...

Honden kruisen mag niet, wel verkopen

pomsky
4
(4)

Honden kruisen mag niet, verkopen wel

Honden kruisen – Meer en meer hondenhandelaars verkopen ‘designerhonden‘, of kruisingen tussen bestaande hondenrassen. Zo is de Pomsky, een kruising tussen een Pomeriaan en een Husky, een nieuwe kruisingsrage die Vlaanderen verovert. Vlaams Parlementslid Sabine Vermeulen wijst op een staaltje absurde wetgeving: “een erkende kweker mag geen kruisingen fokken, maar wel verkopen. Zeer onlogisch en een hiaat in de wetgeving”, stelt ze.

Volksvertegenwoordiger Vermeulen stelde vragen over het dossier aan minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. “Moedwillige kruisingen van hondenrassen zijn verboden, tenzij men een uitzondering verkrijgt van de minister na advies van de Raad voor Dierenwelzijn. Maar tot nu toe werden er door de minister geen uitzonderingen toegestaan. Maar toch zijn er hondenkruisingen op de markt te koop”, stelt Vermeulen. “Nu blijkt dat een erkende kweker geen kruisingen mag fokken, maar wel verkopen. Zeer onlogisch en een hiaat in de wetgeving.”

Minister Weyts verwees naar de weeffout in de federale wetgeving, die is overgedragen met de regionalisering van de bevoegdheid dierenwelzijn. “Het federale parlement heeft in 2007 een vreemde regelgeving goedgekeurd. Het resultaat is dat een erkende kweker-handelaar een verbod heeft om kruisingen te fokken, maar deze kruisingen wel mag verkopen áls hij deze kruisingen heeft aangekocht bij niet-erkende kwekers in binnen- of buitenland. Dit hiaat in de wetgeving zullen we aanpakken”, beloofde minister Weyts.

Zowel Weyts als Vermeulen blijven wel achter een kruisingsverbod staan. “Bij het kweken van erkende rassen is er de verplichting voor onderzoek naar erfelijke ziekten en afstamming. De niet-erkende kwekers houden dikwijls geen rekening met deze verplichting. Daardoor bestaat het gevaar voor het inkweken van genetische afwijkingen. Men weet nooit wat men kan verwachten van nieuw gecreëerde rassen”, zegt Vermeulen. “Het kan niet dat kwekers experimenteren met levende wezens en zomaar als een Zweedse kok van de Muppetshow van alles beginnen te combineren, zuiver in functie van commercie en winstbejag”, treedt Weyts bij.

Vragen door de redactie van “De Nieuwe Hond”

Toch blijven we met nog veel vragen achter, stel dat in Vlaanderen de wet wordt aangepast, dan stellen we ons de vraag of het Waals Gewest en het Brussels Gewest volgen met het aanpassen van hun eigen wetgeving?

Hoe wil de Vlaamse regering dit controleren dat mensen geen honden kruisen ? Het is perfect mogelijk dat honden zonder stamboom of honden zonder bewijsbare afstamming al kruisingen zijn uit het verleden zonder dat deze honden visuele kenmerken vertonen van andere rassen. Neem nu een Boomer die soms heel sterk lijkt op een Shih Tzu. Dus strikt genomen blijven fokkers met gekruiste honden gewoon fokken want wie gaat het tegendeel bewijzen zonder een verplichte DNA-afname. Waarom niet overgaan tot het verplichten van stambomen en dna afname.

Honden kruisen - boomer puppy

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4 / 5. Aantal beoordelingen: 4

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!