...

Breitensport is een Duitse hondensport

horde-springen
5
(2)

Breitensport

De breitensport is ontstaan in Duitsland. Breitensport betekent naar het Nederlands vertaald ‘breedtesport’. Breitensport is een combinatie van gehoorzaamheid en behendigheid. Alle soorten (volwassen)honden mogen meedoen aan breitensport. De sport is 15 jaar geleden in Nederland geïntroduceerd en sindsdien is de sport elk jaar populairder geworden.

Hoe werkt breitensport?

Breitensport kun je fanatiek of recreatief beoefenen. De sport bestaat uit vier verplichte onderdelen: gehoorzaamheid, slalomloop, hordeloop en de hindernisbaan.

Het is de bedoeling dat je de sport samen met je hond beoefent, je mag dus niet te ver bij je hond uit de buurt zijn. Bij elk individueel onderdeel zijn punten te verdienen. Aan het eind van de wedstrijd worden alle punten bij elkaar opgeteld. Het team met de hoogste score wint uiteindelijk de wedstrijd.

Gehoorzaamheid

Bij het onderdeel gehoorzaamheid werk je een loopprogramma af met verschillende soorten oefeningen erin. Deze oefeningen bestaan bijvoorbeeld uit: zit, sta, af, blijf, wendingen snelle pas, langzame pas etc.

Slalomloop

De slalomloop wordt altijd twee keer gelopen. Je legt samen met je hond zo snel mogelijk een slalom van 75 meter af. Het is de bedoeling dat de hond netjes aan een kant naast de baas blijft lopen.

slalom-loop

Hordeloop

Bij de hordeloop is het de bedoeling dat de hond zo snel mogelijk samen met de baas een parcours van 3 hordes aflegt. Ook de hordeloop is net als de slalomloop 75 meter en wordt twee keer gelopen.

hordeloop

Hindernisbaan

De hindernisbaan moet op snelheid afgelegd worden en bestaat uit 8 onderdelen. De acht onderdelen zijn: hoogtesprong, klimschutting, tunnel, brug, ton, band, breedtesprong en hoogtesprong.

hindernisbaan

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!