...

De staartklier van een hond

staartklier
5
(2)

Heeft mijn hond een staartklier en is deze te zien?

Verwanten van de hond zoals vossen en wolven hebben een staartklier. Deze staartklier geeft een herkenningsgeur af. Honden hebben ook een staartklier maar deze is niet meer van belang. Deze klier is bij de hond, net als bij de wolfsklauwen en het sleutelbeen, van een weinig ontwikkelde structuur. Geurklieren, dus ook de staartklier produceren de apocriene zweetklieren vluchtige feromonen die een signaalfunctie hebben in de sociale communicatie van dieren. Het secreet van de staartklier heeft een functie als reuksignaal in de sociale communicatie. Deze functie ligt in de identificatie, het markeren van het territorium en het mediëren van de bereidwilligheid tot paren gedurende de bronst (Meyer, 1971).

Kenmerken

De locatie van de staartklier wordt soms gekenmerkt door de aanwezigheid van een staartvlek in de beharing bestaande uit een driehoekige vlek van donker gepigmenteerd haar. In andere gevallen vormt de beharing een ovale plek met stijver haar (Meyer, 1971). Bij nog andere dieren kan op die plaats gehele of gedeeltelijke kaalheid optreden; dit uiterlijk voorkomen staat bekend als fysiologische hyperplasie (Niebauer, 1980). Bij pathologische hyperplasie daarentegen is de huid verdikt door het onderliggende hyperplastische klierweefsel en zijn er altijd meerdere bijkomende symptomen zoals pathologische hyperplasie van de gelijkaardige klieren in de perianale klierzone (Wilson en Hayes, 1979; Niebauer, 1980).

De locatie

Bij reuen (en lang niet alle reuen) is de staartklier nog te zien. De staartklier van de hond bevindt zich aan het begin van de staart. Het is een deel van de huid waar extra veel talgklieren en zweetklieren gelegen zijn. De haren zijn er ook wat dikker en stugger. Lees hier de volledige studie over de staartklier. (Onderzoek van de staartklier als masterproef door Marieke VERWOERD via de Universiteit Gent faculteit dierengeneeskunde)

Om verwarring te vermijden, deze klier op de staart niet is niet hetzelfde als de anaalklier. Veel honden hebben problemen met de anaalklieren (ook wel anaalzakjes genoemd). Anaalklieren zijn twee kleine geurkliertjes (anaalzakjes) die in de sluitspier van de anus liggen en hebben ook de functie om het territorium af te bakenen.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!