...

Portugese Waterhond

Portugese Waterhond
4.7
(61)

Portugese Waterhond of de Cao d’Aqua Portugues

De Portugese Waterhond of de Cao d’Aqua Portugues is een heel gehoorzaam hondenras dat graag contact maakt met familieleden en andere dieren. Ze zijn heel makkelijk te trainen, zelfs een kind kan de Portugese Waterhond de eenvoudigste trucjes aanleren. Net als de meeste Portugese rashonden is de Portugese Waterhond een vrij zeldzaam ras dat buiten Portugal niet veel wordt aangetroffen. Je kan deze honden best vergelijken met een poedel, met krullende in de vacht en heel intelligent. Daarnaast zijn ze liefdevol, zacht en geduldig, maar vereisen regelmatige intensieve lichaamsbeweging en mentale uitdagingen.

De Portugese Waterhond is een echte werkhond dat heel geduldig is met kinderen. Maak lange wandelingen met de Portugese Waterhond en laat hem onaangelijnd spelen en ravotten. Ze vinden het erg leuk om te zwemmen en stokken of een bal uit het water te apporteren. Wanneer ze voldoende lichaamsbeweging krijgen, zijn ze binnenshuis rustig.

Portugese Waterhond of de Cao d’Aqua Portugues – FCI Rasgroep 8

De Portugese Waterhond of de Cao d’Aqua Portugues behoort tot de groep van de retrievers, opstotende honden en waterhonden.
Land van herkomst : Portugal
Huidige en oorspronkelijke taken : Vissershulp. De Cão de Agua Português. De Portugese Waterhond is een hond die vroeger aan de Portugese kust veel werd gebruikt aan boord van vissersboten.
Levensverwachting : De levensverwachting van de Portugese Waterhond ligt tussen de 10 en 14 jaar

Geschiedenis Portugese waterhond

De Portugese waterhond was een ras op de rand van uitsterven toen, tijdens de jaren 1930, Vasco Bensaude, een rijke Portugese scheepsmagnaat, begon te zoeken naar vissershonden voor het gebruik in een fokprogramma om dit ras te herstellen het ras. Bensaude werd geholpen door twee Portugese dierenartsen, Dr. Francisco Pinto Soares en Dr. Manuel Fernandes Marques.

Uiterlijk Portugese waterhond

Schouderhoogte
Reuen tussen de 50 en 57 centimeter.
Teven tussen de 43 en 52 centimeter.
Gewicht
Reuen wegen tussen de 19 en 25 kilo.
Teven wegen tussen de 16 en 22 kilo.
Hoofd
De schedel van de Portugese Waterhond is iets langer dan de voorsnuit. De stop en wenkbrauwen zijn duidelijk zichtbaar. De oren zijn dun en ter hoogte van de ooglijn aangezet. Ze worden dicht tegen de schedel gedragen. De ogen zijn rond. Portugese Waterhonden hebben een schaargebit.

Lichaam
De rug is stevig en kort. De borst is breed en reikt tot de ellebogen. De staart reikt niet verder dan de sprongen. Als de hond attent is wordt hij in een ring boven de rug gedragen. De benen zijn recht met ronde, platte voeten.
Vacht
Er zijn twee varianten. De eerste heeft een lange, golvende vacht. De tweede variant heeft kroeshaar. De vacht is sterk gekruld en is zeer dik.
Kleuren
Zwart en bruin, met of zonder witte aftekeningen.

Gedrag en karakter van de Portugese waterhond

Het zijn vrolijke, opgewekte en zeer intelligente honden. Ze werken graag voor hun eigenaar. Over het algemeen zijn Portugese Waterhonden gehoorzaam en beschikken ze over een zeer goed reukvermogen. Deze hondenrassen zijn vrij hard voor zichzelf.

Temperament: Uitzonderlijk intelligent. Deze honden begrijpen en gehoorzamen perfect hun eigenaar. Ze zijn een beetje onstuimig en eigenzinnig, maar moedig, nuchter en bestand tegen vermoeidheid. Wie goed oplet merkt ook de ernstige, doordringende en aandachtige uitdrukking, evenals hun opmerkelijke visuele en geurcapaciteiten.

Werkhond: Als uitstekende en resistente zwemmer en duiker is het de onafscheidelijke metgezel van de visser voor wie hij een veelvoud aan taken uitvoert, zowel bij het vissen als bij het bewaken en beschermen van zijn boot en eigendommen. Tijdens het vissen zullen ze wel graag in zee springen om ontsnapte vissen op te halen. Deze Portugese Waterhonden kunnen indien nodig duiken als een net breekt of een kabel losraakt. Deze honden zijn goede zwemmers en worden soms ingezet om de verbinding te maken tussen twee vissersboten met een kabel. Ze worden zelfs ingezet als verbinding tussen boten en de kust op grote afstanden.

