...

Leren denken als een hond

leer denken als een hond
4.9
(92)

Leren denken als een hond

Leren denken als een hond is nodig om je hond beter te leren begrijpen. Stel jezelf in de plaats van een hond. Een hond kan niet praten, boeken lezen enz…, dus als een hond je iets duidelijk wil maken zal hij dit moeten doen met gebaren en zijn lichaamstaal. Het is aan u deze signalen te leren herkennen. Jezelf steeds de vraag stellen wat de reden is waarom je hond dit of dat doet naar gelang bepaalde situaties. Verplaats u in het lichaam van je hond. Beetje bij beetje ga je uw hond beter leren begrijpen.

Bepaalde signalen zijn niet echt moeilijk te begrijpen. Stel je ziet vrienden naar je toe komen, vermoedelijk zal je uw hand in de lucht steken en zwaaien. Een hond doet juist het zelfde, maar met zijn staart.

Een zucht is meestal een uiting van genot. Een hond dat naar je toe komt en niest (een soort knif) mag je veronderstellen dat hij je wil begroeten en blij is dat je er bent.

Een ander signaal dat je gemakkelijk kan herkennen is de uitnodiging om met hem te spelen. De voorpoten tegen de grond, de poep en de staart omhoog. In de ogen herken je de vragende blik om met hem plezier te maken. Als hij deze signalen geeft, speel dan even met je hond als teken dat je hem wel degelijk begrepen hebt. Dit zal de hond ook veel voldoening geven. (zie foto)

Leren denken als een hond - hond wil spelen

Op een goede manier omgaan met je hond is niet zo moeilijk !

Regelmatig stel ik me vragen bij het lezen van sommige advertenties met betrekking tot het trainen of africhten van honden. Hondentrainer, hondentrainster, hondenadvies, hond en advies, enz… Dan denk ik aan de hondeneigenaars en wil ik er aan toevoegen, “beste mensen, een hond is intelligent genoeg, raadpleeg zelf eens een dokter”.

Ja baas, nee baas, sodemieter op baas

Tegen je beste vriend zeg je toch ook niet elke dag opnieuw, zit, sta, lig, rol, spring, pak de bal, doe pipi op bevel. Vermoedelijk zal die beste vriend snel zijn biezen pakken en met wat geluk krijg je GEEN trap tegen je kont.

Doe gewoon

Bij je baas… Ja baas, nee baas, sodemieter op baas. Dat is ook zo met je hond, behandel je hond als een vriend met het nodige respect. Doe gewoon en vraag het op een vriendelijke en speelse manier.

Je hond weet wat je wil, toch komt de boodschap niet altijd aan, op de manier hoe je het zelf zou willen. Leg de lat niet te hoog. Lukt het de eerste keer niet, probeer het gewoon een paar uur, of een dag later opnieuw.

Een hond iets aanleren gaat sneller dan je denkt. Een hond is niet dom, toch kan hij je vraag verkeerd begrijpen en dat is ook de reden dat je hond iets heel anders doet dan je van hem verwacht.

Leer elkaar kennen en respecteren

Bestudeer het doen en laten van je hond. Elke dag opnieuw je hond observeren, zet je ergens op de grond, een paar meter uit de buurt van je hond en laat hem gewoon rustig zijn eigen ding doen. Alleen kijken en zwijgen is voldoende. Stoor je hond niet in zijn bezigheid, leer van je hond, kijk naar zijn bewegingen, kijk naar zijn reactie tijdens zijn bezigheid. Trek om te beginnen zijn aandacht niet.

Leren denken als een hond. Is je hond opgewonden, gelukkig, eenzaam, angstig of verbaast? Zijn houding zegt meer dan je denkt. Observeer je hond. Kijk naar zijn gedrag, zijn beweging, stand van het staartje, de oren, de lippen en ogen. Door je hond goed te observeren leer je goed omgaan met je hond.

Bouw een band op met je hond.

We moeten anders omgaan met een hond. Stop met het idiote gedoe van “Hoe maak je een hond duidelijk dat jij de baas bent”. Een goede verstandhouding is gebaseerd op vriendschap, liefde en vertrouwen. Vertrek vanuit dit oogpunt en je zal meer bereiken dan baas te spelen over je hond.

Een hond vraagt begeleiding, net zoals je kinderen zou opvoeden. Door met uw hond te spelen versterkt u automatisch de band tussen uzelf en je hond. Het is belangrijk een puppy, volwassen hond te leren op welke manier hij met u en andere mensen mag spelen. Een goede band opbouwen is noodzakelijk voor een goede verstandhouding.

Iets nieuw leren aan je hond

Iets nieuw leren aan een hond doe je best op een rustige omgeving, dit maakt dat er veel minder afleiding is voor jou en je hond. Als je hond zich kalm en rustig voelt, kan je de hond bij u roepen. Roep op een vriendelijke en speelse manier zijn naam en geef het bevel “hier” vb (Karel hier). Eens het bevel is gegeven, is het ook gegeven, en is het aan te raden het geen tweede keer te herhalen. Supporter niet terwijl hij naar je toekomt want dit zorgt voor afleiding. Ook dit haalt je hond uit zijn concentratie. Komt hij onmiddellijk naar je toe, geef je hem een snoepje met opnieuw de bevestiging “Prima Karel”

Tip: Spreek met twee woorden, toon respect en bouw aan een goede band met elkaar. Vriendschap moet je tijd laten om te groeien. Jij kiest geen hond, een hond kiest jou!

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.9 / 5. Aantal beoordelingen: 92

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!