...

Van pup tot therapiehond, een hele rit!

van pup tot therapiehond
5
(252)

Van pup tot therapiehond, een hele rit!

Een pup legt een behoorlijk traject af voor hij of zij kan worden ingezet als hulp- of therapiehond. Dit begint al vlak na de geboorte, met acht weken. Dan wordt een pup aan een vrijwillig gastgezin van Hulphond Nederland gekoppeld. De gastgezinnen gaan direct met twee belangrijke zaken aan de slag: zindelijkheid en socialisatie. In de eerste veertien maanden – dat is hoe lang een pup bij een gastgezin woont- leren de pups tijdens deze opleiding als therapiehond maar liefst 77 basiscommando’s bij. Dit hoeft een gastgezin gelukkig niet helemaal alleen te doen, want hierin wordt zij bijgestaan door een speciale gastgezinbegeleider van Hulphond Nederland. De gastgezinbegeleider traint de pup als toekomstige therapiehond twee tot drie keer per maand op locatie samen met het gastgezin. Zo kan Hulphond Nederland ook goed in de gaten houden of het trainingstraject van de therapiehond volgens planning verloopt en eventueel bijsturen of helpen als dat nodig is.

Puppy in opleiding als therapiehond neemt afscheid van gastgezin

Als een pup ruim één jaar is, is het tijd voor het gastgezin om afscheid te nemen. Vanaf dat moment wordt de pup namelijk opgenomen in de kennel van Hulphond Nederland en gaat de volgende fase van het trainingstraject van start. Onder begeleiding van gespecialiseerde trainers leren de pups tot wel 70 vaardigheden. Ook wordt op basis van de talenten en behoeften van de hond bepaald waar hij het best tot zijn recht komt: als ADL (algemene dagelijkse levensbehoeften)-hulphond, therapiehulphond, epilepsiehulphond of PTSS-hulphond. De honden die uiteindelijk bij een client worden geplaatst, worden op dit moment ook aan een client gekoppeld, zodat ze een gepersonaliseerd trainingstraject kunnen volgen. Dit traject is onder andere afgestemd op de specifieke wensen en behoeften van de client.

Basis als therapiehond

Na een traject van ongeveer 20 maanden is een therapiehond klaar voor het volgende avontuur en verhuist hij voor een laatste keer naar zijn nieuwe thuis. Dit kan bij een client zijn, of -als de hond wordt ingezet als therapiehulphond- bij een therapie-gastgezin in huis. Het gastgezin zorgt ervoor dat de hond, afhankelijk van zijn inzetbaarheid, twee tot drie keer per week naar het Domingo House wordt gebracht. Hier wordt de hond ingezet voor therapeutische interventies om zo traumaslachtoffers en andere cliënten met een geestelijke zorgvraag te helpen de regie over hun leven weer terug te krijgen.

Hulp- en therapiehonden gaan gemiddeld na 8 werkzame jaren met pensioen. Uiteraard staat het welzijn van de dieren altijd voorop. Ze blijven dan bij hun huidige gastgezin of verhuizen naar een ander liefdevol gezin om van hun welverdiende pensioen te genieten.

Fondsen werven voor het Domingo House

Om fondsen te werven voor het Domingo House en aandacht te vragen voor de toenemende traumaproblematiek in Nederland, zijn de VriendenLoterij Bingo en Hulphond Nederland samen de landelijke actie ‘SuperBingo’ gestart. Zodat traumaslachtoffers niet alleen hun leven, maar ook het vertrouwen in de toekomst terugkrijgen. Help ook mee. Kijk voor meer informatie op www.vriendenloterij.nl

Therapiehond Einstein

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 252

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!