...

Lichaamstaal bij honden is heel belangrijk

lichaamstaal bij honden herkennen
4.4
(20)

Lichaamstaal bij honden is heel belangrijk!

Hoe herken je lichaamstaal bij honden?

Veel hondeneigenaars praten tegen hun hond op dezelfde manier als wanneer ze tegen mensen praten. Dit is begrijpelijk, omdat het gedrag en de reacties van honden in vele opzichten lijken op die van mensen. Toch reageren honden vooral op lichaamstaal in plaats van stemgebruik. Andersom kan jij ook veel leren van de lichaamstaal van jou hond. Hieronder meer over hoe je deze lichaamstaal bij jou hond kan herkennen en wat het betekent.

Lichaamstaal staat voor de manier waarop bewegingen van jou lichaam iets uitdrukken naar de buitenwereld. Het gaat hierbij om gebaren die je hond maakt, de houding van zijn lichaam, de geluiden die hij maakt en de stand van zijn ogen. Het is een vorm van non-verbale communicatie. Dit kunnen grote bewegingen zijn, maar ook hele kleine bewegingen waarvan je je vaak onbewust bent. Door je beter bewust te worden van je hond zijn lichaamstaal kan je gemakkelijker contact maken met jou hond en beter inspelen op zijn verwachtingen en emoties.

Het kwispelen van de staart is een vorm van lichaamstaal

Wanneer honden met hun staart kwispelen kan dit meerdere betekenissen hebben. Wanneer de hond zijn staart laag houd en langzaam gaat kwispelen betekent dit dat hij in afwachting is en niet goed begrijpt wat jij als baasje probeert duidelijk te maken. Wanneer de staart sneller heen en weer gaat betekent dit dat hij de leiding uit handen geeft en jou ziet als baasje. Dit is het tegenovergestelde van een hoog kwispelende staart waarmee de hond aangeeft denkt de baas te kunnen zijn over jou. Het is belangrijk om hier adequaat op te reageren met lichaamstaal dat je hond begrijpt..

Teken van angst

Wanneer je hond bang is kromt hij zijn rug en houdt hij zijn staart tussen zijn benen. Herken deze vorm van lichaamstaal, op die manier zal je honden beter begrijpen. Belangrijk is om te kijken waar je hond bang voor kan zijn en om hem het gevoel te geven dat jij hem beschermt. Dit is erg belangrijk om het vertrouwen tussen baasje en hond in stand te houden. Zorg ervoor dat jij je hond via uw lichaamstaal laat zien dat hij niet bang hoeft te zijn, omdat jij hem zal beschermen. Door na te gaan waar de angst vandaan komt kan je deze ook aanpakken aan de hand van gedragstherapie.

Stand van de ogen

Heeft je hond zijn ogen wijd open? Dan betekent dit dat hij vol energie zit en zich enthousiast en actief voelt! Hij wilt graag aandacht krijgen, geef hem die ook. Het knipperen van de ogen duidt op speelsheid. Teveel knipperen is echter een slecht teken en kan betekenen dat je hond last heeft van zijn ogen. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met fel licht, maar kan ook diepere oorzaken hebben. Ga altijd naar je dierenarts bij twijfel.

Oren zeggen meer dan je denkt

De stand van de oren van je hond zeggen veel over zijn gemoedstoestand. Herken als eigenaar deze vorm van lichaamstaal. Wanneer hij zijn oren langs zijn gezicht naar beneden heeft hangen of plat achter in zijn nek heeft liggen betekent dit dat hij zich niet prettig voelt. Hij kan bang zijn, maar ook agressief. Hij voelt zich overduidelijk onbehagelijk. Belangrijk is om te kijken naar de oorzaak. Wanneer je hond zijn oren spits overeind heeft betekent dit dat hij alert is op zijn omgeving en nieuwsgierig is naar alles wat om hem heen gebeurt.

hond heft poot op lichaamstaal bij honden

Het omhoog houden van een poot is een heel herkenbare lichaamstaal bij honden

Wanneer jou hond zijn poot omhoog houdt betekent dit dat hij iets van jou wilt. Het kan zijn dat hij honger heeft, maar ook dat hij energie heeft en graag met je wilt spelen. Het geven van een poot wordt vaak aangeleerd door baasjes om zo de hond duidelijk te maken wie de baas is. Wanneer de hond uit zichzelf een poot legt op jou knie betekent dit dat hij je uitdaagt en jou rol als baas over wilt nemen. Kijk de hond recht in de ogen aan en maak via uw lichaamstaal duidelijk dat jij de baas bent.

De tanden

Veel mensen denken dat als een hond zijn tanden laat zien dit een teken is van agressie. Dit is echter niet het geval. Honden laten hun tanden zien om zo hun territorium, hun eigen terrein, af te bakenen. Ze doen dit dus niet uit agressie, maar willen hiermee wel aan andere honden laten zien wie de baas is. Ze vertonen dit gedrag vaak wanneer ze aan het eten zijn. Wanneer je hond niet alleen zijn bek opendoet, maar ook gaapt, betekent dit dat hij zenuwachtig is. Stel je hond gerust door hem te aaien en te kalmeren.

Het toekeren van de rug

Ondanks dat het toekeren van de rug lijkt op onwenselijk gedrag, is het dat juist niet! Door zijn rug naar jou toe te keren laat de hond via zijn lichaamstaal zien dat hij jou vertrouwt. Het is dus een teken van vertrouwen en daarmee een erg belangrijk signaal wat jou hond afgeeft. Je bent goed bezig als baasje. Vertrouwen is een van de belangrijkste elementen in een goede relatie met jou huisdier.

Verschillen per ras

Ondanks dat veel van dezelfde lichaamstaal is terug te zien bij verschillende honden rassen, vertoont ieder hondenras ook zijn eigen lichaamstaal. Je kan het zo een beetje vergelijken met het taalgebruik tussen Belgen en Nederlanders. Het correct lezen van de lichaamstaal bij honden is daarom een echte uitdaging en er bestaat daarom niet één handboek, maar heel veel verschillende boeken over honden en gedrag.

Belangrijk is om zelf goed het gedrag van je hond in de gaten te houden en terugkerend gedrag te signaleren en hierop in te spelen. Zo leer je vanzelf wat jou hond met zijn lichaamstaal bedoelt te zeggen. Wanneer hij bang, agressief of juist blij is en wilt spelen. Daarnaast kan het verhelderend werken om het gedrag van jou hond te vergelijken met het gedrag van een andere hond van hetzelfde ras.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.4 / 5. Aantal beoordelingen: 20

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!