...

De herkomst van de hond

wolf
0
(0)

De herkomst en anatomie van de hond

De hond behoort tot de groep hondachtigen. Honden zijn een ondersoort van de wolf. De familie van de hondachtigen bestaat uit ongeveer 35 soorten waaronder, vossen, wolven, wasbeerhond, poolvos en jakhalzen. Deze vijf zijn ook de enigste hondachtigen die in het wild in Europa voorkomen.

Al eeuwen lang leeft de hond samen met de mens. Op elk werelddeel wordt de hond gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals: herdershond, jachthond, bewakings- verdedigingshond en als trekdier. Ondanks de goede technologie van tegenwoordig, wordt de hond daarnaast alsnog ingezet als politiehond, speurhond of als reddingshond bij een natuurramp. Het grootste deel van de honden wordt gehouden als gezelschapshonden.

De herkomst van de hond

Voordat de hond een trouwe kameraad van de mens was, diende het eerst gedomesticeerd te worden. Domesticatie wil zeggen, dat het dier (of plant), door middel van een fokprogramma zich aanpast aan de eisen en in dienst van de mens. Dieren zoals de hond die gedomesticeerd zijn voldoen aan de volgende eisen:

– Raken niet snel in paniek
Voortplanten in gevangenschap
– Niet agressief tegenover de mens
– De mens als hoogste leider zien, in de groep

Daarnaast heeft de hond nog een aantal belangrijke punten van domesticatie zoals:

– De hond laat zich aaien
– Goed gedrag kan getraind worden
– Afhankelijk aan de mens
– Aanvoelen en reageren op emoties en gevoelens van de mens

De domesticatie van de hond begon al zo’n 14.000 tot 15.000 jaar geleden, in Oost- en Zuidoost-Azie. Wetenschappers zijn het er nog niet over eens waarom en hoe de hond precies gedomesticeerd werd. Wat wel duidelijk is geworden, is dat de hond rond 1350 al dienst deed als jachthond, waakhond en als trekdier.

Hond en de moderne tijd
De afgelopen paar honderd jaar zijn door het fokken van de hond steeds meer hondenrassen ontstaan. Deze vermenigvuldiging van hondenrassen heeft er toe geleid, dat er hedendaags 331 verschillende honden erkend zijn door de FCI.

Hond en anatomie

hond-anatomie

1. Snuit
2. Ogen
3. Stop
4. Oren
5. Hals
6. Schoft
7. Schouder
8. Borst
9. Rug
10.Dij
11.Hak
12.Middenvoet
13.Knie
14.Pols
15.Poten
16.Staart

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!