...

Gevaarlijke hondenrassen bestaan niet

Amerikaanse bulldog
4.5
(65)

Gevaarlijke hondenrassen bestaan niet, gevaarlijke eigenaars wel !

De vraag die mensen vaak stellen: “Is er nog plaats voor gevaarlijke hondenrassen in deze maatschappij”. Ja natuurlijk is er plaats voor deze hondenrassen in onze maatschappij. We kunnen de vraag anders stellen, “WAAROM zou er geen plaats zijn voor een goed getrainde hond in onze maatschappij ? Zegt Johan Herman hoofdredacteur van het hondenmagazine “De Nieuwe Hond”.

We kunnen het zo stellen, is een handvuurwapen gevaarlijk? Kan een wapen dodelijk zijn? Ja een wapen is gevaarlijk en dodelijk als het in verkeerde handen terecht komt. Je kan deze vergelijking doortrekken naar alle hondenrassen. Ook alle mensen zijn gevaarlijk in bepaalde situaties. Net zoals strafpleiter “Vermassen” ooit zei, alle mensen kunnen een moord plegen.

Alle honden zijn pas gevaarlijk in bepaalde situaties.

1 Door een slechte opvoeding.
2 Door een verkeerde training en opleiding
3 Een onstabiele gezinssituatie
4 Een verkeerde en ongedisciplineerde eigenaar voor bepaalde hondenrassen.
5 Omdat ze zichzelf willen beschermen tegen geweldpleging
6 Door honden te kruisen die aanleg hebben tot agressie

Een hond is evenredig gevaarlijk als zijn eigenaar.

Is een Bull Terriër gevaarlijk ?

Een Bull Terrier is pas gevaarlijk zonder training, discipline en opleiding. Dit is een enorm probleem. Door een verkeerde en ongedisciplineerde opvoeding, bij gebrek aan de aangepaste training, kan een onvoorzien voorval de hond zodanig triggeren dat dit prachtig dier explodeert. Kort gezegd, een bom van agressie. Alles begint bij een goede puppycurcus.

De schuld ligt meestal bij de eigenaar en fokker

Gevaarlijke hondeneigenaars. Gevaarlijke honden bestaan niet, maar gevaarlijke eigenaars bestaan spijtig genoeg wel. In het eerste geval zijn het eigenaars die honden zodanig verkeerd opvoeden dat deze dieren automatisch gevaarlijk worden.

Gevaarlijke fokkers…, aan de andere kant zijn er een aantal fokkers die heel goed weten waar ze mee bezig. Deze fokkers kunnen honden met een verkeerd karakter zodanig kruisen dat de puppy’s echte moordwapens worden. Honden waarvan geweten is dat ze aanleg hebben tot agressie, moeten meer aandacht krijgen bij het kruisen. Fokkers moeten heel bewust zijn dat door het kruisen van honden met verkeerde karakters dit niet alleen mensen in gevaar brengt, maar ook de hond.  Uiteindelijk krijgt de hond altijd de schuld en zal deze na een bijtincident worden afgemaakt.

Onervaren eigenaren die een hondenras kiezen dat niet bij hun past.

Dikwijls ligt de schuld niet aan de hond, maar aan de eigenaar. Bepaalde hondenrassen kan je niet opvoeden als een normale gezelschapshond. Honden moeten een opvoeding en training krijgen aangepast aan het ras zelf. Zo heeft een Border Collie de genen in zich om schapen en andere dieren bij elkaar te drijven. Een Shih-tzu is gemaakt om liefde en vriendschap te geven. Ook al heeft uw hond nog nooit een vlieg kwaad gedaan, toch moet je deze hond zodanig trainen dat hij in bepaalde situaties zichzelf kan intomen zonder te exploderen. Het zou heel spijtig zijn moesten unieke hondenrassen verdwijnen door het toedoen van een paar onbezonnen eigenaars die hun hond niet onder controle krijgen. We moeten dikwijls eens de vraag stellen ” Welke hond past bij mij “.

Enkele tips die bijtongevallen kunnen vermijden

Zorg voor een goede socialisatiefase

Socialiseer je nieuwe puppy. Laat een puppy kennismaken met alles wat hij in z’n latere leven zal tegenkomen. Zorg dat je puppy met andere honden in contact komt. Laat puppy’s wennen aan geluiden en onvoorziene omstandigheden. Aangezien kinderen vaak ruwer omspringen met honden laat puppy’s samen, maar onder toezicht met kinderen opgroeien.

Houd je hond altijd aan de lijn

Wanneer je gaat wandelen met je hond, zog ervoor dat deze altijd aangelijnd is. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de meeste fatale hondenbeten het gevolg zijn van een niet-aangelijnde hond.

