...

Coursing en windhondenrennen

windhondenrennen
2.8
(4)

Coursing en windhondenrennen

Windhonden zijn gefokt om te jagen op wild. In Nederland is het verboden om dit te doen en daarom hebben ze de hondensport Coursing en windhondenrennen bedacht. Op deze manier kunnen de honden hun aangeboren jachtinstinct laten zien en gebruiken.

Verenigingen

In Nederland zijn dertien windhondenverenigingen. Twee van deze windhondenverenigingen richten zich geheel op coursing. De overige verenigingen hebben allemaal een eigen renbaan waar windhondenrennen worden gehouden. De Commissie Windhondenrensport zorgt ervoor dat deze sport in Nederland goed functioneert.

Doel van de hondensport

Coursing en baanrennen bootsen de jacht na Windhonden zijn van nature jagers en willen dan ook erg graag achter iets aan rennen. Deze raseigenschap hebben ze van nature. Bij coursing en baanrennen wordt de jacht gesimuleerd. De windhonden moeten achter een dierenvel aanrennen die mechanisch wordt voortgetrokken.

Het verschil tussen coursing en baanrennen

Baanrennen
Het woord zegt het eigenlijk al. Bij baanrennen rennen de windhonden over een baan (van zand of gras) die de vorm heeft van een atletiekbaan. De honden rennen achter een dierenvel aan die wordt voortgetrokken.

Bij het baanrennen heb je twee verschillende afstanden. De lange baan 475 meter en de korte baan 350 meter lang. Op de lange baan lopen voornamelijk de Afghaanse windhond, saluki en de Galgo ook zie je hier weleens de Greyhound, maar deze is eigenlijk te snel voor het rennen op de baan wat gevaarlijke situaties kan opleveren. Bij de korte afstand van 350 meter lopen voornamelijk het Italiaanse windhondje en de Whippet.

Coursing
Coursing wordt gedaan op een groot veld waar de honden los lopen en achter een vel aanrennen die natuurlijke bewegingen maakt (net als een haas). Hierdoor wordt de jacht op een nog natuurlijkere manier getoond dan bij het baanrennen.

Het windhondenren seizoen

De windhondenrennen worden gehouden van eind maart tot november. Baanrennen worden bijna elk weekend wel georganiseerd in Nederland. Een coursing wedstrijd wordt ongeveer 10 keer per jaar gehouden in Nederland.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 2.8 / 5. Aantal beoordelingen: 4

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!