...

Ongewenst blaffen afleren bij honden

blaffende-hond
4.3
(82)

Ongewenst blaffen bij honden is in sommige gevallen moeilijk af te leren.

Sommige honden zullen het ongepast blaffen moeilijk afleren, dit hangt af van veel factoren. Wie het blaffen van zijn hond wil afleren moet ook eerst goed begrijpen waarom honden blaffen. Honden blaffen nu eenmaal en het zou even onredelijk zijn te bedenken dat mensen nooit praten, roepen of gillen.

Wees geduldig, een hond is geen radio die je met een knopje kan uitschakelen. Waar het om gaat “leer je hond begrijpen”.

Eens je weet waarom honden blaffen, kan je het probleem aanpakken en uitzoeken waarom jouw hond blaft. Om je op de goede weg te zetten geven we hier enkele tips om blaffen bij honden af te leren.

Territoriaal – Honden willen hun territorium beschermen tegen de buitenwereld en indringers. Dit kan tot overmatig blaffen leiden. Vergeet niet dat hun territorium ook jou eigendom is, uiteindelijk beschermen ze jouw leefgebied. Wanneer een persoon of dier in de buurt komt zal je hond dit zien als een dreiging en alert blaffen, hoe dichter de dreiging komt zal de hond zelfs agressiever kijken en eventueel de haren rechtop zetten tijdens dit soort blaffen.

Aandacht vragen – Honden kunnen ook aandacht vragen door te blaffen, ze willen jou aandacht vragen om te spelen, eten, naar buiten gaan en/of hun behoefte doen.

Contact – Begroeting naar andere honden of personen. Dan kan het wel eens zijn dat sommige honden de neiging hebben iets meer te blaffen dan normaal, meestal zijn ze blij en opgewonden omdat er iemand in hun buurt komt dat ze leuk vinden.

Eenzaamheid – Zoals je weet is de hond een roedeldier, als honden lange tijd alleen zijn, is het mogelijk dat de eenzaamheid toeslaat en wil hij op dat ogenblik zijn roedel bij elkaar roepen. Dit doet hij door luid te blaffen en tussendoor te huilen zoals een wolf.

Angst of alarmerend – Uit angst durven sommige honden ook hardnekkig en luid blaffen, dit komt meestal door het horen van ongekende of onaangename geluiden waar de honden van schrikken. Alarmerend blaffen kan na een tijd ook een vorm van ongewenst gedrag worden.

Verveling – Honden die eenzaam zijn blaffen uit verveling. Omdat honden roedeldieren zijn gaan ze zich snel vervelen en zich ongelukkig voelen als ze een hele tijd alleen zijn. Wie denkt dat honden geen tijdsbesef hebben is verkeerd, na een tijdje blaffen ze om zichzelf bezig te houden. Door stress omdat het baasje weg blijft kan het blaffen aanhouden en beginnen ze soms depressief en onzindelijk te worden, eventueel worden ze vernielzuchtig.

Afleren van blaffen

Het afleren van blaffen is geen kinderspel, er zal zeker veel geduld en een consequente aanpak voor nodig zijn om dit ongewenst gedrag af te leren. Het toverwoord is hier “GEDULD”. Laat je niet ontmoedigen en bekijk deze training als een spel.

Met de juiste techniek en onderzoek waarom je hond blaft zal je veel voorruitgang boeken. Soms moet je wel even een rustpauze inlassen en opnieuw je hond observeren, goed kijken wat hij doet en hoe hij zich gedraagt. Pas dan kan je uw techniek terug bijsturen waar nodig.

afleren blaffen

Tips om het blaffen af te leren

Een hond trainen is in principe niet zo moeilijk, je lokt een situatie uit wat je wil bereiken, koppel hier een woord of teken aan (commando) en versterk het commando met een beloning.

Sta niet toe dat het blaffen een gewoonte wordt. Hoe langer hij een gewoonte aanneemt, hoe moeilijker het is om het hem terug af te leren. Tijdens blaffen komen er chemische stoffen vrij in de hersenen die de hond een goed gevoel geeft, stop daarom het blaffen onmiddellijk, corrigeer en beloon hem onmiddellijk.