Train je hond niet te bijten

Van nature zal iedere puppy op alles kauwen, knabbelen en bijten totdat jij hem leert dat dit ongepast gedrag is. Wanneer hij naar vreemde personen bijt of gromt, moet jij dit gedrag meteen corrigeren. Klap in je handen of zeg kordaat ‘foei’ zodat hij afgeleid wordt. Zorg er wel voor dat je dit doet tijdens het bijten en niet achteraf, want dan zal hij niet meer de link kunnen leggen met zijn daden.


Gevaarlijke hondenrassen: Feiten en Mythen

In Nederland bestaan volgens de overheid richtlijnen zogenaamde “hoog-risico” hondenrassen. Deze lijst bevat rassen zoals de Pitbull, Rottweiler en Cane Corso, en werd opgesteld op basis van fysieke kenmerken, bijtgedrag en erfelijke aanleg. Dat betekent echter niet dat al deze honden daadwerkelijk gevaarlijk zijn – ze kunnen onder bepaalde omstandigheden extra aandacht vereisen.

Hoewel de overheid in 2017 een dergelijke lijst gebruikte, werd deze nooit opgelegd als verbodsbepaling. Sinds 2008 is er in Nederland geen wet die bepaalde rassen direct verbiedt. In de wetgeving staat zelfs expliciet dat álle honden potentieel gevaarlijk zijn – gedrag wordt bepaald door opvoeding, socialisatie en training, niet puur door ras.

1. De officieel erkende lijst van risicorassen (2017)

In 2017 publiceerde het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een lijst van 21 rassen en kruisingen die gezien worden als ‘hoog-risico’. Hieronder een overzicht van de meest genoemde rassen en kruisingen:

  • Akita
  • American Bulldog
  • American Pitbull Terriër
  • American Staffordshire Terriër
  • Boerboel
  • Bull Mastiff
  • Bull Terriër
  • Cane Corso
  • Dogo Argentino
  • Dogo Canario
  • Staffordshire Bull Terriër
  • Rottweiler
  • Tosa Inu
  • Fila Brasileiro
  • Anatolische Herder
  • Zuid-Russische Owcharka
  • Kaukasische Owcharka
  • Bully Kuta
  • Alano
  • Bandog

Ook kruisingen met deze rassen of honden met een sterk vergelijkbaar uiterlijk vielen onder deze classificatie.

2. Waarom deze rassen?

De selectie van deze honden is gebaseerd op:

  • Fysieke kenmerken – grote lichaamsbouw, korte snuit, brede kaken.
  • Bijtgedrag – sterke bijtkracht en intensiteit.
  • Erfelijke aanleg – historische rol als waak-, vecht- of werkhonden.

Desondanks benadrukken deskundigen dat álle honden kunnen bijten, ongeacht ras, afhankelijk van opvoeding, omgeving en stressniveaus.

3. Nederlandse context: wetten en beleid

3.1 Verleden: de RAD

Van 1993 tot 2008 gold de “Regeling Agressieve Dieren” (RAD) die het bezit van Pitbull‑achtige honden beperkte. Hoewel Pitbulls zeldzamer werden, daalde het aantal bijtincidenten niet, waarna de regeling werd ingetrokken.

3.2 Huidige regeling

Nederland kent op dit moment geen rasgerichte verbodswetgeving. Iedere gemeente kan wel eigen maatregelen nemen, zoals aanlijnplicht en muilkorfplicht voor honden die als gevaarlijk worden ervaren.

4. De kracht van opvoeding en verantwoordelijkheid

“Gevaarlijke hondenrassen bestaan niet, wel gevaarlijke eigenaren.”

De insteek van NieuweHond.nl luidt: een hond is zelden gevaarlijk door zijn ras, maar gedrag is vaak terug te voeren op de eigenaar of fokker.

Belangrijke factoren:

  • Socialisatie: honden moeten op jonge leeftijd leren omgaan met verschillende prikkels, mensen en andere dieren.
  • Training: consistent, positief en consequent opvoeden voorkomt onzekerheid en defensief gedrag.
  • Fokpraktijken: verantwoord fokken elimineert ongewenste eigenschappen en versterkt sociale aanleg.

Onderzoek wijst uit dat juist deze factoren een veel grotere invloed hebben op bijtincidenten dan het ras alleen.

5. Top 10 rassen die vaak bijtincidenten veroorzaken

Uit gegevens van letselschadeclaims blijkt dat vooral Rottweilers, Cane Corso’s, Amerikaanse Staffordshire Terriërs en Pitbulls regelmatig betrokken zijn bij ernstige bijtincidenten. Interessant genoeg komen ook de Jack Russell en Golden Retriever in dergelijke statistieken voor – hoewel het letsel daar vaak milder is. Dit wijst op de invloed van contactfrequentie en opvoeding, niet enkel het ras.

