...

Mysterieuze hondenziekte

hondenziekte noorwegen
4.1
(7)

Honden sterven aan mysterieuze hondenziekte in Noorwegen

Dat verschillende honden sterven aan een mysterieuze hondenziekte in Noorwegen is een heel ernstige situatie. Niemand weet wat deze ziekte veroorzaakt. “Op dit moment hebben we een situatie in Noorwegen waar verschillende honden een onbekende ziekte krijgen waar ze aan sterven. Deze week woensdag werd de situatie duidelijk toen een van de grootste veterinaire ziekenhuizen uit Noorwegen aan de alarmbel trok.” De Koninklijke Maatschappij Sint Hubertus (KMSH) deelde dit bericht met hun leden.

De overleden dieren hadden allemaal dezelfde symptomen: ze kregen bloederige diarree en braakten bloed. Binnen de 24 uur na de eerste ziekteverschijnselen waren ze reeds overleden. Gezonde en sterke honden worden plots ernstig ziek en overlijden binnen de 24 uur. Vermoedelijk kunnen alle hondenrassen deze ziekte krijgen. De overleden hondenrassen hadden uiteenlopende leeftijden en kregen hondenvoer van verschillende merken.

“De ziekte is heel ernstig, maar we weten niet of dit een besmettelijke ziekte is zegt de directeur bij het voedselagentschap. “Deze situatie is niet eerder meegemaakt heb.” Sommige media berichten dat reeds meer dan 20 honden overleden zijn.

Dierenartsen ontdekten dat het virus ook buiten het lichaam van de geïnfecteerde kan leven, wat betekent dat het gemakkelijk kan worden overgedragen, zelfs door kleding of schoenen. Een van de belangrijkste symptomen van de hondenziekte is bloederige diarree. Als dit het geval is zou dit hondenvirus ook Europa kunnen bereiken via import van honden. Ook mensen die in contact waren met besmette dieren kunnen het virus Europa binnen brengen via besmette kleding. Op dit ogenblik lopen Zweden, Finland en Estland gevaar. Hondeneigenaren uit deze landen worden gevraagd om voorzichtig en attent te zijn voor hun huisdieren.
Om infectie te voorkomen, is het noodzakelijk om de netheid zorgvuldig te controleren en speciale ontsmettingsmiddelen te gebruiken die beschikbaar zijn in apotheken en dierenklinieken.

Bericht van de KMSH de Belgische kennelvereniging aan hun leden

“Op dit moment hebben we een situatie in Noorwegen waar honden een soort ziekte krijgen en verschillende honden eraan gestorven zijn. Deze week woensdag werd de situatie duidelijk toen een van de grootste veterinaire ziekenhuizen over de hoeveelheid zieke honden alarmeerde.

Wat we inmiddels weten:

– 7 honden zijn dood bevestigd, volgendes de media zouden er een 20 tal honden kunnen zijn. We weten niet of ze aan dezelfde ziekte zijn gestorven, maar de symptomen zijn vergelijkbaar.
– Meerdere honden zijn ziek geworden, maar zijn vrij snel hersteld na behandeling door een dierenarts.
– De symptomen zijn zware bloederige diarree met bloed, die snel escaleert. Sommige honden hebben overgegeven, maar niet allemaal.
– Op 3 honden wordt een autopsie uitgevoerd en monsters zijn afgenomen voor analyse door het Norwegian Veterinary Institute. Hopelijk zullen de resultaten hier vandaag of uiterlijk maandag zijn, die ons antwoorden geeft over de mogelijke bronnen van infectie en incubatietijd.
– Shows, wedstrijden en andere evenementen georganiseerd door onze aangesloten clubs worden voor dit weekend geannuleerd.
Trainingen en sociale evenementen worden ook in onze clubs geannuleerd voor de komende dagen.
– we evalueren de situatie op de voet en zullen beslissen of verdere annuleringen noodzakelijk zijn wanneer we meer informatie krijgen van het Norwegian Veterinary Institute.
– De Norwegian kennel club heeft een dichte dialoog met het Norwegian Veterinary Institute en de Norwegian Food Safety Authority. Zodra we informatie hebben communiceren we deze aan de clubs, fokkers en hondeneigenaars.
– De Zweedse, Deense en Finse kennelclubs hebben besloten dat honden die in Noorwegen wonen dit weekend niet toe te laten in hun land om deel te nemen aan shows, wedstrijden en etc. “

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.1 / 5. Aantal beoordelingen: 7

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!