...

Anders denken en Anders omgaan met je hond

anders denken en anders omgaan het je hond
5
(21)

De Nieuwe hond – Anders denken en Anders omgaan met je hond

Wij zijn geen oermensen meer ! We stammen wel af van de oermens maar door de jarenlange evolutie zien we er anders uit en denken we vandaag heel anders dan onze voorvaders die een paar duizend jaar geleden op de wereld rondliepen.

Door de technologische en culturele revolutie zijn onze hersenen en ook de hersens van honden zich anders gaan ontwikkelen. Honden zijn net zoals mensen geëvolueerd tot iets heel anders. De oude hond bestaat niet meer!

“Dat is ook de reden dat we vandaag anders moeten denken en anders omgaan met onze honden. Een hond is geen hond meer ! Een hond is een deel van onze maatschappij geworden. Honden denken nu ook anders dan een paar duizend jaar geleden. De Nieuwe hond is geboren.” zegt Johan Herman, ervaringsdeskundige en hoofdredacteur van het magazine “De Nieuwe Hond”

nieuwe hond anders denkenEen hond was oorspronkelijk een roedeldier, het waren jagers en overlevers, alleen de sterkste waren in staat om te overleven. Ze moesten hard werken om echt in leven te blijven, de kippen vlogen toen niet gebraden in hun mond.

Later zijn ze door mensen uit hun natuurlijke omgeving geplukt om ermee te te fokken en zodanig te kruisen dat ze dienden als lastdier, waakhond en heel later als gezelschapshond. Door de evolutie en de jarenlange omgang met elkaar is er een echte vriendschapsband tussen mens en hond ontstaan.

Honden hebben hun lichaamstaal tussen soortgenoten nooit verloren. Mensen gebruiken ook nog onbewust lichaamstaal en reageren anders op bepaalde geuren zonder het zelf te beseffen.

Toch is de communicatie tussen mens en hond niet altijd hoe het echt zou moeten zijn. Mensen begrijpen steeds minder en minder de lichaamstaal van hun hond. Lichaamstaal is heel belangrijk bij honden.

Je hond is intelligent genoeg, maar hij/of zij begrijpt niet altijd wat je verlangt of duidelijk wil maken, en andersom ook. Mensen moeten terug de lichaamstaal van honden leren herkennen en begrijpen.

Door miscommunicatie ontstaan er frustraties, zelfs in bepaalde gevallen conflicten die resulteren in agressie of verkeerd begrepen gewoonten. Elkaar goed begrijpen is de boodschap.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 21

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!