...

Help, mijn hond is een sloper

Help mijn hond is een sloper
5
(56)

Sommige mensen zijn genoodzaakt om hun woning hond proof achter te laten als ze even weggaan zonder de hond. Alles wat de hond eventueel kan slopen, wordt opgeborgen. Soms is dat niet voldoende en vindt de hond alsnog iets waar hij zijn tanden in kan zetten als een volleerd sloper. Wat kun je hieraan doen?

Soms verzekerd

Het is natuurlijk altijd vervelend als de hond spullen kapotmaakt. Of het nu gaat om een paar rondslingerende schoenen of de hoek van de salontafel die er wordt afgeknaagd. Het is nog vervelender als jouw hond de spullen van een ander sloopt. In dat geval kun je misschien aanspraak maken op je aansprakelijkheidsverzekering en anders moet je in de buidel tasten om de schade te vergoeden. Gelukkig is er meestal een reden voor het sloopgedrag en kun je schade voorkomen door die reden op te sporen en hier mee aan de slag te gaan.

Wanneer is jouw hond een sloper?

Je kunt gerust van een sloper spreken als de hond aan de tafel of de muur knaagt. Ook wanneer de hond iedere keer weer alle kussens van de bank trekt en ze misschien zelfs ook kapotmaakt. Er zijn ook honden die in de bench hun eigen kussen of kleed slopen. Het is belangrijk om een bepaald gedrag te herkennen en daar iets mee te doen. Puppy’s zijn regelmatig slopers. Zij verkennen ook nog alles met hun mond. Hun bek is het ideale gereedschap om alles eens vast te pakken en te verkennen. Daarbij heeft een puppy vaak nog geen idee wat wel mag en wat niet. Ook de hondenpuberteit is een periode waarin slopen veelvuldig voorkomt. Hier is een goede begeleiding echt noodzakelijk.

Reden van het slopen

Veel honden slopen voornamelijk als ze alleen thuis zijn. Bijvoorbeeld omdat ze verlatingsangst hebben of omdat ze stress hebben tijdens het alleen thuis zijn. Zet een muziekje aan, bouw de tijdsduur van het alleen zijn op en zorg voor afleiding. Het kan ook een gebrek aan beweging zijn. Als de hond bruist van de energie, kan er verveling optreden. Wat maakt dat de hond gaat slopen. Soms zelfs als je zelf ook thuis bent. Zorg dus altijd dat je hond zijn energie kwijt kan, zeker voordat hij alleen thuis moet blijven. Behalve fysieke uitdagingen heeft de hond ook mentale uitdagingen nodig. Dus doe ook spelletjes met de hond die hem mentaal bezighouden.

Geef de hond aandacht

Stress is vaak wat lastiger om zomaar weg te halen bij de hond. Toch zijn hier ook wel speciale therapieën voor. Overleg eens met de dierenarts. Soms is het zelfs heel simpel. Bij een zeer alerte hond zou het bijvoorbeeld een gebrek aan rust kunnen zijn. Iedere hond heeft een goede opvoeding en begeleiding nodig. Een hond die sloopt, vraagt om extra aandacht. Het is nu eenmaal ontzettend vervelend als de hond iedere keer jouw bezittingen of een ander zijn spullen kapotmaakt. Zorg voor regels en grenzen, die trouwens per hond kunnen verschillen. Zorg dat je genoeg tijd aan je hond en zijn behoeften kunt besteden, zodat je makkelijker op de eventuele problemen in kunt spelen. Dat is wel zo eerlijk naar je hond toe.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 56

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!