...

Verwijderen van teken doe je zo

voorkom-teken
5
(7)

Teken

Het tekenseizoen is weer begonnen.

De zon schijnt weer een beetje, de temperatuur gaat omhoog en alle hondenliefhebbers gaan met hun hond naar het bos om te wandelen. Na een leuke boswandeling eenmaal thuisgekomen, wordt de hond geknuffeld. En ja hoor! Het is weer zover, u voelt een klein bultje, het is een teek!

Teken zijn hele nare beesten die niet alleen bloed uit het lichaam van de hond zuigt, maar ook ziektes kan overbrengen. ( Ziekte van Lyme – Als de hond ziek wordt zal hij verschijnselen vertonen van koorts en lusteloosheid in combinatie met een wisselende kreupelheid. Af en toe kan er een nierontsteking optreden). U kunt het best de teek er zo snel mogelijk uithalen.

In Nederland en België is er nu ook een grotere soort teek opgedoken. Deze laat zich moeilijker verwijderen en is erg pijnlijk voor honden.

De teek kan verwijderd worden door middel van een (teken)pincet. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de kop, op de huid vast. Pak de teek vanaf de zijkant beet (zie afbeelding 1).

teek-1

Draai de teek er voorzichtig uit, totdat hij loslaat (afbeelding 2).

teek-2

Desinfecteer de wond met jodium of alcohol.

Als u de teek verwijderd, maar de steeksnuit blijft per ongeluk zitten, dan kunt u deze net als een splinter eruit proberen te halen. Mocht het hoofd van de teek ook in het lichaam van de hond blijven zitten, dan zou de hond eventueel nog ziek kunnen worden. Probeer daarom de kop van de teek er alsnog uit te halen. Lukt dit niet raadpleeg dan uw dierenarts.

Controleer altijd nog een paar dagen of het wondje goed heelt, en de huid weer de normale kleur krijgt.

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Bij de dierenspeciaalzaak hebben ze allerlei middelen tegen teken zoals een halsband (deze kan de hond gedurende 3 tot 6 maanden om houden) en een anti-teken spray. De meeste pipetjes zijn ter voorkoming van infecties door vlooien, teken en luizen en bieden tevens bescherming tegen vlooien, teken en luizen. Dit houdt echter niet in dat er geen teken meer op uw hond kunnen zitten. Blijf uw hond daarom altijd controleren.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 7

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!