...

Kan ik besmet worden met het Coronavirus via mijn hond

Kan ik besmet worden met het Coronavirus via mijn hond
4.1
(21)

Kan ik besmet worden met Coronavirus (COVID-19) via mijn hond.

Veel mensen stellen zich de vraag of ze hun hond nog mogen knuffelen en of ze hierdoor kunnen besmet raken met het Coronavirus (COVID-19). Het antwoord is simpel, gebruik uw gezond verstand. Veel hangt af van situatie tot situatie. Indien je hond in contact komt met een besmet persoon, dan kan het zijn dat er kleine druppeltjes die bij het hoesten of niezen op de vacht van je hond terecht komen. Dat is net zoals op andere oppervlakten in de ruime omgeving van die besmette persoon.

Wie die druppeltjes inademt of via de handen in de mond, neus of ogen binnenkrijgt, kan besmet raken met het virus. Er is geen bewijs dat de besmetting via de huid gebeurt. Het risico op besmetting verkleint door meer dan een meter afstand te houden van zieke personen, het gezicht zo weinig mogelijk aan te raken en aandacht te hebben voor een goede handhygiëne.

Dus dat wil ook zeggen dat honden deze druppeltjes op hun vacht kunnen meedragen in geval ze in contact komen met zieke mensen. Je kan dit dus gemakkelijk vermijden door honden niet in contact te laten komen met vreemde personen. Ga je uit wandelen, hou dan afstand en laat je hond ook niet in de buurt van anderen vertoeven.

Gebruik uw verstand

Kort gezegd, gebruik uw gezond verstand en hou afstand van mensen en honden tijdens het wandelen. Laat je hond zo weinig mogelijk snuffelen tijdens een wandeling. Hou je hond aan de lijn. Probeer te vermijden dat honden na het wandelen aan je handen en gezicht likken.

Te nemen voorzorgen

Tot slot, het virus kan maar en bepaalde tijd overleven op de vacht van de hond. Op absorberend materiaal (zoals karton, papier, textiel…) kan het virus niet goed overleven. Het virus is zeer gevoelig voor uitdrogen, warmte en zonlicht. Was na elke wandeling grondig de pootjes van je hond met water en hondenshampoo en laat je zeker niet gek maken. Het is ook niet nodig honden in quarantaine te plaatsen !!!!

Kunnen huisdieren de mens besmetten als ze met besmette personen in contact zijn geweest?

Kan ik besmet worden met het Coronavirus via mijn hond – Het risico op een Covid-19-infectie door contact met huisdieren wordt momenteel als verwaarloosbaar beoordeeld, aangezien Covid-19 voornamelijk wordt overgedragen door nauw contact tussen mensen. Hoewel het vermoeden bestaat dat Covid-19 oorspronkelijk uit de wilde fauna kwam en zich sindsdien heeft aangepast aan de mens (“gehumaniseerd” virus), zijn er tot op heden geen gegevens die erop wijzen dat huisdieren een risico vormen voor de mens door de overdracht van Covid-19. De klassieke regels van de hygiëne (vermijd nauw contact met uw dier, vooral als u ziek bent, was uw handen na het aanraken van een dier) zijn daarom nogmaals aan te bevelen als u in contact komt met dieren die het virus gedurende korte perioden kunnen dragen als gevolg van een omgevingsbesmetting. Meer info is te vinden op www.info-coronavirus.be

Kan ik besmet worden met het Coronavirus via mijn hond

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.1 / 5. Aantal beoordelingen: 21

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!