6. Preventie en richtlijnen voor eigenaren

Verantwoordelijkheden van hondenbezitters:

  • Goed begrijpen van gedrag: leer lichaamstaal lezen om stresssignalen vroeg te herkennen.
  • Aanlijn- en muilkorfplicht: sommige gemeenten verplichten deze maatregelen voor risicohonden.
  • Gezamenlijke aanpak via het Landelijk Honden Dossier: incidenten worden geregistreerd om herhaling te voorkomen.
  • Verantwoorde fokkerij: inzet op stamboomregistratie en gecontroleerde lijnen draagt bij aan voorspelbaar gedrag.
  • Continue educatie: blijf leren over gedrag, training en veranderende wetgeving.

7. Praktische tips voor iedereen

  • Voor hondenbezitters: investeer in socialisatie, volg trainingen en observeer je hond aandachtig.
  • Voor bezoekers: respecteer signalen van stress, benader honden rustig en vraag toestemming.
  • Voor beleidsmakers: maak meldpunten toegankelijker en stimuleer voorlichting over hondenwelzijn.

8. Conclusie

De stelling “gevaarlijke hondenrassen bestaan niet” blijft overeind: elke hond kan bijten, maar erfelijke aanleg en fysieke kenmerken kunnen risico’s vergroten. Gedrag wordt in grote mate bepaald door opvoeding, socialisatie en training. Een lijst met hoog-risico rassen moet daarom niet worden gezien als een verbod, maar als waarschuwing en hulpmiddel om extra alert te zijn.

Een goede aanpak is gebaseerd op verantwoordelijk houden, preventie en educatie. Alleen zo kunnen honden – groot of klein – veilig een plaats hebben in onze maatschappij.

Belangrijkste punten samengevat

Thema Samenvatting
Risicolijsten 21 rassen/kruisingen staan op de ‘hoog-risico’ lijst, zoals Pitbull, Cane Corso en Rottweiler.
Wettelijke status Sinds 2008 geen nationaal verbod, gemeenten bepalen lokaal beleid.
Eigen verantwoordelijkheid Opvoeding, training en socialisatie zijn cruciaal om bijtincidenten te voorkomen.
Maatregelen voor veiligheid Aanlijnplicht, muilkorfregelingen en registratie in het Landelijk Honden Dossier.

Meer lezen


Gevaarlijke hondenrassen

Nederland beschikt sinds eind 2017 over een lijst met 22 gevaarlijke hondenrassen. Zodra fokkers erin slagen om een ras minder agressief te maken, kan het ras weer van de lijst worden geschrapt. Niet iedereen schaart zich achter het idee. Het Nederlandse ministerie voelt niets voor een dergelijk verbod op sommige hondenrassen omdat hiervoor betrouwbare gegevens ontbreken, laat een woordvoerder weten. “Uit onderzoek blijkt dat afwijkend agressief gedrag veroorzaakt kan worden door een combinatie van fysieke- en temperamentkenmerken van het dier, eigenaar gerelateerde factoren en situationele kenmerken”, aldus een woordvoerder van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De Nederlandse lijst bevat 22 gevaarlijke hondenrassen, ook alle kruisingen met of tussen deze honden en honden die op lijken:
* Honden met een stamboom erkend door de Raad van Beheer (De Nederlandse Kennelclub) vallen niet onder de categorie gevaarlijke hondenrassen.

10 gevaarlijke hondenrassen uit de Nederlandse lijst ” 22 gevaarlijke hondenrassen” “

 

1. Akita (Lijst gevaarlijke hondenrassen)

Gevaarlijke hondenrassen - Akita Inu

 

2. American Bulldog (Lijst gevaarlijke hondenrassen)

Gevaarlijke hondenrassen - Amerikaanse bulldog

 

3. American Staffordshire Terrier (Lijst gevaarlijke hondenrassen)

Gevaarlijke hondenrassen - american-staffordshire-terrier

 

4. Boerboel (Lijst gevaarlijke hondenrassen)

Boerboel puppy

 

5. Bull Mastiff (Lijst gevaarlijke hondenrassen)

Gevaarlijke hondenrassen - Bullmastiff puppy

 

6. Bull Terrier (Lijst gevaarlijke hondenrassen)

Gevaarlijke hondenrassen - Bull Terrier miniatuur

 

7. Cane Corso (Lijst gevaarlijke hondenrassen)

Cane Corso

 

8. Dogo Argentino (Lijst gevaarlijke hondenrassen)

Argentijnse Dog - dogo argentino

 

9. Staffordshire Bull Terrier (Lijst gevaarlijke hondenrassen)

Gevaarlijke hondenrassen - Staffordshire bull terrier

 

10. Rottweiler (Lijst gevaarlijke hondenrassen)

Gevaarlijke hondenrassen - rottweiler trainen

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.5 / 5. Aantal beoordelingen: 65

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!