Sociaal

Met soortgenoten gaat de Portugese waterhond uitstekend om. Ook met andere huisdieren kunnen ze uitstekend samen leven, mits ze goed zijn gesocialiseerd. Met kinderen zijn ze geduldig en kunnen ze het verder erg goed vinden. Bezoek wordt aangekondigd, maar hier blijft het ook bij. De Portugese waterhond onderscheidt zich niet alleen door zijn mentale vermogens, maar ook door gehoorzaamheid. Hij is gemakkelijk te trainen, zelfs een kind kan hun de eenvoudigste bevelen  aanleren. De Portugese Waterhond probeert altijd de eigenaar te plezieren.

Omgang en beweging

Maak lange wandelingen met de Portugese Waterhond en laat hem onaangelijnd spelen en ravotten. Ze vinden het erg leuk om te zwemmen en stokken of een bal uit het water te apporteren. Wanneer ze voldoende lichaamsbeweging krijgen, zijn ze binnenshuis rustig. Deze honden zijn dol op allerlei soorten spellen, apporteren, frisbee, enz.. Ze houden van elke activiteit, maar natuurlijk is zwemmen de meest succesvolle sport voor hen. Dus in de zomer is het aan te raden om met uw huisdier aan een vijver te vertoeven.

Opvoeding en trainen van de Portugese waterhond

Dit ras is erg intelligent en werkt graag voor zijn eigenaar. Hierdoor zijn ze niet moeilijk op te voeden. Ze zijn gevoelig voor de intonatie van uw stem. Blijf altijd consequent en wissel de trainingen af met spelen. Portugese Waterhonden zijn werkhonden en zijn over het algemeen tevreden aan de zijde van hun eigenaar, ze zijn in staat om complexe opdrachten op te volgen. Ze leren heel snel en genieten van hun training. Deze honden hebben een sterk geheugen en kunnen hierdoor verschillende taken na elkaar uitvoeren. Deze eigenschappen en hun niet verharende vachten maakt dat deze honden perfect inzetbaar zijn als hulphond.  Ook worden deze honden als hulphond voor personen die risico lopen op onverwachte epilepsieaanvallen.

Verzorging

Let vooral op de oren. Controleer regelmatig de oorschelpen, maar gebruik geen watten bij het schoonmaken van de oren. Het is beter om een ​​zacht doekje te gebruiken. Het dagelijks poetsen van de tanden is nodig, dit voorkomt tandplak en slechte adem.

Vachtverzorging

De Portugese waterhond moet elke maand gewassen worden. Droog de vacht nadien met een haardroger. Deze honden verharen praktisch niet, maar vragen een regelmatige kam en borstelbeurt. Sommige eigenaren knippen deze honden in de vorm van een leeuw, maar de klassieke manier van knippen is net zoals als dat van een retriever.

De retriever snit is om en bij de 2,5 cm lang, gelijkmatig over het lichaam, hoewel sommige eigenaars liever de snuit of de basis van de staart nog iets korter knippen. Deze snit is een meer recente stijl en is ontstaan ​​omdat fokkers het ras aantrekkelijker wilden maken voor kopers. In de zomermaanden kan de vacht eventueel heel kort gezet worden.

Onverzorgde honden krijgen problemen met klitten en matten die huidirritaties kunnen veroorzaken. Om deze redenen moet de Portugese Waterhond ongeveer elke twee maanden worden getrimd en de vacht om de andere dag worden geborsteld .

Bekende Portugese waterhonden

De Portugese Waterhond kreeg meer bekendheid als familiehond van de Amerikaanse president Barack Obama. De president had er twee, Bo en Sunny. De familie Obama koos Sunny voor de relatief hypoallergene aard van het ras, terwijl Bo werd geschonken door senator Ted Kennedy.

Ziekten bij de Portugese waterhond

Net als poedels zijn Portugese waterhonden kwetsbaar voor heupdysplasie, een aangeboren en ontwikkelingsstoornis met de heupgewrichten. Echter, kan het risico op het ontwikkelen van heupdysplasie sterk worden verminderd door het grondig controleren van de stambomen en de gezondheid van zowel de vader en moeder van de hond.

De oogziekte staar – Staar en progressieve retina atrofie zijn twee oogziekten gevonden bij Portugese waterhonden. Progressieve retina atrofie, die “veroorzaakt nachtblindheid “, kan leiden tot volledige blindheid . Dit is een eenvoudig recessief gen.

Ingegroeide wimpers ( distichiasis ) is heel uitzonderlijk bij de Portugese waterhond. Dit kan meestal operatief worden behandeld indien nodig.

Puppy Portugese waterhond

Ben je op zoek naar een Portugese Waterhond puppy, in sommige gevallen is het zelfs mogelijk een volwassen Portugese  waterhond te adopteren via een dierenopvang of dierenasiel. Neem eens contact met een paar hondenclubs of hondenscholen uit de buurt. Misschien kan je via die leden een herplaatser vinden.

Portugese Waterhond pups zijn in België en Nederland moeilijker te vinden. Koop alleen bij erkende fokkers. Deze kan je vinden via onze fokkerspagina.

portugese waterhond

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.7 / 5. Aantal beoordelingen: 61

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!