...

De kleinste hondenrassen met foto en rasfiche

Kleinste hondenrassen
4.9
(75)

De kleinste hondenrassen zijn erg populair in België en Nederland. Klein maar dapper hoor je dikwijls zeggen, en dat is in dit geval ook zo. Toch zijn deze kleine en schattige boefjes echter loyale metgezellen en hebben een tolerante geest. Kleine hondenrassen kunnen overal gelukkig zijn, van grote huizen tot eenvoudige kleine appartementen. Ook hebben deze kleine wezentjes een hoge levensverwachting die vaak langer is dan die bij grotere honden.

De kleinste hondenrassen met foto en rasfiche

Deze hondenrassen behoren allemaal tot de groep van de bekendste en kleinste hondenrassen. Natuurlijk zijn er nog meerdere kleine hondenrassen. Wat echt het kleinste hondenras in de wereld is, kan je moeilijk zeggen omdat het gewicht binnen het ras ook geweldig kan variëren. Deze 12 kleinste hondenrassen die we hier voorstellen zijn heel bekend in België en Nederland. Deze kleinste hondenrassen wegen gemiddeld +/- 5 kilogram. De lijst van de overige kleine hondenrassen kan je op volgende pagina raadplegen. “Alle kleine hondenrassen

Shih Tzu – Kleinste hondenrassen

shih-tzu-kleinste-hondenrassen
Ras: Shih-Tzu
Schofthoogte: niet hoger dan 26,7 cm
Gewicht: tussen de 4,5 en 7,3 kg

De Shih-Tzu behoort tot de groep van kleine hondenrassen. Het zijn zeer vriendelijke, intelligente en sociale honden. Ze zijn vrij hard voor zichzelf en beslist niet kleinzerig. Het zijn aanhankelijke honden, maar hebben hun zelfstandige kant. Het aanpassingsvermogen is groot en ze blaffen weinig. (Volledige rasfiche)

Bichon Frise – kleinste hondenrassen

Bichon Frisé - kleinste hondenrassen
Ras: Bichon Frisé
Schofthoogte: maximaal 30 cm
Gewicht: tussen de 4 en 7 kg

Honden van dit ras zijn speels, intelligent en aanhankelijk. Ze hechten zich sterk aan hun baas en de gezinsleden. Het is een Belgisch-Franse variëteit die al 70 jaar in België en Nederland terug te vinden is. De Bichon Frisé draagt ​​een sneeuwwitte vacht, zwarte neus, zwarte ogen en heeft een prachtig voorkomen. Deze hondjes wandelen graag en zijn snel tevreden, wat hem tot een ideale en zeer aangename metgezel maakt. (Volledige rasfiche)

Yorkshire Terriër – kleinste hondenrassen

Yorkshire Terriër-kleinste-hondenrassen
Ras: Yorkshire Terrier
Schofthoogte: ongeveer 20 cm
Gewicht: gemiddeld 3 kg

Dit hondenras behoort ook tot een van de kleinste hondenrassen. De Yorkshire Terrier is actief, moedig en intelligent. Ze zijn gehecht aan het gezin en zeer aanhankelijk. Yorkshire Terriers zijn nieuwsgierig, alert en waaks. (Volledige rasfiche)

Coton de Tulear – kleinste hondenrassen

Coton de Tulear - kleinste hondenrassen
Ras: Coton de Tulear
Schofthoogte: tussen de 28 en 32 cm
Gewicht: tussen de 4 en 6 kg

Coton de Tulears zijn vriendelijke en intelligente honden. Ze zijn redelijk gehoorzaam, al hebben ze zo nu en dan hun eigenzinnige kant. Het zijn honden die zich sterk hechten aan hun eigenaar en gezinsleden, maar kunnen moeilijk alleen zijn. (Volledige rasfiche)

Toypoedel – kleinste hondenrassen

Toypoedel-kleinste-hondenrassen
Ras: Toypoedel
Schofthoogte: tussen de 25 en 28 cm
Gewicht: ongeveer 3 tot 6 kg

De Dwerg- en Toypoedels zijn erg intelligente en zeer slimme, trouwe en aanhankelijke honden. Ze hechten zich nog sterker aan hun baas dan de Grote- en middenslag poedel. Ze zijn beweeglijker, luidruchtiger en over het algemeen minder zelfverzekerd dan de Middenslag- en grote poedel. (Volledige rasfiche)

Franse Bulldog – kleinste hondenrassen

Franse Bulldog - kleinste hondenrassen
Ras: Franse Bulldog
Schofthoogte: 12 cm
Gewicht: tussen de 8 en 13 kg

