Zwemmen met je hond
Als het kwik stijgt zoeken veel mensen graag het water op. Zo gaan ze massaal naar het zwembad, ze vertoeven de hele dag bij een recreatieplas, ze gaan lekker naar zee of zetten een zwembadje in de tuin. Nu houden de meeste honden ook wel van een frisse duik, maar hoe regel je dit? Kan je hond eigenlijk wel zwemmen? Laat je hem zo maar in een sloot of in een meer springen? En hoe pak je dit aan?
Zwemmen is een van de beste manieren om af te koelen
Het is niet voor niets dat mensen het water opzoeken als de temperaturen stijgen. Aan het water en vooral in het water kun je goed verkoeling vinden. Juist je trouwe viervoeter kan op warme dagen wel wat verkoeling gebruiken. “Honden hebben soms een heel dikke vacht die ze niet even uit kunnen doen” bij wijze van spreken. Ook kunnen honden niet zweten, waardoor hoge temperaturen zelfs gevaarlijk kunnen zijn voor de hond. Een van de beste oplossingen is om de hond in het water verkoeling te laten zoeken. Wil je dit graag doen, dan zijn er wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden.
Laat een jonge pup niet zwemmen
Net als bij mensen moet het zwemmen bij honden meestal aangeleerd worden. De meeste pups kunnen niet automatisch zwemmen. Laat een jonge pup dus niet zomaar bij het diepe water spelen. Geef je pup, maar ook volwassen honden die niet aan water gewend zijn, de kans om aan water te wennen. Begin met ondiep water en neem wat speeltjes mee zodat het een leuke ervaring voor de hond wordt. Als je merkt dat het goed gaat en dat de hond echt zwemt, kun je langzaam wat diepere en grotere vijvers of plassen proberen.
Als je bij wat groter water gaat zwemmen, bijvoorbeeld in een kanaal of rivier, laat dan zeker je hond niet te ver bij de oever vandaan gaan. Houdt de hond bij je in de buurt. Neem altijd je voorzorgen en gebruik steeds een zwemvest voor honden. In bijvoorbeeld een rivier kan een sterke stroming staan en een hond, ook al kan hij prima zwemmen, kan hier vaak niet tegenin komen. Ook kan je hond in paniek raken van boten die plotseling wel heel dichtbij komen of hij kan hier zelfs een aanvaring mee krijgen.
Een hond die niet van water houdt
Houd je hond niet zo van water, maar wil je hem toch graag overtuigen dat water leuk is omdat het zo verkoelend werkt? Duw de hond dan nooit zomaar in het water. Hij kan hier enorm van schrikken en zelfs verdrinken. Als de hond er wel uitkomt heb je de kans dat deze zo geschrokken is dat hij nooit meer het water in wil. Beter kun je de hond rustig en op een speelse manier aan water laten wennen. Bijvoorbeeld met een sproeier in de tuin of met wat speeltjes in een grote bak met water. Je merkt vanzelf wanneer je hond er aan toe is om te zwemmen en hiervoor wel enthousiast is geworden.
Meren, vijvers of lekker aan zee
Als je met je hond gaat wandelen kom je vaak wel langs vijvers of sloten. Op zich is het eigenlijk geen probleem om je hond hierin te laten zwemmen. Misschien is het echter wel zo vriendelijk dit niet te doen in de lente als de eenden net jongen hebben gekregen. Het prille leven kan goed verstoord worden en je hebt zelfs kans dat de hond de eendjes dood bijt.
Houd ook in de gaten of het water wel geschikt is om in te zwemmen. Juist in heel warme periodes heb je in stilstaand water zoals vijvers en sloten vaak last van blauwalg. Dit is zeer giftig, je hond kan hier goed ziek van worden en in sommige gevallen is het zelfs dodelijk.
Wie in contact komt met blauwalgen, kan last krijgen van irritaties, hoofdpijn of misselijkheid.
Wie in aanraking komt met blauwalgen of die bij het zwemmen binnenkrijgt, kan last krijgen van irritaties aan de ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Spoel je in ieder geval grondig af onder de douche en neem bij klachten contact op met je huisarts.
Bekijk van te voren ook of het wel toegestaan is voor honden om te zwemmen. Op plaatsen waar veel mensen naar toe trekken om te zwemmen, zijn honden niet toegestaan. Dit is vaak zo op drukbezochte stranden aan de kust. Maar je ziet het ook veel bij recreatieplassen. Je voorkomt veel irritaties en zelfs boetes door het zwemmen met je hond hier te vermijden. Vaak zijn er gelukkig voldoende plekken waar je wel met je hond terecht kunt.
Lekker in de tuin afkoelen met je hond
Je kunt altijd nog lekker in de tuin afkoelen met je hond. Je schaft gewoon een zwembadje aan en gaat lekker met je hond pootjebaden. Het is wel verstandig voor de hond een speciaal hondenzwembadje te kopen. Een normaal zwembadje kan een hond makkelijk stukbijten en dit betekent een vroegtijdig einde van de waterpret. En dat is wel heel jammer van de leuke plannen, maar ook van al dat water.
Sommige hondenrassen zijn niet zo geschikt om te zwemmen
Tegenwoordig heb je ontzettend veel hondenrassen waarbij het ene soort zich wat makkelijker voortbeweegt dan het andere. Door het verschil in lichaamsbouw kan de ene hond heel goed zwemmen, waarbij het bij een andere soort, met de beste wil van de wereld, niets wordt. Zo heb je hondenrassen waarbij de snuit sterk verkort is, zoals bij de mopshond en bulldog. Deze honden hebben sowieso vaak al wat moeite met ademhalen en kunnen zeker niet zwemmen. Hiernaast hebben ze vaak ook nog een korte nek waardoor het lastig is om het hoofd boven water te houden. Ook heb je rassen met een lang en zwaar lichaam en heel korte pootjes, een voorbeeld hiervan is de Bassett Hound. Ook deze hebben veel moeite met zwemmen en zullen hier dan ook maar weinig tot geen plezier aan beleven.
De meeste honden kunnen en willen gelukkig erg graag zwemmen
Maar voor de meeste honden is qua bouw het zwemmen geen probleem. En als je het dier rustig aan water laat wennen kan hij op warme zomerdagen ook heerlijk genieten van het water en afkoelen in een heerlijke sloot of plas.