...

Labrador Retriever

Labrador Retriever
5
(251)

Labrador Retriever

De Labrador Retriever behoort tot de meest populaire hondenrassen. Het zijn geweldige metgezellen, omdat ze extravert, vrolijk en vriendelijk zijn. Ze zijn vriendelijk tegen mensen, andere dieren en hun omgeving. Een Lab zal altijd veel genegenheid hebben om te delen met hun familie; ze zijn een geweldige hond voor gezinnen die op zoek zijn naar een middelgrote tot grote hond. De Labrador is de perfecte gezinshond.

Labrador Retriever – FCI Rasgroep 8

De Labrador Retriever behoort tot de rasgroep van de Retrievers, opstotende honden en waterhonden.

Land van herkomst: Engeland
Huidige en oorspronkelijke taken: Jachthond, opzoeken en apporteren van waterwild.
Temperament: Intelligent, Aardig, Behendig, Vertrouwend, Zachtaardig, Extravert, Evenwichtig
Levensverwachting: 10 – 12 jaar

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen tussen de 56 en 57 cm. – Teven tussen de 54 en 56 cm.
Gewicht: Reuen wegen tussen de 30 en 35 kg. – Teven wegen tussen de 25 en 30 kg.

Hoofd
De Labrador heeft een brede en sterke schedel. De voorsnuit is middelmatig lang en de stop is duidelijk zichtbaar. De oren zijn vrij ver naar achteren aangezet en worden hangend gedragen. De ogen zijn middelmatig groot. Ze hebben een volledig schaargebit.
Lichaam
De rug is recht. De lendenen zijn breed, kort en sterk. Labradors hebben een middelmatig lange staart. De borst is breed en diep met goed gewelfde ribben. De voeten zijn rond en compact met goed gebogen tenen.

Vacht: Korte vacht. Hij voelt vrij hard aan. De ondervacht is weerbestendig.
Kleuren: Effen zwart, bruin en geel.

Labrador Retriever puppy Depositphotos_307154204_S

Geschiedenis

De Labrador Retriever is een traditionele waterhond uit Newfoundland. De populariteit van het ras begon in het begin van de 19e eeuw te stijgen toen Labs werden opgemerkt door Engelse edelen die Canada bezochten. Deze keerden terug naar Engeland met prachtige exemplaren van “Labrador-honden”. (Precies hoe deze Newfoundlanders werden geassocieerd met Labradors is onduidelijk, maar de naam bleef hangen.) In de tweede helft van de 19e eeuw verfijnden en standaardiseerden Britse fokkers het ras.

De fysieke en temperamentvolle kenmerken van het ras, dat tegenwoordig zo bekend is bij miljoenen bewonderaars over de hele wereld, doen denken aan het oorspronkelijke doel van de labs. Een korte, dichte, weerbestendige vacht had de voorkeur, omdat langharige retrievers tijdens de Canadese winter bedekt waren met ijs toen ze uit het water kwamen. In zijn geboorteland werd een Labrador Retriever toegewezen aan een vissersboot om de vis die uit de trawl kwam te halen. Daarom had de hond, naast de natuurlijke instincten van de retriever, een vacht nodig die geschikt was voor het ijskoude water van de Noord-Atlantische Oceaan.

De dikke, taps toelopende staart van de Labrador Retriever, bekend als de “otterstaart”, dient als een krachtig roer, beweegt onophoudelijk heen en weer terwijl de hond zwemt en helpt de hond te draaien. Een Labrador heeft veel dingen die mensen aanspreken; zijn zachte manieren, intelligentie en aanpassingsvermogen maken hem tot een ideale hond. Bij het definiëren van de basiskenmerken van een Labrador Retriever kan temperament het belangrijkste zijn, omdat het nut ervan afhangt van het temperament. De Kennel Club (Engeland) erkende de Labrador Retriever in 1903 en de AKC registreerde hun eerste hond van het ras in 1917.

Labrador Retriever Depositphotos_49404933_S

Gedrag

Met fysieke kracht en energie zijn vroege socialisatie en puppy-activiteiten essentieel. Door uw puppy voorzichtig bloot te stellen aan verschillende mensen, plaatsen en situaties van 7 weken tot 4 maanden oud, en vroeg te beginnen met gehoorzaamheidstraining, zal hij zich ontwikkelen tot een goed aangepaste, welgemanierde volwassen Labrador. Puppytraining dient als onderdeel van het socialisatieproces en helpt de eigenaar om slechte gewoonten die zich ontwikkelen te herkennen en te corrigeren. De Labradors zijn toegewijde, intelligente en enthousiaste metgezellen die betrokken moeten zijn bij gezinsactiviteiten.

