...

Treibball

treibball hondensport
4.9
(45)

Treibball is een vrij onbekende hondensport in Nederland

Treibball is in Nederland een vrij onbekende sport. In Duitsland en Zwitserland is treibball een populaire hondensport, waar eigenlijk hele diverse hondenrassen aan meedoen. Het is dus geen sport voor alleen maar veedrijvers en hoedende honden! Alle honden kunnen deze sport eigenlijk doen, mits ze natuurlijk willen samenwerken met hun baasje. Tussen haakjes, Treibball is door Jan Nijboer bedacht, een Nederlander die in Duitsland woont.

De bedoeling bij treibball is dat de hond 8 grote ballen in een goal drijft. De hond duwt met de neus en lichaam de bal verder richting de goal. Dit alles uiteraard op signalen van de eigenaar. Dit kan met stemcommando’s zijn, maar ook via handgebaren of fluitsignalen. De hond moet uiteindelijk diverse commando’s goed beheersen voor een perfect resultaat. Treibball is geen belastende hondensport, en is daarom ook geschikt voor jonge honden, oude honden en honden met een bespreking.

Hoe gaat treibball?

In het midden van een groot veld liggen 8 grote ballen (meestal gymnastiekballen). Deze ballen liggen in een driehoek, net zoals bij poolbiljarten gebruikelijk is. De eigenaar staat met zijn hond aan de rand van het veld nabij de goal. Op teken van de eigenaar dient de hond zo snel mogelijk de ballen één voor één terug te drijven naar de eigenaar, waar de ballen dan ook nog in de goal moeten belanden. De eigenaar mag gebruik maken van stem, handgebaren of fluitsignalen. Iedere hond heeft maximaal 15 minuten de tijd om alle 8 de ballen in de goal te drijven. De tijd start op het moment dat de hond de “outrun” start. De tijd stopt pas op het moment dat alle 8 de ballen in de goal zitten en de hond voor de goal ligt.

Hoe een puppy deze hondensport aanleren

Treibball is een hondensport dat je overal kan beoefenen, zowel binnen als buiten. Het aanleren van Treibball doe je best op jonge leeftijd vanaf het moment dat je de puppy met een balletje kan gelukkig maken. Oudere honden zijn er ook voor te vinden, natuurlijk de ene hond zal het spelletje sneller onder de knie hebben dan de andere hond.

Gebruik de commando’s come bey en push ( drukken met de neus halverwege de bal) en gebruik geen te kleine bal. Ballen die te klein zijn nemen puppy’s heel snel in de bek om ermee vandoor te gaan met hun buit. In het begin beseft de puppy nog niet dat hij tegen de bal moet drukken met zijn neus of schouder. Neem een gladde bal die niet te zwaar weegt zodat de puppy die snel kan doen rollen. Dit motiveert de kleine speelvogel.

Vanaf het moment dat de hond het pushen en ook de come bey onder de knie heeft kan je het spel starten in competitieverband. Met wat geluk is er in je buurt wel een hondenschool of hondenclub in je buurt waar je terecht kan om deze hondensport in clubverband te beoefenen.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.9 / 5. Aantal beoordelingen: 45

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!