...

Slede hondensport is niet voor elke hond

sledehondensport
5
(2)

Info over Sledehondensport en het ontstaan van de sport

De Sledehondensport bestaat uit het trekken van een slee. De sport wordt veel beoefend in Noord-Amerika en in Europa. In Nederland zijn er vier hondenrassen die wettelijk aan deze hondensport mogen mee doen, dit zijn: Husky, Alaska Malamute, Samojeed en de Groenlandse hond. Deze honden zijn in het verleden speciaal gefokt als sledehond en zijn hier nog altijd uitermate geschikt voor. Een sledehond moet voldoen aan twee belangrijke eigenschappen: snelheid en uithoudingsvermogen.

 

Geschiedenis van de sledehondensport

De sledehondensport is ontstaan in Noord-Amerika. indianen en Eskimo’s zijn lange tijd afhankelijk geweest van sledehonden om dagelijks van A naar B te komen. Een andere vorm van vervoer was niet mogelijk. Zonder sledehonden hadden zij niet kunnen overleven. De eerste officiële wedstrijd werd in Alaska gehouden op 1908. Deze wedstrijd was 650 kilometer lang en werd gelopen van Nome naar Candle en terug. De winnaar van de eerste sledehonden race was John Hegnes hij deed dit in 119 uur en vijftien minuten.

Tientallen jaren later veranderden de races. De wedstrijden werden korter en de snelheid ging omhoog. In deze periode werden er veel hondenrassen uitgeprobeerd en werd onderling veel gefokt, om de beste sledehond te verkrijgen. In de jaren 1936 t/m 1938 won John Allen drie keer op rij de race Fairbanks Sweepstake met kruisingen van Ierse Setters en inlandse honden. Op dit moment kwam ook de Alaskan Husky om de hoek kijken (de Alaskan Husky is geen hondenras. Het is een omschrijving van zeer efficiënte sledehonden en zijn op dit moment de meest gebruikte sledehonden ter wereld).

De sport werd steeds populairder. Aan het eind van de jaren zestig waren er zo’n 50 organisaties die zich bezighielden met de sledehondensport. Eind jaren zeventig waren dit er al meer dan honderdvijftien.

In de jaren zestig werd de sport tevens in Europa geïntroduceerd. De eerste races in Europa werden gehouden in Zwitserland, door de Schweizerischer Klub für Nordische Hunde. Ook werd in deze periode de European Sled Dog Racing Assosiation opgericht.

Sledehondensport in Nederland

Ook al valt er weinig sneeuw in Nederland, toch zijn er meer dan 200 teams actief in Nederland die meedoen aan sledehondenwedstrijden. Als er in Nederland geen sneeuw ligt, oefenen de teams met karren. Het verschil met sneeuw-sledes is dat hier wielen onder zitten. Deze karren worden vaak zelf gebouwd. De karren zijn vaak zwaarder dan een gewone slee. In het voorseizoen worden er ook enkele karrenwedstrijden gehouden, om op deze manier de honden alvast te laten wennen aan sneeuwraces. In de periode januari tot en met maart gaan veel Nederlandse Karrenteams door Europa toeren om mee te doen aan sneeuwwedstrijden met sledes.

Het is verboden om een hond in Nederland voor een kar te spannen. De uitzondering die gemaakt wordt is een vrijstelling voor vijf hondenrassen: Husky, Alaska Malamute, Samojeed en de Groenlandse hond. Ze moeten in het bezit zijn van een stamboom, om aan te tonen van welk hondenras de hond is.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!