Franse Bulldoggen zijn vrolijke, speelse honden. Ze zijn volhardend en intelligent. Het zijn moedige honden en lichamelijk gehard. Voor stemmingen in huis zijn ze echter gevoelig. Ze zijn aanhankelijk en worden niet graag alleen gelaten. Voor het leven in een kennel zijn ze dan ook niet geschikt. (Volledige rasfiche)

Chinese Naakthond – kleinste hondenrassen

Chinese-Naakthond-kleinstehondenras
Ras: Chinese Naakthond
Schofthoogte: tussen de 28 en 33 cm
Gewicht: niet meer dan 5,5 kg

Chinese Naakthonden zijn slimme, intelligente honden. Ze zijn beweeglijk en levendig. Bij onraad laten ze hun stem horen. Ze hechten zich sterk aan hun baas en zijn alert op wat er in hun omgeving gebeurt. Deze vrolijke hondjes zijn ontzettend slim en leergierig. Soms wat terughoudend naar vreemden.(Volledige rasfiche)

Mopshond

Mopshond-kleinste-hondenrassen
Ras: Mopshond
Schofthoogte: 17 cm
Gewicht: tussen de 6,5 en 8,5 kg

Het mopshondje is een aanhankelijk en vriendelijke hond die zich erg aan hun baas hechten. Ze zijn dan ook ongeschikt voor het leven als kennelhond. Ze zijn gevoelig en speels en graag in de buurt van hun gezin. Het zijn intelligente, meegaande honden. (Volledige rasfiche)

Jack Russell Terriër

jack-russell-klein-hondenras
Ras: Jack Russell Terrier
Schofthoogte: tussen de 25 en 30 cm
Gewicht: tussen de 5 en 6 kg

Het zijn levendige, vrolijke en spontane honden. Ze zijn moedig, zelfverzekerd, actief en speels. Vooral de reuen kunnen dominant zijn. Jack Russells zijn intelligent en behoorlijk waaks. Hierdoor kunnen ze vaker blaffen dan nodig is. (Volledige rasfiche)

Leeuwhondje

Leeuwhondje-klein-hondenras
Ras: Leeuwhondje
Schofthoogte: tussen de 25 en 32 cm
Gewicht: tussen de 4 en 8 kg

Leeuwhondjes zijn intelligente, leergierige honden. Ze zijn beweeglijk en erg speels. Ze hechten zich sterk aan hun baas en zijn niet graag alleen. Bij onraad laten ze hun stem horen, maar hier blijft het wel bij. (Volledige rasfiche)

Pomeriaan

Pomeriaan of Pomeranian
Ras: Pomeriaan
Schofthoogte: tussen de 15,3 en 17,8 cm
Gewicht: tussen de 1,4 en 3,5 kg

Pomeriaan of Pomeranian is de kleinste van de familie Keeshonden. De wolfshond, vooral de kleine, is enorm populair bij veel hondenliefhebbers. Deze schattige en intelligente kleine hond, die slechts 3,5 kilo weegt, kan er zeker mee omgaan. Ze hebben heldere ogen, zijn intelligent en temperamentvol.(Volledige rasfiche)

Papillion of vlinderhond

Papillion of vlinderhond
Ras: Papillion of vlinderhond
Schofthoogte: tussen de 20,3 en 27,9 cm
Gewicht: tussen de 2,3 en 4,6 kg

De Vlinderhond, ook wel Papillon genoemd, is een zeer toegewijde en vrolijke hond. Ze zijn erg intelligent en gemakkelijk te leren. Soms denken veel mensen dat ze niet speels en actief zijn, niets is minder waar. De Papillon is een zeer actief en energiek hondenras en kan over het algemeen goed overweg met soortgenoten en andere huisdieren. (Volledige rasfiche)

Voordelen van honden van kleine rassen

Kleine honden leven langer. Ze kunnen gemiddeld tussen de 15-20 jaar oud worden. Grote hondenrassen leven zelden zolang, hun levensverwachting is veel lager. Van 6 tot 10 (soms tot 12) jaar.

Een klein hondenras kan overal worden meegenomen. Met de auto, de fiets op bezoek, zelfs op café of restaurant. Natuurlijk kun je een grote hond meenemen, maar het zal veel moeilijker zijn om te vervoeren. Ja, en op een aantal plaatsen is een grote hond niet toegestaan. ​​(bijvoorbeeld in restaurants met een open keuken of in voedingswinkels).

Kleine honden kunnen goede wakers zijn. Ze kunnen flink blaffen als ze zich bedreigd voelen. Het is onwaarschijnlijk dat aanvallers bang worden voor kleine honden, maar de eigenaar zal zeker gewaarschuwd worden! Wanneer hij de doordringende blaf van zijn huisdier hoort.

