...

Waarom is een hond bang voor vuurwerk

hond-en-vuurwerk
4.7
(49)

Honden en vuurwerk

Waarom is een hond bang voor vuurwerk, en hoe kunt u dit verminderen?

Oud en nieuw wordt gevierd met knallend vuurwerk, een leuke gebeurtenis, maar niet voor uw hond! De eerste vraag die hondeneigenaren zich kunnen stellen is; waarom is mijn hond bang voor vuurwerk? Tijdens de socialisatie van een pup, houden alle hondenbezitters er rekening mee dat ze de pup zindelijk moet maken, leert zitten, liggen en naar zijn mand toe gaan. Doordat puppies te weinig ervaring opdoen met harde knallen, zien zij deze op latere leeftijd als bedreigend.

Doordat een volwassen hond dit als bedreigend ervaart, vertoond de hond angstig gedrag. Hondeneigenaren vinden dit vaak zielig, en troosten hun hond. Doordat de hond getroost wordt, wordt bevestigd dat de angst die de hond heeft terecht is. Dit herhaalt zich keer op keer met als resultaat dat de hond steeds banger wordt. Onbewust werkt de hondeneigenaar mee aan het bang maken van zijn eigen hond. Daarnaast speelt het karakter van de hond een belangrijke rol. Rustige zelfverzekerde honden zullen minder snel bang worden dan honden met een nerveus karakter.

Wat kunt u hiertegen doen?

Straf uw hond NIET, wanneer hij of zij schrikt van een knal. Negeer elke vorm van bang of angstig gedrag. Zoals hierboven ook al beschreven staat, troost uw hond niet, dit bevestigd alleen maar dat de hond het recht heeft om bang te zijn. Houdt de hond bij u in de kamer waar u zich ook bevindt. U kunt een rustig muziekje opzetten en de gordijnen dicht doen. Negeer te allen tijde zelf het vuurwerk.

Ik heb alles al geprobeerd, maar niets helpt, wat nu?

Heeft u alles al een keer geprobeerd en werkt dit niet! Het is dan misschien verstandig om uw dierenarts te raadplegen. Het middel Dog Appeasing Pheromone D.A.P. kan uitkomst bieden. Het gaat om een verdamper die u in het stopcontact steekt gedurende vier tot acht weken. De verdamper zorgt ervoor dat het feromoon ‘appeasing pheromones’ vrijkomt en de hond kalmeert. Tijdens de geboorte van een nestje pups, laat de moederhond deze feromonen ook vrij. Dog Appeasing Pheromone D.A.P. bevat dan ook het natuurlijke geruststellende feromoon van de hond en is compleet veilig. Veiligheidshalve wordt gebruik afgeraden in ruimten waar CARA-patiënten veel verblijven of slapen.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.7 / 5. Aantal beoordelingen: 49

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!