...

Puppy checklist

puppy checklist
5
(359)

De puppy checklist

Wat een schatje! En kijk dat koppie dan! Dat is toch geweldig, zo’n klein ondeugend hondenpuppy? Ben jij van plan om een puppy in je leven te brengen, dan zijn er wel een paar dingen waar je op zou kunnen letten, of waar je rekening mee moet houden. Geen nood, we hebben een aantal belangrijke dingen voor je in deze blog gezet.

Geschiedenis

Het mag bekend zijn dat hond en mens al eeuwen goede gezelschapspartners zijn. Deze speciale band van mens en hond is al zo’n 4 a 5 duizendjaar geleden ontwikkeld. Toentertijd waren het de wolven die steeds vaker op verschillende wijze in contact kwamen met de mens. Zowel de mens als de wolf hadden een sterk groepsgevoel. Ze leerden van elkaar te accepteren en elkaars gezelschap te zien als een voordeel. Wolf en mens werden uiteindelijk bondgenoten in de jacht en zo werden de mensen door de mens en de wolven kregen hun aandeel in de jacht.

Het uiteindelijk tot huisdier maken van de wolf heeft ervoor gezorgd dat er een nieuwe wolvensoort en uiteindelijk een huishondensoort is ontstaan, die wij vandaag de dag kennen. Door de jaren heen is de mens zich steeds meer gaan richten op de specifieke kenmerken van de hond en soorten gekruist waardoor rassen ontstonden met een specifiek doel.

Welk ras past bij jou?

Voordat je een hond aanschaft is het verstandig om voor jezelf eerst even na te gaan waarom je een hond zou willen. Daarnaast is het wel handig als je weet welk doel de hond voor jou moet hebben én je moet je afvragen of je wel in staat bent om voor een hond te zorgen, waarbij je rekening moet houden dat een hond toch minstens de aankomende 10 jaar bij je zal blijven. Vriend of vriendin, kinderen, gezinnetje, huisje boompje en dan het beestje? Wat verstandig is, is om te kijken of er een ras is die wat karaktereigenschappen, ongeveer hetzelfde karakter heeft als jij. Dat zullen er in eerste instantie redelijk veel zijn, maar je hebt er ook al een aantal weg kunnen strepen. Kijk ook of de hond van jouw keuze in jouw woonsituatie past, zoals bijvoorbeeld een boerderij, rijtjeswoning of appartement.

Wat heb je nodig?

Puppy checklist – Oké, je hebt uiteindelijk je keus kunnen maken welk hondenras je wil. Nu is het belangrijk om hem een veilige haven te bieden, zodat hij zich zo snel mogelijk thuis zal voelen. Als je een pup uit het nest haalt, zal je ongetwijfeld een keer zijn wezen kijken. Vraag dan of je een knuffel of liever nog een dekentje bij hem achter mag laten. Wanneer je de hond dan ophaalt, neem je uiteraard het dekentje weer mee en heeft je pup een herkenbare en vertrouwt dekentje waar hij op kan liggen.

Probeer je pup aan het begin van het weekend op te halen, want dan heb je het hele weekend om vast lekker aan elkaar te wennen. Een goede voorbereiding op de komst van een pup is ook niet onverstandig, dus zorg ervoor dat je een aantal accessoires ruim voor tijd in huis hebt. Dan hebben we het niet over bijvoorbeeld de voeding, die uiteraard ook erg belangrijk is, maar ook de voerbak en de waterbak, speeltjes enz. Zorg ook voor een eigen vaste plek waar hij zich terug kan trekken. Dit kan het dekentje zijn, maar ook een hondenmand, kussen of bench.

Riemen en Halsbanden

puppy halsband lederZodra je met je pup naar buiten gaat en op de openbare wel loopt, ben je In Nederland verplicht om je hond aangelijnd te hebben. Dat betekent dus dat je een riem en een halsband voor je hond moet hebben. Halsbanden zijn erin verschrikkelijk voor soorten en maten, maar waar je op moet letten is of je hond nog flink zal gaan groeien of dat het een klein luttekikkertje blijft.

Als je pup nog een aantal keer in formaat zal gaan groeien is het belangrijk om een halsband te nemen die je later groot genoeg kan maken zodat hij nog steeds comfortabel past. Als tip willen we graag meegeven dat er tegenwoordig halsbanden zijn die reflecterend zijn, wat weer een stukje veiligheid met zich meeneemt. Het is de bedoeling dat je hond trouw bij je blijft, maar toch is het helemaal geen overbodige luxe om een adrespenning aan de halsband te bevestigen, je weet maar nooit.

Speelgoed

Een hond is vrij actief en moet zijn energie kwijt kunnen. Uiteraard ga je de nodige keren met hem wandelen, maar in huis is het ook wel lekker om iets te hebben om mee te kunnen spelen. Het hebben van leuke speeltjes, geeft een hond ook geen reden om aan je nieuwe meubels te gaan knagen. Let wel heel goed op hoe je hond met een speeltje omgaat. Er zijn honden die een pluchen knuffel helemaal geweldig vinden en andere honden hebben de knuffel al onthoofd, voordat het de grond heeft geraakt. Wanneer je zo’n hond hebt, waar geen speeltje heel blijft, kan het gevaarlijk worden, want dan zal er ongetwijfeld iets in de maag verdwijnen of in zijn keel blijven steken. Je kan dan kiezen voor speeltjes die verteerbaar zijn, zoals een geperst bot van buffelhuid, wat overigens ook nog eens erg goed is voor zijn gebit.

Geef puppy speelgoedechter nooit een echt bot. Als je weet dat jouw hond bijna alles kapot kan krijgen, zal dat waarschijnlijk ook met dat bot gebeuren en heb je kans dat hij er scherpe stukken vanaf bijt. Er zijn ook speciaal rubberen speeltjes in de handel, waarvan gezegd wordt dat deze niet kapot te krijgen zijn. Andere speeltjes kunnen wat meer activiteit bieden, voor jullie samen. Een simpele tennisbal kan al heel erg leuk zijn en is prima binnen te gebruiken. Een zogeheten flostouw is ook een leuk speeltje om samen te gebruiken. Hiermee kan je lekker ravotten met je hond. Als je het zover hebt dat je hond lekker los kan lopen op het uitlaatterrein, dan kan je de tennisbal meenemen, maar je kan ook kijken wat je hond bijvoorbeeld van een frisbee vindt.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 359

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!