...

Alles over sterilisatie bij honden

sterilisatie hond
3
(3)

De sterilisatie bij honden, wanneer, wat en hoe.

De sterilisatie van honden is een grote en belangrijke ingreep, zowel voor de eigenaar als voor de hond zelf. Niet alleen treden er lichamelijk veranderingen op, maar ook geestelijk zijn er merkbare waarnemingen merkbaar na de sterilisatie van je hond. Voordat je het besluit neemt om je hond te laten steriliseren, is het belangrijk om vooraf goed te weten waar je aan begint. Wat zijn de voor- en nadelen van een sterilisatie. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten welke leeftijd het meest geschikt is om de sterilisatie te laten uitvoeren door een dierenarts.

Sterilisatie – castratie

Je kan alleen maar teefjes steriliseren, bij reuen noemen we dit een castratie. Een castratie van een reutje heeft als voordeel dat hij iets minder interesse toont in loopse teven, en de teefjes natuurlijk niet meer kan bevruchten.

Waarom mijn hond laten steriliseren?

Er zijn zowel voor- als nadelen als het gaat om het steriliseren van je hond. De meest voorkomende reden waarom mensen kiezen om hun teef te laten steriliseren, is omdat zij niet willen dat hun teef ongewenst zwanger wordt. Daarnaast, als de teef telkens vruchtbaar is zonder dat er een zwangerschap volgt, is de kans op melkkliertumoren veel groter dan wanneer je hond gesteriliseerd zou zijn.

Ongeveer 25% van alle niet gesteriliseerde teefjes krijgt te maken met Pyometra voor de leeftijd van 10 jaar. Pyometra is een bacteriële infectie in de baarmoederwand. Een pyometra kan erg gevaarlijk zijn, omdat deze bacteriën ook schade kunnen veroorzaken aan andere organen, zoals de nieren. Bij een sterilisatie van je hond wordt de kans op pyometra drastisch verkleind.

Nadelen van steriliseren

– Er bestaat kans op gewichtstoename.
– De sterilisatie kan niet meer ongedaan gemaakt worden.
– Als je nadien puppy’s wilt hebben, kan dit niet meer.
– Honden die zijn gesteriliseerd kunnen iets groter worden dan anders.
– Eventueel vacht en gedragsverandering.
– Meer kans om urineweginfecties te ontwikkelen.
– 5 tot 20% van alle gesteriliseerde teefjes kunnen slechter hun urine ophouden. Het risico is groter bij honden met overgewicht en bepaalde rassen die al aanleg hebben voor deze aandoening. Er bestaan wel medicijnen om dit snel onder controle te krijgen.

Voordelen van een sterilisatie

– De hond wordt niet meer loops.
– Er is geen kans op schijnzwangerschap.
– Minder kans op suikerziekte.
– Je hond kan niet meer zwanger worden.
– De kans op melkkliertumoren neemt af.
– Er kan geen baarmoederontsteking meer optreden.
– Het karakter van de teef wordt er vaak stabieler door.
– Een minder geïrriteerde of geprikkelde hond.
– Als je jouw hond steriliseert zal dit geen effect hebben op haar vriendelijkheid, speelsheid of persoonlijkheid.

Op welke leeftijd kan je best een hond laten steriliseren

Uit onderzoek blijkt dat de beste leeftijd om een hond te steriliseren tussen de 6 en 7 maanden ligt. Dus vóór de eerste loopsheid, zo is de kans op borstkanker bij je teef heel klein. Elke keer dat de hond loops is, wordt de kans op melkkliertumoren groter. Denk je eerst aan een nestje alvorens je teef te steriliseren kan je dit best 3 maanden na de loopsheid laten uitvoeren.

Welke manieren van steriliseren bestaan er

Er zijn twee manieren om een hond te steriliseren. Je kan de keuze maken tussen de traditionele sterilisatie of de laparoscopie. Alle dierenartsen kunnen op de normale manier steriliseren, maar een laparoscopie is een ander paar mouwen. De reden is dat de apparatuur om een laparoscopie uit te voeren erg duur in aanschaf is. Daarnaast moet de dierenarts extra opleidingen volgen om via een laparoscopie te mogen en te kunnen opereren.

Een traditionele sterilisatie of een laparoscopische sterilisatie ?

Door traditioneel te sterliseren maakt de dierenarts een snee in de buik tussen de 4 en 10 centimeter om de eierstokken te verwijderen. Het voordeel van de traditionele sterilisatie is dat de dierenarts een beter overzicht heeft en kan bij een mogelijke ontstoken baarmoeder deze direct verwijderen. Bij een laparoscopische sterilisatie zal een extra snee moeten  gemaakt worden om de baarmoeder indien nodig alsnog te verwijderen. Om alleen de eierstokken te verwijderen zal bij een laparoscopische sterilisatie alleen twee kleine sneetjes in de buikwand gemaakt worden zo de eierstokken te verwijderen.

De laparoscopie heeft als voordelen dat de ingreep kleiner is dan de traditionele manier. Er hoeft minder narcose-middel toegediend te worden en de tijdsduur van de operatie is korter

Wat kost een sterilisatie voor je hond

De kostprijs voor een traditionele sterilisatie is afhankelijk van het lichaamsgewicht van je hond en kan variëren voor een hond tot 10 kilogram tussen 200 en 350 euro. Bij honden met meer lichaamsgewicht kan de kostprijs oplopen tussen 300 en 550 euro. Ook wordt er voor een laparoscopische sterilisatie meer geld gevraagd dan voor een traditionele sterilisatie.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 3 / 5. Aantal beoordelingen: 3

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!