Kleine honden zijn geen speelgoedhondjes. Veel van de kleinere rassen kunnen meer dan alleen op de bankt liggen te slapen. Bijvoorbeeld, dwerg teckels zijn geboren jachthonden. Ze kunnen goed graven en zelfs ongedierte en prooien uit de grond halen.

Honden met een gewicht van niet meer dan 3-5 kg ​​en een hoogte van niet meer dan 30 cm worden, eten matig. Hun portie is niet meer dan 200-250 g voer per dag. Dat is economischer voor de eigenaar. Kleine huisdieren hebben niet veel ruimte nodig. Een klein hondenbed of een kleine hondenmand neemt niet veel plaats in huis.

Kleine hondjes kunnen veilig op een puppytrainer hun behoefte doen. Als hij het dier van jongs af aan een dergelijk hondentoilet gewend is. Is het voor de eigenaar aangenamer om bij slecht en regenachtig weer de hond niet te moeten uitlaten. De eigenaar kan soms de ochtendoefening overslaan om wat slaap te krijgen. Omdat de hond zijn behoefte op een kleine puppytrainer kan doen. Sommige kleine hondjes gebruiken zelfs een kattenbak.

Miniatuurhonden vereisen geen speciale opvoeding. Ze moeten natuurlijk worden opgeleid en getraind . Maar het zal voldoende zijn om de hond zijn basiscommando’s aan te leren (“Kom naar mij!“, “hier komen en blijf in de buurt!”, “zit!”, “staan!”, Enz.). Bovendien kunt u thuis trainingen. Maar met een grote hond (vooral een vechthond) zal het veel moeilijker zijn.

Honden van kleine rassen zijn niet zo destructief voor de eigendom van de eigenaar. Ze kunnen natuurlijk op een schoen of aan de poot van een stoel kauwen.

De nadelen van de kleinste hondenrassen

Een kleine hond is geen bodyguard. In geval van gevaar moet de eigenaar de hond zelf redden en de hond opnemen is die in gevaar is.

Dwerghonden concurreren soms met middelgrote honden;

Kleine honden kunnen gewond raken als ze van een hoogte vallen. Bescheiden hoogtes kunnen al gevaarlijk zijn voor een kleine hond;

Minihonden (dwergen tot 1,5 kg) kunnen in slechte gezondheid verkeren wegens dwerggroei;

Te kleine honden die minder wegen dan 1 kg op de leeftijd van 8 maanden zijn niet toegestaan het ​​voor fokken. Dat wil zeggen, ze moeten gesteriliseerd of gecastreerd worden;

Kleine honden hebben vaak problemen bij het werpen ( bevallen ). Dat wil zeggen dat de eigenaar een dierenarts moet raadplegen tijdens de bevalling. Dikwijls kan de hond tijdens de bevalling sterven door complicaties;

Kleine huisdieren hebben vaak een moeilijk karakter! Ze blaffen naar voorbijgangers, voeren strijd met grote honden. En zijn beledigd door de eigenaar. Dit geldt niet voor honden die vanaf jonge leeftijd goed zijn opgeleid. Maar helaas krijgen kleine hondjes zoals papillons, chihuahua’s enz. Een vrije opvoeding, aangezien een harde training voor grootte dieren niet nodig is.

Een puppy kan per ongeluk gewond raken. Ze hebben breekbare botten en deze raken gemakkelijk beschadigd. Tijdens het spelen of tijdens lange wandelingen;

Een miniatuur hond zal in de herfst en winterperiode voorzien worden van kleding. Schoenen en regenjasjes voor honden.

Gezondheid van kleine honden

De kleinste hondenrassen kampen net als alle hondenrassen met bepaalde ziekten. Dat is bij mensen ook het geval, toch zijn er elke dag nog mensen die denken dat honden nooit ziek kunnen of mogen worden. Natuurlijk kunnen bij het fokken veel ziekten worden uitgesloten door met gezonde dieren te fokken. Dus wie op zoek gaat naar een puppie, kunnen we alvast aanraden een fokker te zoeken die weet waar hij mee bezig is. Oeps-nestjes en broodfokkers laat men best links liggen.

De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij kleine hondenrassen

Bewegingsproblemen: frequente gewrichtsproblemen (inclusief aangeboren), halswervels, heupdysplasie, osteochondropathie;

De tanden: Slecht wisselen van de eerste tanden, problemen met glazuur, en rotte tanden;

Problemen met de luchtwegen: tracheïtis, longontsteking, bronchitis;

Ophoping van hersenvocht in de hersenen: hydrocephalus;

Een verscheidenheid aan ernstige ziekten van de interne organen: longstenose, nier- en hartfalen;

Oogziekten: glaucoom, keratitis, conjunctivitis.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.9 / 5. Aantal beoordelingen: 75

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!