...

Herfstbladeren gevaarlijk voor honden ?

herfstbladeren gevaarlijk
4.4
(38)

Afgevallen herfstbladeren zijn wondermooi.

Herfstbladeren, mooie bruine en gele blaadjes kleuren het landschap. Gewoon prachtig !!! Het ideale decor om een wondermooie foto te maken van je hond tussen de afgevallen bladeren. De foto’s zullen zeker geweldig worden! Bosrijke gebieden en ook sommige straten en pleintjes liggen er vol van.

Ook honden en andere huisdieren houden echt van deze afgevallen bladeren. Een dikke laag bladeren vormen de speelplaats voor onze viervoeters. Maar wees waakzaam, herfstbladeren kunnen gevaarlijk zijn voor honden en andere huisdieren.

Waarom zijn afgevallen herfstbladeren gevaarlijk?

Afgevallen bladeren bedekken de aarde als een dik deken. Het is heerlijk om er op te lopen, maar we zien niet wat onder de bladeren zit. Voor ons hondeneigenaars is er veel minder gevaar omdat wij laarzen dragen. Honden hebben geen laarzen en komen dus met hun pootjes, neus en soms met hun hele lichaam rechtstreeks in contact met scherpe voorwerpen zoals glasscherven, ijzeren staven, blikken enz… Dit kan de hond bezeren en tevens ook snijwonden veroorzaken. Meestal merk je dit op wanneer het huisdier al is geprikt of gesneden. Daarom is het aan te raden uw hond aan de lijn te houden en het wandelgebied zorgvuldig te inspecteren.

herfstbladeren gevaarlijk

Een ander gevaar is voedsel !

Onder voedsel verstaan we alles wat eetbaar is. Dit kunnen zowel giftige paddenstoelen zijn, eikels, bedorven voedingswaren en zelfs balletjes gehakt met rattenvergif. Dikwijls hoor je wel eens dat er een hond is overleden door al deze dingen. Sommige paddenstoelen of planten zijn zelfs zo giftig dat alleen ruiken al voor problemen kan zorgen. Dikwijls zitten of liggen deze giftige stoffen, voedingswaren enz.. verstopt onder een berg herfstbladeren. Voor je kan ingrijpen kan het al te laat zijn. Sommige honden zijn razend snel en verschalken nog snel dit giftig hapje voor de eigenaar goed en wel beseft wat er gebeurde.

Je kan dit voorkomen door de hond bepaalde commando’s aan te leren zodat hij geen voedsel van de grond neemt. Laat hem ook niet snuffelen. Ik hoor natuurlijk een paar eigenaars zeggen, ja maar alle honden snuffelen om bepaalde geuren te ervaren waardoor ze de omgeving herkennen en hierdoor ook minder stress ervaren. Dat klopt volledig, maar er zijn plaatsen genoeg waar bijna geen bladeren liggen om te snuffelen. Laat je hond aan de leiband lopen. Als de hond nog steeds probeert om zwerfvuil op te pakken, doe dan een muilkorf op.

Teken en vlooien

We weten dat vlooien het hele jaar door gevaarlijk zijn. Maar teken verdwijnen ook niet. Ze gaan alleen in slaapstand wanneer de temperatuur onder de 5 ° C wordt vastgesteld. Toch mag het vriezen, afgevallen bladeren vormen een isolatieschild waarbij de minste zonnestralen de teken uit hun slaap gewekt worden. Herfstbladeren zijn een geweldige plek om teken en vlooien te ontmoeten. Daarom is het aan te raden ook je hond in de winter regelmatig te controleren en te behandelen tegen teken en vlooien.

Plassen, modder en zout water

Afhankelijk waar je gaat wandelen kom je verontreinigde plassen en modder tegen. Natuurlijk als je in de herfst gaat wandelen zal je hond vies en smerig worden, dat is normaal. Het gevaar bestaat erin dat bladeren en modder zich mengen tot een papje dat aan je hond blijft kleven. Meestal aan de pootjes. Dit veroorzaakt kleine scheurtjes in de kussentjes van de pootjes waardoor scheuren en dermatitis wordt veroorzaakt. Ook tijdens de winter is het opletten geblazen met strooizout dat brandwonden veroorzaakt. Strooizout is gevaarlijk voor honden. Je kan dit verhelpen door altijd de pootjes van de hond te wassen met warm water en te behandelen met speciale beschermende was voor pootjes.

Onderkoeling

De herfst is rijk aan veranderingen in weer, wind en regen. Een hond heeft alle kans om op straat te bevriezen en zo verkouden te worden. Kleine hondenrassen verliezen sneller hun lichaamswarmte dan grote hondenrassen omdat ze met hun lichaam dichter bij de grond vertoeven. Door de laag koude en natte bladeren worden ze op hun buik sneller nat en dit in combinatie met wat wind gaan ze heel snel afkoelen. Hierdoor kunnen zelfs chronische ziekten ontstaan. Beter voorkomen dan genezen en laat je hond niet afkoelen. Bescherm ze tegen vocht en gebruik speciale waterdichte hondenkleding. Opgelet, natte kleding dien je onmiddellijk uit te trekken.

Geniet samen van de prachtige wandelingen en hou het veilig.

herfstbladeren gevaarlijk

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.4 / 5. Aantal beoordelingen: 38

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!