...

Strooizout kan gevaarlijk zijn voor honden

gestrooide-wegen-zijn-een-gevaar-voor-de-hond
4.9
(364)

Dooiwater met strooizout is soms dodelijk voor honden

Strooizout kan irritatie en brandwonden veroorzaken bij honden en andere huisdieren. Het is opletten geblazen op plaatsen waarvan je denkt dat er strooizout is gebruikt. Probeer met zout bestrooide wegen te vermijden. Soms kan je er niet omheen, maar vergeet niet de nodige voorzorgen te nemen.

Strooizout heeft grotere korrels en is ongezuiverd, het bevat meestal zware metalen als chroom, lood, koper en nikkel, anti-klontermiddel en soms glycerine. Dit kan irritatie en wondjes veroorzaken aan de poten van je hond. Er zijn immers al gevallen vastgesteld van brandwonden die optraden na langdurige blootstelling aan dooiwater met strooizout. Door het drinken of het aflikken van de pootjes kan in sommige gevallen een overdosis zout en of chemisch dooiwater leiden tot de dood van het hondje.

Symptomen van een zoutvergiftiging :

* koorts
* epileptische aanvallen
* rusteloos, prikkelbaar of sloom
* Veel drinken en plassen

Spoel de pootjes na iedere wandeling

Spoel de pootjes na iedere wandeling met lauw water. Raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts, deze kan met behulp van een infuus het natriumgehalte terug omlaag brengen en zo je hond redden.

Honden hebben de neiging aan deze wondjes te likken en krijgen op deze manier ook het strooizout in hun maag wat een maagletsel kan veroorzaken. Door het likken kan het zijn dat hierdoor de wondjes rond de voetzolen en kussentjes nog toenemen en verergeren.

Gevaarlijk bij kleine hondenrassen

Bij kleine hondenrassen is het dubbel zo hard uitkijken met strooizout op gestrooide wegen. Door hun korte pootjes lopen ze meer gevaar voor irritatie aan de ogen. Vervuilde sneeuw kan in de oogjes terecht komen veroorzaakt door een voorbijrijdende auto waarbij vervuilde sneeuw opspat. Als je hond het goedje in zijn ogen krijgt, spoel ze dan gedurende 15 minuten onder een zachte waterstraal. Kleine hondjes hebben in verhouding met grotere honden niet zoveel chemisch strooizout nodig om ziekt te worden.

Na een wandeling doet u er dan ook goed aan om zijn poten grondig af te spoelen, heel goed droog te wrijven en je hond voldoende drinken te geven.

Controleer de kussentjes op eventueel wondjes en kloven, verzorg deze met een lauw waterbadje en een gepast verzorgingsproduct (een goede zalf of ontsmettingsmiddel) om de conditie van de voetzooltjes zo goed mogelijk te houden. Vaseline kan prima gebruikt worden om de zooltjes te beschermen. Knip het haar weg tussen de teentjes en de kussentjes. Het is ook aan te raden bij honden met lange vachten om het haar op de poten wat korter te knippen, zo blijft er ook minder dooiwater zitten en zijn de pootjes sneller droog.

Speciale sokken voor honden

Er bestaan ook speciale sokken voor honden die de pootjes vrijwaren van dooiwater met zout. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, denk eraan…, een hond heeft ook wel eens koude pootjes, blijf daarom niet te lang in de sneeuw met je trouwe vriend. Vergeet niet dat honden kunnen bevriezen.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.9 / 5. Aantal beoordelingen: 364

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!