...

Lijst van groenten die honden mogen eten

welke groenten honden eten
4.3
(153)

Welke groenten mogen honden eten en welke niet

Honden mogen groenten eten, maar er zijn wel verse groenten die honden zeker NIET mogen eten. Het kan goed zijn dat bepaalde groenten voor mensen heel gezond zijn, toch kunnen diezelfde groenten giftig zijn voor honden. Een hond is geen mens ! Rauwe en ongemalen groentes zijn voor carnivoren moeilijk of niet verteerbaar. Dus groenten voor honden kan je best pureren of licht koken.

Rauwe groenten voederen aan honden voederen heeft weinig zin omdat de voedingstoffen niet opgenomen door het lichaam. Door de groenten licht te koken worden de celwanden reeds verwoest zodat de hond gemakkelijker bij de voedingstoffen kan. Rauwe groenten doen wel dienst als ruwe vezels.

Groenten voor honden, schillen of niet

Schillen of niet? Rauwe groenten met een schil kan je best van de schil ontdoen. Groenten worden tijdens het telen vrij gehouden van ongedierte met giftige bestrijdingsmiddelen. Pesticiden komen ook op de schil. Zo kan het zijn dat sommige schillen niet zo gezond zijn om ze te eten.

Alleen groenten voor honden zijn geen volwaardige maaltijd. Hou de porties beperkt. De hoeveelheid groenten die een hond mag en kan eten hangt af van het hondenras, hou rekening met het lichaamsgewicht van je hond.

Bij dagelijkse porties groenten voor je hond ter vervanging van een maaltijd is het steeds aan te raden een dierenarts te raadplegen. Overdrijf niet met groenten voor je hond. Alles moet in evenwicht blijven.

Asperge

NEE, honden mogen geen asperges eten. Asperges zijn niet noodzakelijk onveilig voor honden, maar het heeft geen zin om asperges aan honden te geven. Het is te moeilijk om rauwe asperges aan een hond te geven. Indien je asperges zou koken zodat ze zacht genoeg zijn voor honden, verliest de asperges haar voedingsstoffen die het bevat.

Broccoli

Ja, broccoli is veilig voor honden om in zeer kleine hoeveelheden te eten en wordt het best geserveerd als een incidentele traktatie. Broccoli bevat veel vezels en vitamine C en weinig vet. Opgelet, broccoliroosjes bevatten isothiocyanaten en die kunnen bij sommige honden een milde tot een ernstige maagirritatie veroorzaken. Verder is bekend dat broccolistelen obstructie in de slokdarm veroorzaken. Teveel isothiocyanaten kunnen ook een vergroting van de schildklier veroorzaken. Bij het koken zouden deze stoffen minder actief worden, maar door het koken verdwijnen er ook de stoffen die wel gezond zijn.

Champignons/paddenstoelen

NEE, honden kunnen paddenstoelen best vermijden. Wilde paddenstoelen kunnen giftig zijn voor honden. Niet alle paddenstoelensoorten zijn giftig, toch beter voorkomen dan genezen en deze schimmel volledig van het menu schrappen. Ga ervan uit dat de meeste paddenstoelen giftig zijn voor honden.

Erwten

Ja, honden mogen erwten eten. Groene erwten, Engelse erwten zijn allemaal goed voor honden om nu en dan te geven. Erwten bevatten verschillende vitamines, mineralen en zijn rijk aan eiwitten en veel vezels. U kunt uw hond verse of bevroren erwten voeren. Erwten in blik met toegevoegd natrium zijn best te vermijden.

Groene bonen

Ja, honden kunnen groene bonen eten. Gehakt, gestoomd, rauw of ingeblikt. Alle soorten sperziebonen zijn veilig voor honden om te eten, zolang ze gewoon zijn. Groene bonen zitten vol met belangrijke vitamines en mineralen en ze bevatten ook veel vezels en weinig calorieën. Kies voor zoutarme of zoutloze producten als u groene bonen in blik aan uw hond geeft. Gekookte sperziebonen kan je ook mengen tussen de voeding van zwaarlijvige honden. Het vult de maag en vermindert het hongergevoel.

Komkommer

Mag een hond komkommer eten? Ja, dat is geen enkel probleem. En de meeste honden vinden komkommer heel lekker. Komkommer is een gezond en caloriearm tussendoortje voor je hond. Komkommer is frisse snack. Het is dus niet gevaarlijk. Ook hoef je een komkommer niet te stomen of te pureren, alvorens het aan je hond te geven.

Selderij

Ja, selderij is veilig voor honden om te eten. Naast vitamine A, B en C bevat deze groente de voedingsstoffen die nodig zijn om een gezond hart te bevorderen en zelfs kanker te bestrijden. Ook is bekend dat selderij de hondenadem opfrist.

Spinazie

Ja, honden kunnen spinazie eten, maar let op !!!! Spinazie bevat veel oxaalzuur, wat belet om calcium op te nemen en kan leiden tot nierbeschadiging. Hoewel uw hond waarschijnlijk een zeer grote hoeveelheid spinazie zou moeten eten om dit probleem te hebben, is het misschien het beste om met een andere groente te serveren. Omdat opgroeiende honden en puppy’s behoefte hebben aan calcium is spinazie niet aan te raden.

Spruitjes

Ja, honden kunnen spruitjes eten. Spruitjes zitten boordevol voedingsstoffen en antioxidanten die geweldig zijn voor mens en hond. Geef ze echter niet te veel aan uw hond, omdat ze veel gas kunnen veroorzaken. Kool is ook veilig voor honden, maar heeft dezelfde gasachtige waarschuwing! Koolsoorten bevatten isothiocyanaten en zoals we weten kunnen een teveel aan isothiocyanaten vergroting van de schildklier veroorzaken.

Uien, prei en bieslook

Nee, honden mogen NOOIT uien eten. Uien, prei en bieslook maken deel uit van de plantenfamilie genaamd Allium die giftig is voor de meeste huisdieren, vooral katten. Het eten van uien kan de rode bloedcellen van uw hond doen scheuren. Uien, prei en bieslook veroorzaken diarree, maagpijn en ook braken en misselijkheid. Honden die vaak van tafel mee eten, krijgen dikwijls deze groenten binnen en lopen zo risico op bloedarmoede.

Wortels

Ja, honden kunnen wortels eten. Wortelen zijn een uitstekende caloriearme snack die rijk is aan vezels en bètacaroteen. Wortels zijn knapperig en geweldig voor de tanden van uw hond. Bètacaroteen is een belangrijke antioxidant en activeert het immuunsysteem. Bètacaroteen is essentieel voor het gezichtsvermogen en bevordert de voortplanting.

groenten voor honden

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.3 / 5. Aantal beoordelingen: 153

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!