracht van deze honden mag je niet onderschatten en eenmaal ze aan het moorden gaan kan je er ook niet meer tussen in komen. Deze honden zijn dan ook voor geen reden meer vatbaar.

Als ze zich van de buitenwereld afsluiten kan je niets meer doen dan wachten. Kom je daar tussen, dan deel je mee in de brokken en zal je het zeker niet meer verder vertellen.

Deze honden zijn effectief gevaarlijk geworden het door toedoen van hun trainers. Vermoedelijk zijn ze gefokt om te doden. Dat kan je ook zien in dit filmpje hoe die eigenaar omspringt met het kadaver van het overleden hondje.

Door hun instinkt te versterken krijg je een resultaat zoals in dit filmpje. Dat is ook de reden dat deze honden onmiddellijk na de geboorte de juiste opvoeding moeten krijgen en door een aangepaste training het instinkt te neutraliseren. Elke dag opnieuw. Dat is ook de reden dat deze honden niet bij verkeerde of onbekwame eigenaars mogen vallen. Hier zou een wet moeten bestaan dat eigenaars hun bekwaamheid kunnen aantonen om over te kunnen gaan tot de aankoop van deze dieren. Eerlijk gezegd kunnen deze honden opnieuw een juiste heropvoeding krijgen, maar met veel geduld en jaren training. Iets afleren dat erin gebakken zit is heel moeilijk. De enigste manier is via een omleiding de trigger in de hersenen proberen uit te schakelen.

Een lezer (Niko) stuurde ons deze opmerkingen:

(Niko) – Sommige honden bijten verwoestend of doden heel makkelijk.
(Antwoord) – Klopt, het zijn grote honden met veel kracht.

(Niko) -Van die honden zijn er weer veel die zo maar kunnen uitvallen.
(Antwoord) – Dat kan je ook zeggen van kleine honden, maar veel eigenaars willen het niet zien dat ze een mini monster creëren.

(Niko) – Honden ook, die geen normale signalen afgeven maar juist ontspannen lijken of zelfs schuchter. Zonder enige waarschuwing vallen ze aan.
(Antwoord) – 1 – Een signaal is er altijd, soms merken onervaren eigenaren deze niet op, maar signalen zijn altijd. Actie is altijd gelijk aan reactie. Het kan een reactie zijn dat door de eigenaar zelf is uitgelokt, zonder dat de eigenaar het zelf besefte.

2 – Er kunnen ook externe invloeden aan de basis liggen waar de hond bepaalde negatie gevoelens krijgt zodat hij bijt.

3 – Stress is ook zo een geval, het is niet omdat de hond onverwachts uitvalt zonder waarschuwen dat er geen stress aanwezig was. Stress bij honden zijn rare dingen. Je kan het je zo voorstellen… Neem een leeg glas en doe er telkens een klein beetje water in op het moment de hond een klein beetje stress ervaart. Vb bij bepaalde geluiden waardoor de hond stress ervaart, je gaat wandelen en je hond merkt iets op waardoor hij opnieuw stress ervaart, (doe terug een beetje water in het glas, in verhouding met het stressniveau). Als de hond zich ontspant giet je een beetje water uit het glas.

Zo zit de dag van de hond in elkaar. Op het einde van de dag slaapt de hond en de stress gaat deels verdwijnen, (dus doe je nu wat water uit het glas), maar bij sommige honden is de stres niet volledig verdwenen en blijft het glas voor een deel vol. Zo begint de hond een nieuwe dag met een onverwerkte ballast (stress) van de dag ervoor. Dus het glas was niet volledig leeg en de hond begint opnieuw te stressen en…  het glas loopt over…. Dat is het moment dat de hond zonder zichtbare waarschuwing zal uitvallen.

(Niko) – En ja-risico – ze hebben heel vaak totaal foute eigenaren
(Antwoord) – Zoals ik al zei, hier zou een wet moeten bestaan dat eigenaren hun bekwaamheid kunnen aantonen voor ze toegang krijgen tot de aankoop van deze dieren.

(Niko) – Deze honden komen vaker dan andere soorten in het asiel
(Antwoord) – Dat is normaal, onbekwame eigenaren weten op het einde geen raad meer met het monster dat ze zelf creëerden door een verkeerde opvoeding, door weinig of geen training door tijdsgebrek. Of… door het allemaal te simplistisch te bekijken bij de aanschaf van deze prachtige dieren.

(Niko) – In het asiel worden ze weer opgehaald voor o.m. hondengevechten.
(Niko) – Ze worden overigens na het gevecht vaak weer voor  het oplappen bij hetzelfde asiel ingeleverd
(Antwoord) – Hier gaat het asiel in de fout, maar veel asielen hebben geen expert in huis dat de juiste beslissing kan nemen om deze uitzonderlijke en slecht opgevoede honden aan een juiste persoon toe te wijzen. (Hier kan ook een bekwaamheidsattest van de nieuwe eigenaar wonderen doen in geval het personen zijn met goede bedoelingen) Eventueel een vergunning voor het houden van deze dieren, net hetzelfde als een vergunning voor wapendracht.

