...

Ouderdomsklachten en hoe zorg je voor een oudere hond

Ouderdomsklachten en hoe zorg je voor een oudere hond foto pixabay
0
(0)

Ouderdomsklachten – Hoe zorg je voor een oudere hond

Over het algemeen krijgen grotere honden eerder last van ouderdomsklachten dan de kleinere soortgenoten omdat ze minder oud kunnen. Kleine hondjes kunnen wel vijftien jaar oud worden, terwijl de grotere honden meest niet ouder worden dan een jaar of negen of tien. Het is dus logisch dat een grotere hond al ouderdomsklachten kan krijgen vanaf een jaar of zeven of acht. Terwijl kleine hondjes pas minder actief worden rond hun tiende jaar.

Onze huisdieren zijn belangrijk voor ons, vooral honden maken vaak echt deel uit van het gezin. Maar net als mensen worden honden ook minder fit en kunnen ze last krijgen van verschillende klachten als ze ouder worden. Het is belangrijk om hier alert op te zijn en tijdig je hond de juiste zorg te geven zodat de klachten tot het minimum beperkt blijven.

Klachten voorkomen

Door een juiste levenswijze kun je veel ouderdomsklachten voorkomen of in ieder geval uitstellen tot op latere leeftijd. Ten eerste is het van belang dat je hond voldoende lichaamsbeweging krijgt. Hierdoor blijft je hond makkelijker op een gezond gewicht en krijgt de minder snel last van bijvoorbeeld de gewrichten. Zorg ook altijd voor de juiste voeding voor je hond. Net als bij mensen is voeding heel bijzonder. Voeding heeft een grote invloed op de gezondheid van het gebit. Het gebit is ontzettend belangrijk voor een hond en dit is een van de eerste dingen waar de hond last van krijgt bij het ouder worden.

Kenmerken dat je hond ouder wordt

Op zich is het natuurlijk alleen maar fantastisch dat je hond oud wordt, maar ook bij honden gaat het ouder worden vaak gepaard met klachten. Als je niet op deze klachten alert bent, kan je hond jaren langs met deze klachten rondlopen zonder dat je het echt door hebt.

Waar moet je op letten bij je ouder wordende hond?
• Minder lichamelijk actief
• Minder eetlust
• Hond wordt dikker of juist heel mager
• Slechte adem, heeft moeite met eten
• Plast meer dan normaal
Hond heeft veel last van jeuk
• Regelmatig braken
• Knobbels in de huid
Overgewicht

Raadpleeg de dierenarts bij klachten

Heeft je hond behoorlijk last van een of meerdere van de bovenstaande klachten raadpleeg dan altijd de dierenarts. Sommige ouderdomsklachten zijn goed te verbeteren met de juiste lichaamsbeweging of met aangepaste dieetvoeding, terwijl andere klachten kunnen duiden op ziekten waarvoor specifieke behandeling door de dierenarts noodzakelijk is. Maar ook als de klachten slechts het gevolg zijn van een iets slechtere conditie van de hond, dan krijg je bij de dierenarts specifieke dieet- en bewegingstips die passen bij de leeftijd en het ras van je hond. Zo kan je hond nog iets langer genieten van een energiek leven.
Wat kan je doen om het leven van een oude hond wat makkelijker te maken? Lees meer…

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!