Karakter

De Labrador is een vriendelijke, aanhankelijke en goedgehumeurde hond. Ze zijn van nature erg sociaal. Ze werken graag voor hun baas en zijn gehoorzaam en meegaand. Deze honden zijn pas op late leeftijd volwassen. Dit betekent dat ze lang speels en onstuimig blijven. Ze zijn graag in de buurt van hun gezin. Voor het leven in een kennel zijn ze ongeschikt.

Sociaal

Over het algemeen gaan deze honden uitstekend om met soortgenoten. Eenmaal goed gesocialiseerd, is de omgang met andere huisdieren, zoals katten zeer goed te noemen. Ten opzichte van kinderen stellen ze zich geduldig en goedmoedig op. Ze zijn niet bijzonder waaks. Bezoek wordt vriendelijk begroet.

Labrador Retriever Depositphotos_1828518_S

Omgang

Labrador Retrievers zijn een levendig, zeer energiek ras dat elke dag veel beweging nodig heeft. Een lab dat te weinig beweegt kan hyperactief en/of storend gedrag vertonen om de opgeslagen energie vrij te maken. De favoriete bezigheden van dit ras zijn apporteren en zwemmen. Laboratoria houden er ook van om energie te verbranden tijdens het jagen of veldproeven, evenals het beoefenen van hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid, tracking en dokduiken. Veel Labradors werken ook hard in belangrijke functies zoals zoek- en reddingsacties, drugs- en bomdetectie en als reddings- en hulphonden.

Beweging

Ze hebben redelijk veel beweging nodig. Labradors zwemmen en apporteren erg graag. Ook voor balspelletjes en lange onaangelijnde wandelingen zijn ze altijd te porren. Ze hebben een groot aanpassingsvermogen en kunnen daardoor ook in een stad gehouden worden. Zolang er maar rekening gehouden wordt met hun bewegingsbehoefte.

Opvoeding

Deze honden zijn vrij eenvoudig op te voeden. Ze zijn erg intelligent en leren graag iets van hun baas. Op late leeftijd worden ze pas volwassen. Dit houdt in dat het even kan duren voordat ze goed gehoorzamen.

Verzorging

De Labrador Retriever heeft een dikke, waterdichte dubbele laag die schuurt. Geef ze af en toe een bad om ze schoon te houden. Zoals bij alle hondenrassen, moeten de nagels regelmatig worden geknipt en moeten de tanden regelmatig worden schoongemaakt. Geef uw dierbare viervoeter een aangepaste en degelijke Fantail hondenmand die bij hem past.

Labrador Retriever Depositphotos_46172991_S

Gezondheid

Labrador Retrievers worden beschouwd als gezonde honden. Fokkers zullen parende dieren testen op aandoeningen als elleboog- en heupdysplasie, hartaandoeningen, erfelijke myopathie of Labrador-oogaandoeningen zoals bijziendheid of progressieve retinale atrofie. Collapse, of EIC, kunnen sommige honden treffen. DNA-tests kunnen dragers van het gen voor EIC identificeren, wat voorkomt dat fokkers met aangetaste honden fokken. Net als andere grote honden met een diepe borstkas, kan Labs een levensbedreigende maagaandoening ontwikkelen die een opgeblazen gevoel wordt genoemd. Eigenaren moeten zich informeren over de symptomen die aangeven wat er gebeurt en wat ze moeten doen als dat gebeurt. Aanbevolen gezondheidstesten zijn Heupen, EIC DNA-test, Ellebogen en oog evaluatie.

Voeding voor de Labrador Retriever

De Labrador Retriever moet het goed doen met hondenvoer van hoge kwaliteit, of het nu commercieel wordt geproduceerd of thuis wordt bereid onder toezicht en goedkeuring van een dierenarts. Elk dieet moet worden aangepast aan de leeftijd van de hond (puppy, volwassen of senior). Sommige honden hebben de neiging om te zwaar te zijn, dus houd uw calorie-inname en het gewicht van uw hond in de gaten.

Traktaties kunnen een belangrijk trainingshulpmiddel zijn, maar te veel geven kan leiden tot obesitas. Raadpleeg uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of de voeding van uw hond. Schoon, vers water moet te allen tijde beschikbaar zijn.

Labrador Retriever puppy

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 251

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!