(Niko) – De hondentrainers vallen niet aan te slepen
(Antwoord) – Deze honden moeten individuele trainingen krijgen door trainers die beroepsmatig gevechtshonden en politiehonden trainen. (een soort heropvoeding) Deze mensen zijn 24 uur op 24 uur met die hond bezig. Een hond dat goed is in zijn hoofd kan perfect mee trainen tussen de gezelschaps- en gezinshonden, mits een extra dagelijkse training.

(Niko) – in het asiel wordt vaak tussen twee kooien een kooi leeg gehouden zodat ze elkaar niet verwonden.
(Niko) – Als deze vechthonden (laat ik ze maar een naam geven) de liefde moeten bedrijven voor de fok, dan moet er een soort bok tussen geplaatst worden omdat ze anders elkaar aanvallen en elkaar doodbijten.
(Antwoord) – Iemand met een beetje verstand in zijn hoofd laat deze ongeleide projectielen niet met elkaar kruisen. Honden met verkeerde karakters moeten uitgesloten worden tot de fok.

(Niko) – Ja de optelsom van bijtkracht, vecht-  en aanvalsgedrag, onvoorspelbaarheid, foute eigenaar, criminele circuit maakt dat volgens mij de conclusie is: te veel risico’s bij elkaar maakt het onbeheersbaar. Dit blijkt ook uit het grote aantal slachtoffers wat deze honden geeft. Het woord bijtincident is voor deze groep een niet toepasbaar woord. Het is eerder een aanval om te doden. En dat is natuurlijk onacceptabel. Kijk naar de lijst die je zelf hebt geplaatst waar precies deze honden zo veel in voorkomen. De eigenaars en fans van deze honden willen laten geloven dat het met toezicht en een cursus wel los zal lopen. Dit is onrealistisch om zoveel risicofactoren te beheersen.

(Antwoord) – Ik kan je volledig bijtreden met je besluit, er komt veel meer bij kijken dan een cursus. Maar dat wil niet zeggen dat er gevaarlijke hondenrassen bestaan. (oké, misschien eentje met hersenfalen, maar zo zijn er ook mensen) Het gevaar ligt erin dat deze prachtige dieren in verkeerde handen kunnen vallen., maar dan moet je ook alle auto’s van de baan halen. Auto’s en vrachtwagens zijn ook levensgevaarlijk in verkeerde handen, kijk naar bepaalde aanslagen met auto’s en vrachtwagens de afgelopen jaren.

Ter verduidelijking, gevaarlijk honden bestaan niet in normale omstandigheden. Extremisten kan je nooit uitsluiten, zowel bij honden als bij mensen.

Ik hoop hiermee dat ik mijn punt heb kunnen duidelijk maken.
Ter info, ik sta steeds open voor discussie via mail.
Johan Herman (Redacteur De Nieuwe Hond)


Gevaarlijke hondenrassen

Nederland beschikt sinds eind 2017 over een lijst met 22 gevaarlijke hondenrassen. Zodra fokkers erin slagen om een ras minder agressief te maken, kan het ras weer van de lijst worden geschrapt. Niet iedereen schaart zich achter het idee. Het Nederlandse ministerie voelt niets voor een dergelijk verbod op sommige hondenrassen omdat hiervoor betrouwbare gegevens ontbreken, laat een woordvoerder weten. “Uit onderzoek blijkt dat afwijkend agressief gedrag veroorzaakt kan worden door een combinatie van fysieke- en temperamentkenmerken van het dier, eigenaar gerelateerde factoren en situationele kenmerken”, aldus een woordvoerder van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De Nederlandse lijst bevat 22 gevaarlijke hondenrassen, ook alle kruisingen met of tussen deze honden en honden die op lijken:
* Honden met een stamboom erkend door de Raad van Beheer (De Nederlandse Kennelclub) vallen niet onder de categorie gevaarlijke hondenrassen.

10 gevaarlijke hondenrassen uit de Nederlandse lijst ” 22 gevaarlijke hondenrassen” “

 

1. Akita (Lijst gevaarlijke hondenrassen)

Gevaarlijke hondenrassen - Akita Inu

 

2. American Bulldog (Lijst gevaarlijke hondenrassen)

Gevaarlijke hondenrassen - Amerikaanse bulldog

 

3. American Staffordshire Terrier (Lijst gevaarlijke hondenrassen)

Gevaarlijke hondenrassen - american-staffordshire-terrier

 

4. Boerboel (Lijst gevaarlijke hondenrassen)

Boerboel puppy

 

5. Bull Mastiff (Lijst gevaarlijke hondenrassen)

Gevaarlijke hondenrassen - Bullmastiff puppy

 

6. Bull Terrier (Lijst gevaarlijke hondenrassen)

Gevaarlijke hondenrassen - Bull Terrier miniatuur

 

7. Cane Corso (Lijst gevaarlijke hondenrassen)

Cane Corso

 

8. Dogo Argentino (Lijst gevaarlijke hondenrassen)

Argentijnse Dog - dogo argentino

 

9. Staffordshire Bull Terrier (Lijst gevaarlijke hondenrassen)

Gevaarlijke hondenrassen - Staffordshire bull terrier

 

10. Rottweiler (Lijst gevaarlijke hondenrassen)

Gevaarlijke hondenrassen - rottweiler trainen

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.5 / 5. Aantal beoordelingen: 64

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!