...

Laat je hond niet verknallen met vuurwerk

vuurwerk
3.7
(3)

Laat je hond niet verknallen met vuurwerk, in veel gevallen zijn honden bang bij het horen en zien van vuurwerk.

Hou rekening met huisdieren bij vuurwerk.

Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek bevestigt wat veel eigenaars al weten: de lichtflitsen en het lawaai van vuurwerk beangstigen honden, katten en andere dieren in grote mate. In enkele Vlaamse steden en gemeenten is privaat vuurwerk nu al verboden, maar in veel regio’s niet. Tijdens de overgang van oud naar nieuw zal daar dan ook met geknal en gespetter het nieuwe jaar starten. Tijdens nieuwjaarsnacht kunnen honden, katten en andere dieren het best binnenblijven. Dieren die normaal in een wei verblijven, worden best op stal gezet.

Voor huisdieren zijn er volgende tips:

– Laat uw hond ruim op voorhand uit. Bij oudjaar is dit best voor 23 uur.
– Behandel uw hond niet anders dan dat u gewoonlijk zou doen.
– Hou vast aan je dagelijkse routine.
– Laat het licht bij uw hond aan, zodat de lichtflitsen minder opvallen.
– Vermijd scherpe of breekbare voorwerpen in de buurt.
– Creëer een veilige omgeving voor uw hond of blijf in zijn buurt.
– Geef je hond de mogelijkheid om zich te verstoppen ook al is het een ongewone plaats. Voor je hond is het op dat moment een veilige plaats.
– Zorg dat uw hond geen toegang heeft tot buitendeuren.
– Zorg voor geluid dat het vuurwerk overstemt (TV, muziek) – zonder te overdrijven.
– Als je hond erg bang is geweest tijdens het vuurwerk, hou hem dan nog enkele uren binnen tot het volledig gekalmeerd is.
– Controleer uw tuin op restanten van vuurwerk. Niet-ontplofte stukken kunnen alsnog ontploffen.

Wat je vooral NIET moet doen:

Neem je hond niet op schoot, niet aaien en er ook niet zachtjes tegen praten. Doe gewoon zoals je altijd doet. Door het aaien en knuffelen bevestig je dat het vuurwerk vreselijk eng is. Je beloont ze namelijk voor hun bange gedrag. Belonen is bevestigen. Doe dat dus vooral niet, hoe zielig het op het moment zelf ook is. Je maakt het alleen maar erger. Ook belonen met eten en snoepjes valt hieronder, ook dan legt het dier een link naar goed gedrag. Zo is hij/zij tenslotte opgevoed!

Je hond voorbereiden met vuurwerkgeluid

Als uw hond nog nooit eerder met vuurwerkgeluid in contact kwam kan het zinvol zijn hem er nu nog langzaam aan te laten wennen. Je moet daar natuurlijk niet mee overdrijven, maar je kan bijvoorbeeld vuurwerkgeluiden downloaden via internet en deze regelmatig eens afspelen. Begin op laag volume zodat je hond er nauwelijks aandacht voor heeft. Ondertussen doe je iets leuks met hem of haar, doe een spelletje of geef een snoepje. Zo leert hij het vuurwerkgeluid te negeren. Vervolgens kan je steeds, stap voor stap het vuurwerkgeluid harder zetten. Kijk naar de reactie van je hond, laat de hond niet zenuwachtig worden. Begin de oefening steeds met een laag volume.

Laat het jaar goed beginnen en denk ook aan je andere huisdieren. Deze kan je op dezelfde manier voorbereiden op vuurwerkgeluiden.

Deel deze tip en vertel ze aan andere dierenliefhebbers. Laat de dieren niet aan hun lot over.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 3.7 / 5. Aantal beoordelingen: 3

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!