Wanneer je begint met trainen moet je weten dat schreeuwen niet helpt maar je hond enkel stimuleert om nog meer te blaffen omdat hij denkt dat je met hem mee doet en samen op dezelfde golflengte zitten..

Spreek je hond op een assertieve maar rustig manier aan.

De beste oplossing is de hond goed opvoeden en hem op een goede manier leren thuis zijn. Als hij blaft negeer je hem gewoon, als hij stil is geef je hem aandacht en beloon je hem ook. Als hij blaft corrigeer hem zonder dat hij weet dat jij het bent, als je hond begint te blaffen maak een geluid waar de hond van opkijkt, dit kan door het werpen van een doosje met kleine steentjes op de vloer, of gebruik een waterpistool.  Let wel op, want het is van belang dat je de hond alleen corrigeert met deze middelen wanneer hij niet ziet dat jij het bent. Je moet consequent zijn en de correctie uitvoeren bij de eerste blaf. Het gewenst gedrag moet ook systematisch worden beloond.

Leer het woordje “STIL” door hem telkens te belonen nadat hij stopt met blaffen als je het commando “stil” gebruikt. Zeg het woord “stil” maar één maal. Zelf als hij maar een paar seconden stopt met blaffen moet je hem belonen.

Ophouden van blaffen door gebruik van een speeltje. Gebruik een speeltje waar hij gek op is. Hou het achter de rug. Als de hond blaft laat je het speeltje zien, van zodra de hond stopt met blaffen gooi je het speeltje naar hem toe en gebruik hier onmiddellijk het commando “STIL”.

Als je hond blaft als hij alleen is, dan kan je hem eerst uitputten door en lange wandeling te maken of hem moe te maken door met hem te spelen, laat hem rennen of doe een balspelletje. Je kan ook even gaan joggen met je hond, het is een goede en gezonde oplossing. Op die manier is hij nadien moe en rustig als je weg bent.

Verlatingsangst leer je moeilijk af, beetje bij beetje kan je daar aan werken om je hond duidelijk te maken dat je steeds terug komt. Wanneer je het huis verlaat geef je hem 10 minuten voor je vertrek geen aandacht. Kom je terug thuis, dan doe je net hetzelfde, negeer je hond en kijk hem zeker niet aan, doe gewoon alsof hij er niet is. Zo begrijpt de hond, dat je niet naar huis kwam door zijn blaffen, dat het blaffen er niets mee te maken had. OPGELET: De hond zal bij je thuiskomst onmiddellijk aandacht zoeken, maar eens je die aandacht schenkt bij het binnenkomen is heel de opzet verloren van deze oefening.

Territoriaal geblaf wordt vaak veroorzaakt door angst of een waargenomen bedreiging. Dit kan je gemakkelijk oplossen door het zicht van je hond te beperken. Plaats een gesloten omheining, een haag of struiken aan de straatkant waar de meeste mensen voorbij komen. Spelen de problemen zich af in huis, doe dan de gordijnen dicht, na een paar weken…, blijft het stil , dan kunnen de gordijnen terug open. Moet je even uit huis, doe dan een tiental minuutjes voor je vertrek de gordijnen dicht. Maak er geen ritueel van, want een hond merkt snel wanneer je het huis wil verlaten.

Blaft de hond achter het raam op andere honden of mensen, dan wil hij zijn territorium beschermen. Dit komt omdat de hond denkt dat deze voorbijgangers, mensen of dieren zijn die naar hem toekomen en terug weglopen omdat hij begint te blaffen. Vraag aandacht aan je hond en probeer je hond af te leiden met en leuk speeltje en maak hierbij eventueel een raar geluidje. Zo leer je de hond dat hij niet moet blaffen op voorbijgangers. Na een tijdje zal hij bij het naderen van een voorbijganger steeds contact met je zoeken. Lees ook – Leer uw pup op een goede manier alleen te zijn

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.3 / 5. Aantal beoordelingen: 82

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!