...

Schapen drijven met een Border Collie

border collie ganzen drijven
5
(365)

Schapen drijven

Schapen drijven met een Border Collie

Ben je sinds kort of misschien al wel langer de trotse eigenaar van een Border Collie? Zorg dan dat je je hond voldoende uitdaging geeft. Een Border Collie heeft naast veel beweging ook uitdaging nodig op mentaal gebied. Doe je dit niet dan heb je de kans, dat je hond doodongelukkig wordt. De Border Collie wordt vaak gebruikt voor het schapen drijven, hier is hij oorspronkelijk ook voor gefokt.

Oorsprong van de Border Collie

De Border Collie is oorspronkelijk afkomstig uit een gebied op de grens van Engeland en Schotland. Hier werd de hond speciaal gefokt zodat hij extra geschikt was voor het schapen drijven. Collie betekent herdershond. Ook vandaag wordt deze hond hiervoor nog steeds gebruikt. De hond is erg atletisch en intelligent. Hierdoor is hij tegenwoordig ook heel populair als sport- en werkhond.

Als de Border Collie niet voldoende afleiding en beweging krijgt

Als je een Border Collie hebt en je gaat drie keer per dag met hem uit en je laat het vervolgens hierbij, dan heb je een grote kans dat je hond zich enorm verveelt. De hond kan dan heel lastig en zelfs agressief gedrag gaan vertonen. Dit is niet het natuurlijke gedrag van de hond, maar komt echt door een gebrek aan uitdaging. Een leuke oplossing hiervoor is met hem te gaan doen waarvoor de hond van nature voor bestemd is: namelijk schapen drijven.

Stapsgewijs beginnen

Alleen omdat de hond ooit gefokt is om te kunnen schapen drijven, wil dit natuurlijk niet zeggen dat de hond ineens begrijpt wat de bedoeling is. Je laat de hond eerst rustig kennis maken met schapen en bouwt het schapen drijven rustig op. Als de hond vier maanden oud is kan je hem laten wennen aan schapen. Hierbij neem je hem mee naar een kudde van ongeveer tien schapen en laat de hond er rustig los tussendoor lopen. Doe dit niet zomaar op eigen houtje in een weiland. Maak het liefst gebruik van een professionele workshop of een training. De schapen moeten gewend zijn aan een hond, zeker als je met een jonge hond begint. De schapen kunnen anders schrikken en bokken tegen de pup, dit is natuurlijk niet de bedoeling.

Schapen drijven met een Border Collie

Leren schapen drijven met een ervaren handler

Het schapen drijven leer je met een ervaren handler. Een handler is de persoon die de hond begeleidt en stuurt tijdens het schapen drijven. Houd het leuk voor de hond, geef complimenten en beloon de hond als het goed gaat. Ga niet boos schreeuwen en straffen als het niet meteen lukt. Het is een heel proces om het schapen drijven goed te leren. Roep de hond af en toe terug en laat hem dan liggen. Het is belangrijke dat je goede controle over de hond hebt. Laat de training de eerste keer niet meer dan vijf of tien minuten duren, dit is lang genoeg voor de pup.

Wat leer je zoal bij een cursus schapen drijven?

In een van de eerste trainingen leert je hond het zogenaamde twaalf uren. Dit is een oefening waarbij de hond op twaalf uur staat ten opzichte van de handler, met de schapen er tussenin. Het is belangrijk dat de hond hierbij leert te liggen en zo kan de afstand worden vergroot. Vervolgens worden er rondjes in de vorm van een acht over het veld gelopen. De handler loopt voorop met de schapen achter zich aan en de hond volgt de schapen. De hond moet hierbij leren positie te bepalen.

Schapen drijven in wedstrijdverband

Tegenwoordig wordt er steeds minder gebruik gemaakt van honden bij het schapen drijven, hoewel dit in sommige gebieden van Nederland nog wel gebeurt. Over het algemeen lopen de schapen in de wei en wordt er alleen bij het ophalen van de schapen, die vervolgens naar de stal terugkeren nog wel eens gebruik gemaakt van een hond. Er worden ook al lange tijd wedstrijden georganiseerd in het schapen drijven, waarin de hond kan laten zien wat hij waard is. En deze vinden nog steeds plaats.

wedstrijdparcours border collie

Wat houden de wedstrijden schapen drijven precies in?

Een gemiddelde wedstrijd schapen drijven bestaat uit zes vaststaande onderdelen. Deze onderdelen worden in een vastgestelde volgorde afgewerkt en hierbij worden meestal vier of vijf schapen gebruikt. De onderdelen zijn de outrun, de lift, de fetch, de drive, de shedding en de pen.

De outrun

Je start met de outrun, hierbij begint de hond bij de handler. Vervolgens moet de hond met een grote boog om de schapen heenlopen tot hij precies aan de andere kant van de schapen staat. Hiervoor kan de jury maximaal 20 punten geven.

De lift

Vervolgens komt de lift, hierbij is het de bedoeling dat de hond de schapen vervolgens in beweging brengt. Hiervoor kan de hond maximaal 10 punten ontvangen.

De Fetch

Nu moet de hond de schapen zoveel mogelijk in een rechte lijn naar de handler brengen. Hierbij moeten de schapen door de zogenaamde fetchpoort lopen. Dit zijn twee hekken die midden op het terrein staan op zes meter afstand van elkaar. De Fetch is klaar als de schapen de handler zijn gepasseerd. Als deze oefening correct wordt uitgevoerd ontvangt de hond 20 punten.

De drive

Bij de drive moet de hond de schapen schuin naar links of rechts wegdrijven. Dit verschil per wedstrijd. Op zo’n 70 tot 250 meter van de handler staan weer twee hekken, dit is drivepoort 1. Vervolgens moet de hond de schapen naar de andere kant van het veld drijven waar drivepoort 2 staat. Afsluitend moeten de schapen naar de sheddingring worden gedreven vanaf waar het volgende onderdeel zal starten. Hiervoor kunnen 30 punten worden verdiend.

De shedding

Binnen de sheddingring moeten de schapen in twee groepen worden verdeeld en moet er een groep onder controle worden gehouden. Hiervoor zijn 10 punten te krijgen.

De pen

Tenslotte komt de pen. Hierbij drijft de hond de schapen in een hok en sluit de handler het hok zonder de schapen aan te raken. Ook hiervoor kun je 10 punten verdienen.

Wedstrijden, een leuke uitdaging voor jou en je Border Collie

Heb je een Border Collie die zich wat verveelt of heb je pas een Border Collie aangeschaft? Overweeg dan eens mee te doen aan trainingen en wedstrijden in het schapen drijven. Zo voorkom je verveling en krijg je een gelukkige hond en een trots baasje.

Tips – Border Collie

Border_Collie_Geheimen“Alles wat ik wil weten over de Border Collie gebundeld in één e-book, die moet ik hebben”

Dit is hét meest complete e-book boordevol informatie over de Border Collie. Ontdek volop informatie, tips en tricks voor Border Collie’s

Wil jij een Border Collie kopen en wil je weten waar je op moet letten?
Wil je dat jouw Border Collie géén gedragsproblemen krijgt?
Wil je jouw Border Collie de beste verzorging bieden?
Wil jij werkelijk ALLES over Border Collie weten?

Herken jij je in één van deze punten? Dan is het E-book een MUST-have voor jou. Bekijk hem snel en ontdek alles over de trouwe viervoeter! Vorige maand 108 keer gedownload!

bekijk het eboek
Puppy Border Collie

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 365

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!