...

Dinobotten voor honden zijn gevaarlijk

dinobot

Buff - Dinobot

4
(5)

Iedereen kent de dinobotten voor honden wel…, hier en daar worden ze in verschillende dierenspeciaalzaken te koop aangeboden. Een lekkernij voor de hond. Maar deze botten zijn niet zo onschuldig als de eigenaars wel denken.

Botten kunnen splinteren en zo inwendige bloedingen veroorzaken. De labrador van Sander Giebels is overleden door het eten van een ‘dinobot’, een ongekookt bot met weefsels erom. Bijna het gehele botgedeelte is zacht genoeg om te worden vermalen en doorgeslikt. In de darmen klonteren de kalkdeeltjes weer samen tot een droge, wittige keutel (of meerdere) die maar moeilijk kan worden uitgepoept. In het ergste geval lukt dit zelfs helemaal niet en blokkeert deze klont de dikke darm. Laxeren lukt dan niet en opereren is noodzakelijk.

Hoe verder de klont bij de uitgang zit, hoe gevaarlijker dat is, omdat dit gedeelte van de darm niet buiten de buik kan worden gebracht en de kans op infectie (buikvliesontsteking) -en daardoor de dood- alsnog groot is. Inwendig spoelen (onder narcose) heeft de klont bij Buff ook niet uit elkaar kunnen doen vallen. Resultaat, de hond droogt uit, hij blijft persen, het slijmvlies van de darm gaat kapot en er lekken gifstoffen in de bloedbaan. Uiteindelijk verzwakken ook andere organen, raakt de hond in shock door bloedvergiftiging, en sterft hij.

“Buff was een keisterke labrador van net 4 jaar oud, in de kracht van zijn leven” zegt Sander Giebels, als we nu googelen op ‘dinobot honden’ vinden we de meest vreselijke berichten. Waarom wisten we dit niet? Waarom worden deze nog verkocht? Waarom worden er geen risico’s of aanwijzingen voor gebruik benoemd of weergegeven?

Stukjes dinobot - maaginhoud

Foto Sander Giebels – Stukjes dinobot – maaginhoud

Een foto gemaakt van de botdeeltjes die de dierenarts, naast de klont, uit de darmen van Buff heeft gehaald. Deze deeltjes zaten achter die grote klont. De lichte stukjes zijn dun en vlijmscherp, wat goed is te zien aan de kartelrand helemaal linksonder. Deze komen dus van een ongekookt varkensbot, die dus ook splinteren!

Sander Giebels is niet alleen in deze situatie, lees meer op https://www.facebook.com/stopdedinobotten

Varkensvlees is gevaarlijk voor honden

Let op met varkensvlees of ongekookte botten van varkens. Rauw varkensvlees kan namelijk een virus herbergen dat dodelijk is voor honden en katten. Het virus van Aujeszky is totaal ongevaarlijk voor de mens, maar is zeer gevaarlijk voor de honden en katten. Het virus vermeerdert zich in de hersenen van de hond. Tegen het Aujeszky virus is geen medicijn beschikbaar, uiteindelijk sterft de hond na een paar dagen.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4 / 5. Aantal beoordelingen: 5

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!