...

Je slaapt meestal beter met een hond in bed

hond in bed is gezond foto pixabay
5
(543)

Is slapen met je hond in bed gezond ?

Er zijn veel uitgesproken meningen over slapen met een hond in bed. Een hond in bed is vies en ongezond denken sommigen onder ons. Toch mag je aannemen dat mensen die samen met hun hond op bed slapen s ’morgens veel beter uitgerust zijn dan wie alleen slaapt.

Bijna de helft van alleenstaanden neemt zijn hond mee naar bed. Opvallend is dat alleenstaanden vaker met hun hond op bed slapen dan mensen die samenwonen.

De reden is het onveiligheidsgevoel dat iemand ervaart als deze alleen in bed ligt. Zo is het ook bij dieren. In diergroepen zijn er steeds minstens een paar uit de groep die de wacht houden, met als gevolg dat de rest met een gerust hart kan slapen. Het geeft dieren een veiligheidsgevoel en is een fascinerend ge-erfd overlevingstalent (onderbewustzijn). Hersenonderzoek heeft zelf méér bewezen, sociale dieren gaan dieper in REM-slaap (verwerking) als ze samen met iemand anders kunnen slapen.

Alleen slapen

Ook mensen slapen “minder diep” wanneer hun partner tijdens de nacht niet thuis is. Dit is bewezen en wordt té vaak onderschat wat het effect is van “alleen slapen”. Waarom denk je dat we onze kinderen ‘teddyberen’ geven? Deze simuleren sociaal contact. Bij honden is de nood aan sociaal contact nog veel belangrijker dan voor mensen, want vergeet niet, honden zijn groepsdieren!

Vroeger sliepen de honden altijd bij de familie. De modern opgekomen problemen zijn dan vaak ook misverstanden. Zo worden veel honden vandaag, en vaak ook puppy’s de cruciale genegenheid en geborgenheid van hun familie gedurende de nacht ontzegt.

hond in bed foto pixabayEen hond in bed is vies

Wat betreft het vooroordeel van “een hond in bed is vies”, honden die aan hun lot overgelaten worden, zijn natuurlijk vies. Een hond heeft ook regelmatig een correcte lichaam en vachtverzorging nodig. Doe je dit op de juiste manier, dan mag je ervan op aan dat je hond ook niet zal stinken of er vies zal uitzien. Regelmatig een bezoekje aan een trimsalon, nu en dan een lekker bad en een dagelijkse kam en borstel-beurt doet wonderen. Jij springt toch ook niet onverzorgd in bed ? Vlooien in bed is natuurlijk niet leuk, maar daar zijn genoeg middeltjes tegen om dit te voorkomen.

Onder de dekens

Een hond onder de dekens is niet aan te raden. Een hond heeft geen behoefte om zich onder of in warme dekens te wikkelen, zeker niet bij kamertemperatuur. Verstikking bij honden die onder het deken slapen is niet uitgesloten.

Ongezond ?

Een hond in bed is ongezond. Dat klopt in sommige gevallen. Honden kunnen zowel als mensen infectieziektes overbrengen, maar als dat extreem gevaarlijk zou zijn, dan zouden er duizenden mensen doodziek zijn. Veel hangt af van je eigen weerstand. Ook mensen die veel met dieren omgaan hebben meestal genoeg weerstand opgebouwd voor bepaalde infectieziektes dat een hond eventueel zou kunnen overbrengen. Het zijn vooral erg jonge en oudere mensen, zwangere vrouwen en personen met een slecht immuunsysteem die voorzichtig moeten zijn met honden. Ook bestaat de kans dat deze bepaalde infectieziektes overdag worden overgedragen.

Sommige honden kunnen ongewenst gedrag vertonen

In sommige gevallen kan de hond zelfs jaloers zijn en de familie van de eigenaar aanvallen. Een hond kan bijvoorbeeld de partner van zijn baasje van het bed duwen of hem helemaal niet laten liggen. Dus als uw hond dit gedrag vertoont, laat hem dan niet meer op bed slapen om grote problemen te voorkomen.

Je slaapt meestal beter met een hond in bed

Hoe een hond leren om niet op bed te slapen

Hoe een hond uit het bed sturen? Het uit bed sturen van een hond die gewend is om ’s nachts bij zijn baasje in bed te slapen, kan erg moeilijk zijn. Maak je klaar voor een hartverscheurend ‘gejammer’. Het is mogelijk dat uw hond deze nieuwe regel niet accepteert en zich dienovereenkomstig gedraagt. Dankzij moderne technieken zoals clickertraining is het echter nog steeds mogelijk om de hond uit bed te sturen. Probeer eerst een eenvoudig en bewezen beloningssysteem – traktaties en beloning.

Maar het is het beste om uw hond vanaf het begin te leren niet met u naar bed te gaan. Als de hond niet gewend is aan het bed, dan is dit geen probleem.

Plaats ook een hondenmand

Plaats een mandje op de kamer, zo heeft je hond de kans zich te nestelen in zijn eigen mandje. Een korte knuffelbeurt in bed is leuk, toch… met drie in bed is soms ook wat teveel voor een vermoeide hond.

Tot slot, willen we kort samenvatten, een verzorgde hond in bed zorgt meestal voor een goede nachtrust. Honden kunnen in bepaalde gevallen ziektes overbrengen. Laat honden niet plaats nemen onder de dekens, maar boven op het bed ! Plaats een mandje naast het bed.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 543

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!