...

Verzorging van vacht, gebit en oren van je hond

puppy-verzorging
5
(1)

De verzorging van je hond toont wie je bent

De verzorging

Laat je puppy wennen aan zijn verzorging van de vacht, oren en het gebit.

Om uw pup goed te kunnen verzorgen, is het belangrijk dat de hond eraan gewend raakt om overal aangeraakt te worden. Het liefst door zoveel mogelijk verschillende personen. In het eerste jaar van een pup zal hij geregeld bij de dierenarts komen, en zal hij veel aangeraakt worden. Het is voor u en de hond wel zo prettig als hij dit doet zonder problemen te geven. En een goede verzorging zorgt voor een betere, hechtere band tussen hond en baas.

Verzorging van het lichaam

Kammen en borstelen is een belangrijk onderdeel van de verzorging van uw pup. U moet hem zo vroeg mogelijk hieraan laten wennen. Als u uw hond wekelijks kamt blijft zijn vacht schoon en fris. Tijdens het kammen kunt u goed kijken of de hond parasieten heeft, of dat zijn huid rood is.

Een keer per 3 maanden kunt u uw hond wassen met een speciale honden shampoo (of kinder shampoo), om zijn vacht weer helemaal fris te laten ruiken. Dit moet u niet te vaak doen, omdat de hond een vettig laagje heeft die zijn lichaam vanzelf schoon maakt. Wast u uw hond te vaak met shampoo, dan zal dit laagje minder worden en zal hij eerder gaan stinken. Het gevolg dat u hem vaker zal moeten wassen met shampoo.

Verzorging van de oren

U mag de oren van een hond nooit schoonmaken met een wattenstaafje. Heeft de hond last van zijn oren dan kunt u ervoor kiezen om speciale honden oordruppels in zijn oren te doen. Deze dient u 1 tot 2 minuten in te masseren.

Vastzittend oorsmeer komt op deze manier los. Pak een tissue (snoetendoekjes uit de supermarkt) en haal rustig met het doekje de smerigheid eruit.

Verzorging van het gebit

Om het gebit van uw hond te controleren, moet hij gaan zitten. U gaat naast uw hond zitten, en legt rustig uw ene hand onder de snuit van de hond, terwijl u uw andere hand boven de snuit legt. Vervolgens trekt u de bovenlippen voorzichtig omhoog, zodat de tanden zichtbaar worden.

Let erop dat u uw handen niet voor de ogen van de hond houdt. Beloon de hond als hij het goed doet.

Blijft de hond rustig en accepteert hij het als u zijn gebit mag zien. Dan kunt u proberen om het gebit van uw hond met een kindertandenborstel te gaan poetsen. Gebruik bij het poetsen een speciale honden tandpasta (deze kunt u kopen bij de dierenwinkel). De hond houdt hierdoor een schoon, fris en gezond gebit.

Vergeet niet: een hond dat stinkt is zeker niet aantrekkelijk.

Tips:

vinkGebruik nooit wattenstaafjes, deze kunnen het gehoor van de hond beschadigen
vinkTijdens gebitverzorging moet u uw handen niet voor het zicht van de hond houden
vinkGebruik snoetendoekjes om overtollig oorsmeer uit het oor te halen
vinkEen goede verzorging zorgt voor een hechtere band tussen hond en baas

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 1

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!