...

Knuffelen met je hond

knuffelen met je hond
4.3
(19)

Knuffelen met je hond, zijn hart tegen jouw hart.

Honden houden niet altijd van knuffelen. Veel eigenaars denken dat hun hond gek is op knuffelen, maar echt je armen rond ze slaan en een dikke knuffel geven is niet zo’n goed idee.

Knuffelen en aaien

Het verschil tussen knuffelen en aaien is een groot verschil, de meeste honden zijn wel verzot op een goede portie aaien, strelen en krabben. Je armen om ze heen slaan zodat ze zich niet meer kunnen bewegen bezorgen de meeste honden stress. Ze voelen dit aan als gevangenschap, dus beter gezegd “het ontnemen van hun vrijheid”. Nadien kiezen ze dan ook meestal het hazenpad.

Veel hangt af van de persoon die aait. Hoe is de vertrouwensband met je hond. Een nieuwe hond moet weten waar hij bij jou aan toe is en dat je hem niets zult aandoen. Het kan tijd kosten om dat vertrouwen op te bouwen. Heb dus geduld.

Honden die niet graag geknuffeld of geaaid willen worden laten dat zeker merken.

Overdrijf niet en kijk naar de reactie van je hond. Zie je een terugtrekkende beweging, likt hij zijn lippen, zijn de oren naar achteren en vermijdt hij oogcontact? Dit zijn allemaal signalen dat de knuffel niet wordt gewaardeerd. Geef de hond voldoende ruimte en ook een kans om eventueel weg te lopen als hij daar behoefte aan heeft.

Leer deze signalen herkennen.

Grommen
Lippen aflikken
In elkaar duiken
Wegdraaien van hun kop
Gapen
Wegdraaiende ogen zodat het oogwit is te zien

Honden drukken hun genegenheid niet uit door elkaar te omarmen, zo zal een hond je arm om zijn schouder ervaren als het opdringen van je dominantie. Veel honden laten je begaan omdat ze lief zijn, toch met inwendige tegenstand en stressgevoel. Dat is ook meestal de reden dat kinderen dikwijls te maken hebben met bijtincidenten omdat ze de hond liefkozend om de nek hangen.

Honden komen wel zelf om een knuffel vragen. Als de hond graag geaaid of een knuffel wil, zal hij zelf initiatief nemen om genegenheid te zoeken. Hij komt uit eigen beweging met zijn kop tegen je aandrukken. Hij legt zijn poot of kop op je hand of geeft je een likje.

Heb gewoon geduld en onthou dat niet alle honden hun gevoelens uitdrukken door te knuffelen.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.3 / 5. Aantal beoordelingen: 19

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!