Joggen met je hond is gezond
Wandelen is een heel gezonde bezigheid en dit doe je regelmatig samen met je hond. Zo kom je er beiden even uit. Voor je hond is dit noodzakelijk en voor jou toch ook wel erg gezond. Nu kan het zijn dat je ook van hardlopen houdt. Of dat je dit graag eens zou willen proberen. Net even die extra kilootjes kwijt raken, je conditie verbeteren en het is ook heerlijk ontspannend. Dit zou je graag met je hond willen proberen, maar is dit wel een goed idee?
Hardlopen is gezond voor zowel de hond als de eigenaar
Hardlopen is voor zowel je hond als voor jou een heel gezonde bezigheid. Maar voor beiden geldt eigenlijk hetzelfde advies. Bouw het rustig op. Als jij nog nooit hebt hardgelopen en je conditie is niet al te best, dan moet je ook niet ineens twee kilometer aan een stuk proberen te rennen. Dit geldt ook voor je hond. Als hij alleen maar gewend is aan jarenlang een paar keer per dag een rustige wandeling, dan kun je niet verwachten dat je hond ineens een paar kilometer met je mee rent.
Houd rekening met wat voor soort hond je hebt
Heb je een heel klein, harig hondje, ga dan niet in een hoog tempo hardlopen met de hond. Als je stevig doorwandelt is een klein hondje al praktisch aan het rennen. Hardlopen is dus vooral aan te raden met grote en middelgrote honden. En het liefst honden met een niet te dikke vacht, deze kunnen zeker op warme dagen de warmte niet goed kwijt. De leeftijd en de gezondheid van je hond spelen natuurlijk ook mee. Pas als je hond tien maanden oud is, is hij oud genoeg om mee te gaan joggen.
Heeft je hond bijvoorbeeld last van zijn gewrichten of loopt hij sowieso een beetje moeilijk? Hardlopen kan deze klachten alleen maar verergeren. Is je hond al behoorlijk op leeftijd? Ook dan is hardlopen misschien niet zo’n goed idee. Bekijk gewoon hoe het gaat en hoe je hond reageert op het hardlopen. Begin in ieder geval eerst met kleine stukjes en als dit heel goed gaat kun je het altijd langzaam verder opbouwen.
Honden hebben het sneller warm dan mensen. Zij hebben immers altijd een vacht. Mensen kunnen bij het hardlopen makkelijk zich wat luchtiger kleden. Ook al is het maar 18 graden, bij het hardlopen kies je dan bijvoorbeeld al voor een korte broek en korte mouwen. Houd er rekening mee dat een hond dit niet kan doen. Vooral honden met een dikkere vacht kunnen het behoorlijk warm krijgen van hardlopen. Als de temperatuur boven de twintig graden is, kun je al beter niet meer gaan joggen met je hond.
Brandwonden door heet asfalt
Voorkomen is altijd beter dan genezen, tijdens het warme zomerweer kan de bestrating (asfalt of donkere stenen) zodanig heet worden dat de voetzolen van hondenpoten verbranden. Het is leuk om je hond overal mee heen te nemen, maar bij warm weer kan dit dus tot ernstige problemen leiden als je niet heel voorzichtig bent.
Wanneer asfalt zo heet is dat je de rug van jouw hand er geen 10 seconden op kan houden, kan dit tot ernstige brandwonden leiden bij je hond. Vermijd het lopen op asfalt, zoek plekken uit waar de hond op gras kan lopen. Ook zand kan heel warm worden als daar lang de zon op staat!
Aangelijnd of niet?
Of je de hond aan de lijn houdt bij het joggen, hangt af van verschillende factoren. Hoe goed luistert de hond naar je commando’s? Je kunt andere mensen tegenkomen en als deze angstig voor honden zijn, moet de hond meteen bij je terug kunnen komen. Maar het hangt er ook vanaf waar je gaat hardlopen. Op sommige plaatsen is het zelfs verplicht de hond aangelijnd te houden, terwijl deze op andere plekken de hond rustig los mag lopen. Kies bij het aanlijnen voor een tuig dat goed past en niet teveel knelt. Je hond moet zich goed kunnen bewegen tijdens het rennen. Je kunt ook kiezen voor een heupgordel waarvan de lijn bevestigd is aan je heup. Kies hierbij wel voor een elastische lijn, zo trek je niet aan elkaar tijdens het hardlopen. De heuplijn is makkelijk bij het hardlopen want zo heb je de handen vrij om mee te bewegen.
Vergeet ook tijdens het hardlopen de poepzakjes niet
Waarschijnlijk ben je al gewend om tijdens het uitlaten een poepzakje mee te nemen. Je gaat er namelijk even uit zodat je hond zijn behoefte kan doen en het opruimen van de poep is verplicht. Maar ook als je de hond meeneemt om even lekker een rondje te hardlopen kan het natuurlijk zijn dat hij of zij even zijn behoefte tussendoor moet doen. Zo ben je hierop goed voorbereid.
Water voor jezelf en de hond
Niet alleen op warme dagen, maar het is altijd handig om water mee te nemen als je een stukje gaat hardlopen. Hardlopen is een zeer intensieve sport en je verliest altijd veel vocht doordat je zweet. Houd er rekening mee, dat niet alleen jij, maar ook je hond wel wat water zal lusten na een stuk rennen. Verdubbel de hoeveelheid water die je meeneemt als het wat warmer is. Zeker als je een langer stuk gaat hardlopen.
EHBO-kit
Ook een EHBO kit met koelverband is geen overbodige luxe als je een heel stuk gaat hardlopen. Hardlopen is namelijk helaas wel blessure gevoelig en een blessure is zo opgelopen. Nu zul je zien dat dit net gebeurt op een paar kilometer van huis. Het is fijn als je de blessure dan ter plekke al enigszins kunt behandelen zodat je ook nog normaal thuis kunt komen.
Na het hardlopen
Zet allereerst na het hardlopen een bak water voor je hond neer, dan kan deze naar behoefte zijn vocht tenminste aanvullen. Als het buiten iets warmer is, laat je hond dan binnen even afkoelen en zorg anders voor een lekker plekje in de schaduw. Vergeet ook niet de poten van je hond te controleren op eventuele splinters of beschadigingen.
Doe ook eens mee met Canicross
Mocht het hardlopen met je hond heel goed bevallen informeer dan eens naar Canicross. Deze sport is overgewaaid uit Canada en zijn eigenlijk hardloopwedstrijden voor de hond en zijn eigenaar. Je kunt je ook opgeven voor speciale trainingen. De hond is bij het Canicross altijd aangelijnd door middel van een heupgordel. De hardloopwedstrijden omvatten verschillende parcours en zijn meestal vijf of tien kilometer lang. Maar mocht dit te ver zijn dan mogen beginners de routes afsnijden. Een leuke manier om gezond bezig te zijn en andere eigenaars en hun honden te ontmoeten.