...

Je hond optillen in gevaarlijke situaties

hond optillen
3.8
(19)

 

Mag ik mijn hond optillen bij gevaarlijke situaties ?

Sommige hondenscholen geven de raad om honden niet op te tillen in een gevaarlijke situatie omdat de hond zichzelf kan beschermen. Toch als hondenbezitter moet je er voor zorgen dat je uw hond veiligheid kan bieden. Alles hangt af van situatie tot situatie.

Je bent lekker aan het wandelen en opeens zie je een grote hond op je afkomen. Wat doe je dan ? In de eerste plaats moet je de juiste situatie inschatten. Welke signalen geeft die vreemde hond en is dit wel een gevaarlijke situatie ? Denk eraan, een grote hond is niet altijd gevaarlijk, toch is het best rekening te houden met alle scenario’s.

Je hond optillen in gevaarlijke situaties ?

Mag je een hond optillen in gevaarlijke situaties, of is dat een slecht idee ? De een zegt dit en de andere zegt iets helemaal anders. Toch moet je dit geval per geval bekijken. Laat je niet van de wijs brengen door andersdenkenden die zeggen dat je bij gevaar de hond nooit mag optillen. Iedere situatie is anders. Jij alleen zal de situatie het beste kunnen inschatten en oordelen hoe je hond zal reageren bij een dreigend gevaar.

Het is aan U als baas of eigenaar van de hond om gevaarlijke situaties te voorkomen. Je bent verplicht je hond onder controle houden, maar ook je hond te beschermen in gevaarlijke situaties.

Wandelen in normale situaties.

Ga je een stapje in de wereld zetten met je hond, dan is het natuurlijk af te raden om je hond steeds op te tillen bij het naderen van een andere hond. Til je hond niet op als je een andere hond moet kruisen. Schat het gevaar in. Probeer eventueel tussen uw en de andere hond te lopen. Zo voorkom je dat vreemde honden je hond doen schrikken. Je hond moet zich veilig voelen bij zijn baas tijdens het wandelen. Jij hebt alles onder controle en dat moet je ook uitstralen naar je hond.

Of de hond nu links of rechts van u loopt, dat maakt niet uit. In hondenscholen raden ze aan de hond links van u te laten lopen. De reden hiervoor is dat je dan gemakkelijker je hond naar rechts kan trekken, weg van het gevaar. Dit is ook een gewoonte en zo weet de hond altijd waar zijn plaats is. Ook voor rechtshandigen is het gemakkelijker handelingen uit te voeren met je rechter hand.

Wanneer til je dan je hond het best op ?

Je kan hem best optillen als je hond nog niet bewust is van het aankomende gevaar, als hij rustig en in zijn normale doen is. Zo niet versterk je de verkeerde signalen door hem op te tillen.

Toch in geval van nood kan je hem beter optillen. Let wel op, want het gevaar bestaat erin dat je tijdens het optillen van je hond zelf kan gebeten worden door de aankomende hond. Jij moet zelf de situatie perfect kunnen inschatten en vooruitdenken. Een kwetsbare hond optillen kan dus een goed idee zijn, mits je het kalm en zo natuurlijk mogelijk doet.

Sommige situaties zijn niet te voorspellen.

Soms kom je in zulke gevaarlijke situaties terecht dat er geen ontkomen aan is. Dit zijn noodsituaties. Stel dat er een gevaarlijke agressieve hond op je afkomt zonder dat jij en je hond zich in veiligheid kan brengen. Wat doe je dan… Veel tijd is er niet om erover na te denken. De eerste reflexen zijn je hond optillen. Je kan nu de vraag stellen “Is dat goed of slecht” ?

In gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld bij contact met een gevaarlijke hond moet je zeker zijn dat jij en je hond de situatie aankunnen. Is je hond zelfzeker en groot genoeg om de andere hond op afstand te houden? Probeer tussen uw en de andere hond te gaan staan. Maak je groot door je armen in de lucht te steken. Tracht de aankomende hond zijn aandacht naar u toe te trekken en probeer hem weg te sturen.

Kleine hondenrassen kan je best in veiligheid brengen door ze op te tillen naargelang de situatie. Soms is optillen wel een manier om je hond van de dood te redden. Er zijn zelfs eigenaren die zichzelf nog steeds niet hebben vergeven dat ze hun hond niet tijdig optilden om te voorkomen dat ze door een andere hond gegrepen werden. Grote honden zien kleine hondjes als een prooi.

Er zijn twee belangrijke argumenten om een kwetsbare hond op te tillen, dat is hem Veiligheid bieden en tevens verkeerde leerervaringen trachten te voorkomen.
Dus je hond optillen bij gevaar is nog altijd beter dan een doodgebeten hond.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 3.8 / 5. Aantal beoordelingen: 19

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!