...

Hoe intelligent is mijn hond ? Doe de IQ test …

Hoe slim is mijn hond doe de iq-test
4.1
(10)

Zelf de intelligentie van je hond testen door middel van een IQ test. Hoe begin je eraan?

Het klinkt een beetje vreemd, de intelligentie van je hond testen. Toch staat vast dat het ene hondenras en stuk intelligenter is dan het andere. En ook binnen een hondenras zul je enigszins verschil kunnen merken in hoe slim het dier is. Zo is de ene hond een stuk handiger in het bedenken van praktische oplossingen voor problemen dan de ander. Natuurlijk is het niet zo dat, als je hond goed scoort op een IQ test, dat je deze uit studeren kunt sturen, maar het kan leuk zijn om te weten toch?

Betrouwbaarheid intelligentietest

Zelfs bij mensen is het IQ lastig te meten door middel van een intelligentietest. De test blijft natuurlijk een moment opname en zo geldt dit ook bij honden. Wil je een beetje een betrouwbaar beeld hebben van de intelligentie van je hond dan is het aan te raden de test meerdere malen af te nemen. Ook je hond is de ene dag alerter dan de andere dag, hij kan zich net wat minder fit voelen. Het best wel warm hebben of gewoon enorm afgeleid zijn.

Probeer in ieder geval zodra je de test gaat afnemen al wel te zorgen voor optimale omstandigheden. Er moeten geen andere huisdieren in de buurt zijn die hem afleiden. Liever ook geen kleine kinderen. Zorg dat je hond pas nog wat gegeten of gedronken heeft en niet dat het de hoogste tijd is om uit te gaan. Let erop dat het vooral niet te warm is als je de test doet en dat je hond een vrolijke, alerte indruk maakt. Zo krijg je in ieder geval ook als je de test wel maar een keer afneemt een zo goed mogelijk beeld.

Hoge verwachtingen

Natuurlijk is je hond de allerliefste en het slimste huisdier van de wereld. De lieve schat komt ’s avonds altijd gezellig bij je liggen en hij luistert keurig naar commando’s. Hij kan zelfs leuke trucjes en deze laat je regelmatig trots zien aan andere mensen. Toch kan het zijn dat je hond niet zo hoog scoort als je zou verwachten en dit geeft helemaal niets. Allereerst is het ene hondenras over het algemeen wat slimmer dan het andere. En je hond hoeft toch ook helemaal geen carrière te maken? Het blijft je lieve, trouwe viervoeter en de uitslag van de test is alleen maar een leuk wetenswaardigheidje. Mocht je hond wel ontzettend goed scoren dan heb je natuurlijk weer een leuk feitje om mee te pronken op verjaardagen.

Wat is intelligentie?

In principe is intelligentie kort gezegd het verstandelijk vermogen. Intelligentie heeft te maken met hoe goed je in staat bent problemen op te lossen. Het ruimtelijk inzicht speelt mee. Hoe je je kunt inleven in anderen en andere situaties. En tenslotte het onthouden en in praktijk brengen van theorie, dus eigenlijk het vermogen om nieuwe dingen te leren. Er wordt al jaren gewerkt aan een goede methode om de intelligentie van dieren te meten. Dit blijkt heel lastig omdat de motivatie van het dier een grote rol speelt. Hoe krijg je het dier zo ver dat hij zijn best doet?

Zesdelige intelligentietest

Rosalind Arken en Mark James Adams hebben in 2016 een zesdelige intelligentietest ontwikkeld voor honden. Hierbij werden de honden op verschillende onderdelen getest, waarbij de dieren problemen moeten oplossen. Hoe goed honden instructies kunnen volgen en of de honden in staat zijn te doorzien welk portie eten het grootste is en zo de beste keuze kunnen maken. Arken en Adams hebben het onderzoek uitgevoerd bij 68 Border Collies en hieruit bleek allereerst dat er ook binnen de soort een meetbaar verschil in IQ zit. En dat honden die op het ene onderdeel goed scoorden, vaak ook de andere onderdelen goed deden.

Je kan zelf met deze test de intelligentie van je hond meten

Met de volgende test kun je zelf thuis de intelligentie van je hond meten. Ook deze test bestaat uit zes onderdelen en is vergelijkbaar met de test die Arken en Adams uitvoerden. Je kan hiermee alle hondenrassen testen en het geeft een leuk beeld van hoe slim je hond precies is.

Snack onder een handdoek

Verberg een van de favoriete snacks van je hond onder een handdoek en bekijk hoe lang de hond erover doet om de snack te vinden. Als hij dit binnen 30 seconden doet, doet hij het fantastisch. Doet de hond hier langer dan twee minuten over dan is de score niet zo best.

Snoepje onder de bank

Leg een hondensnoepje of een andere snack onder de bank en meet weer hoe lang het duurt voordat de hond het snoepje gevonden heeft.

Snoepje achter de bank

Hiervoor geldt hetzelfde als bij het snoepje onder de bank.

Gooi een handdoek over de schouders van je hond

Gooi een handdoek over de schouders van je hond en bekijk hoe lang de hond erover doet om de handdoek af te schudden.

Bekers

Plaats drie omgekeerde bekers op de grond, terwijl de hond toekijkt stop je onder een van de bekers een snack. Probeert je hond de snack weer te vinden en kiest hij hierbij voor de juiste beker?

Volste bord kiezen

Zet twee borden met wat lekkers neer, waarbij het ene bord een stuk voller is dan het andere. Kiest je hond voor het bord met het meeste eten of let hij hier helemaal niet op? Doe deze test meerder malen om uit sluiten dat hij niet toevallig het juiste bord kiest.

De uitslag

Vond je hond vrij snel de verborgen snacks of snoepjes? Schudde hij vrij snel de handdoek van zijn schouders? Koos de hond vrijwel meteen steeds voor het volste bord? Gefeliciteerd, je hebt een heel slimme hond! En zo niet? Ach wat maakt het uit, als je maar een lieve, trouwe vriend hebt toch?

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.1 / 5. Aantal beoordelingen: 10

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!