...

Agressie bij honden ( 4 Soorten )

agressieve hond
4.5
(16)

Agressie bij honden herkennen

Wij bespreken hier 4 soorten agressief gedrag bij honden waarbij sommige bijtincidenten kunnen vermeden worden. Zoals we eerder al schreven, gevaarlijke hondenrassen bestaan niet. Meestal liggen inschattingsfouten aan de basis van een agressieve hond. Deze die kunnen vermeden worden door elkaar beter te begrijpen. Ook is het nodig om bepaalde incidenten eens van de twee kanten te bekijken en dit op de juiste manier te bestuderen wat er fout liep of loopt.

Agressie is waarschijnlijk de meest voorkomende reden om een overigens gezonde hond te laten inslapen. Een agressieve hond is angstaanjagend. Toch is het lastig voor gemiddelde hondseigenaren om na te gaan of het daadwerkelijk om een agressieve hond gaat. Blaffen of bijten is in onze ogen misschien wel agressief maar bekeken vanuit de hondenwereld hoeft dit niet zo te zijn. Zo kunnen spelende honden elkaar besluipen, bespringen en ook bijten.

Agressieve hond

Zelfs als de hond een mens heeft gebeten hoef je niet direct te maken hebben met een agressieve hond. Ook een bange of onderdanige hond kan bijtgedrag vertonen. De lichaamstaal van de hond en de uitdrukking (expressie) is voor hondenkenners een belangrijke indicatie om het gedrag te benoemen. Agressie bij honden kent verschillende vormen.

Defensieve agressie:

Een voorbeeld vanuit mensenogen: De hond doet iets verkeerd. De eigenaar geeft een verbale correctie en pakt de hond vast. De hond trekt zich terug en kruipt onder het bed. De eigenaar trekt de hond onder het bed vandaan om nog een berisping te geven en wordt gebeten. In dit geval voelde de hond zicht bedreigd en heeft zich verdedigd.

Hetzelfde voorbeeld, vanuit een hondenstandpunt. De hond heeft in de eerste instantie een verbale correctie gekregen en is tevens vastgepakt. In de ogen van de hond is dit te vergelijken met een blaf en een bijt door het alfa mannetje of vrouwtje. De hond begrijpt dit en maakt zich onderdanig en onzichtbaar. In de hondenwereld zou het probleem hiermee opgelost zijn.

Nu gaat het alfa-mannetje door en de hond ziet dit als kwaadwillig gedrag. De hond beschermd zichzelf. Om defensieve agressie bij honden te verminderen is het aan te raden het hondengedrag in kaart te brengen maar ook uw eigen gedragingen.

Territoriale agressie

Honden verdedigen hun territorium, een eigenschap waarom vele mensen een hond in huis nemen. Het kan gaan om het verdedigen van de roedel, het huis, de bezittingen of voedsel.

Een echte waakhond! Soms loopt het waakgedrag uit de hand. Een hond blaft in ongepaste situaties, markeert zijn grondgebied of bijt het liefste iedere voorbijganger. U, als leider van de roedel, dient duidelijk te communiceren met de hond. Dit hoeft niet verbaal te zijn, lichaamstaal is bij honden veelal voldoende. Straal uit dat u de baas bent, u zich veilig voelt. U zult merken dat de hond dit oppikt en minder snel zal aanslaan.

Agressie bij honden

Agonistische gedrag

Agonistisch gedrag is het gedrag dat een dier vertoont wanneer hij niet zeker weet wat hij moet doen, dus een mengeling van vlucht- en aanvalsgedrag. Dit leidt vaak tot conflictgedrag.

We gebruiken hier het voorbeeld van een zieke hond. Een zieke of gewonde hond weet dat hij kwetsbaar is . Hetzelfde geldt voor een oudere hond , wiens zintuigen verzwakt zijn, reacties vertraagd , en mobiliteit afgenomen. Zelfs in gewone situaties kan een kwetsbare hond de behoefte hebben om zich te verdedigen.

Soms is de pijn van de hond is duidelijk en je mogelijke agressie voor zijn. Soms ligt de situatie iets lastiger, dieren kunnen hun pijn immers goed verbergen. Een gebruikelijk stoeimoment kan omslaan in een bijtincident. Heeft u het vermoeden dat uw hond pijn heeft of moeilijk loopt (artritis), dan is het van belang een dierenarts te raadplegen.

Reproductieve agressie

Een loops teefje geeft voor veel honden aanleiding voor agressief gedrag. De voortplantingsdrang is groot en een niet gecastreerde mannetje zal er alles aan doen om het teefje te bereiken. Dit kan leiden tot agressie richting andere honden en soms ook gezinsleden. Castratie of sterilisatie is de oplossing.

Indien u merkt dat uw hond agressief gedrag vertoond is het raadzaam de dierenarts te bellen voordat het escaleert. De arts kan de hond lichamelijk controleren op problemen die agressie kunnen veroorzaken. Tevens kan uw dierenarts een gedragscursus voor de hond adviseren of doorverwijzen naar een gedragstherapeut.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.5 / 5. Aantal beoordelingen: 16

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!