...

Je hond delen is perfect mogelijk

Een hond delen is perfect mogelijk
4.9
(273)

Een hond delen …

Een hond delen is perfect mogelijk, soms twijfelen sommige deskundigen wel eens of twee verschillende baasjes wel goed kan zijn voor het hondje. Toch is het best mogelijk om samen voor één hond te zorgen.

Een hond delen … , de één is ervoor en de andere is er tegen. Je hebt een drukke baan en op bepaalde ogenblikken te weinig tijd voor een hond, dan is het misschien wel de ideale oplossing voor jou om een hond te delen met iemand anders. Hou er wel rekening mee dat het niet voor alle honden even fijn is om twee woningen en twee personen te hebben die zich bezig houden met de opvoeding en opvang. Het belang van de hond staat hierin wel voorop. Honden die constant moeten schakelen tussen twee personen, kan onrust en stress veroorzaken bij de hond. Toch bij een goede en evenwichtige aanpak is dat perfect mogelijk.

Je hond moet regelmatig een paar uur alleen thuis blijven, maar je wilt hem niet delen, dan is het ook mogelijk iemand te zoeken die je hond een paar uur bij zich in huis wil nemen. Er zijn genoeg oudere mensen die omwille van hun leeftijd geen hond meer nemen, maar toch heel erg van honden houden. Dat zijn de perfecte mensen waarop je een beroep kan doen. Het allerbeste is dat die oudere persoon bij u thuis de hond komt gezelschap houden (maar dat is in sommige gevallen niet altijd mogelijk). Eventueel kan je een dogsitter vinden via gespecialiseerde sites. De beste dogsitters zijn er gewoon en praten niet met de hond.

Waarom een hond delen.

Een hond delen is een ruim begrip, en niet iedereen kan dagelijks voor een hond zorgen. We mogen niet vergeten dat er ook mensen zijn die op rare momenten moeten werken. Ook zijn er oudere mensen die op een leeftijd zijn gekomen dat graag een hondje willen, maar gezien de leeftijd er niet meer aan beginnen. Ze zijn bang dat het hondje alleen zou komen te staan indien ze overlijden en op dat ogenblik het hondje in een asiel zou belanden. Er zijn genoeg mensen waarbij het hondje in de dag bij de ouders gaat logeren tot de eigenaars terug van hun werk zijn. Dus waarom zouden twee vrienden of  vriendinnen met elkaar geen hond kunnen delen ?

Samen een hond delen en opvoeden

Als je samen wilt een hond delen en opvoeden, is het belangrijk dat je, net als bij kinderen, op één lijn zit. Maak goede afspraken en zorg dat je hond op die andere locatie ook alles heeft wat hij thuis ook heeft, zoals dezelfde voeding, een mandje en natuurlijk ook een paar leuke speeltjes.

Om stress te voorkomen probeer steeds hetzelfde uur te respecteren wanneer de persoon de hond komt halen of terug brengen. Honden hebben in dit geval routine nodig. Ze kunnen door bepaalde omgevingsgeluiden de tijd heel goed inschatten. Ben je in het weekend vrij, laat de hond even een bezoekje brengen bij de andere persoon indien deze dat natuurlijk wenst. Dit zal ook aangenamer aanvoelen voor de hond en zo raakt de hond niet uit zijn dagelijkse routine.

Meestal zijn veel gezelschapshonden hiervoor geschikt, in mindere mate waakhonden, deze dienden oorspronkelijk om het erf of huis te bewaken, zoals herders (waakhonden) enz.. Deze hondenrassen houden erg van hun eigen territorium.

Een hond delen, hoe begin je eraan.

De beste optie is samen een puppy kiezen. Een puppy kan je goed socialiseren en bepaalde gewoonten aanleren. Het is dan ook aan te raden de puppy in het begin hem heen en terug te brengen. Op die manier voelt de puppy zich op de twee plaatsen thuis. Overhandig de puppy niet aan de deur, maar neem uw tijd en vertrek op het moment dat de puppy rustig is en uit zichzelf begint te spelen. Je kan dit een beetje vergelijken alsof je een peuter naar de kleuterklas brengt. Begin onmiddellijk met een vaste routine en laat de puppy ook regelmatig de nacht doorbrengen bij het gastgezin..

Probeer op de twee locaties één en dezelfde omgeving te creëren voor de puppy en neem steeds dezelfde doekjes, speelgoed en knuffels mee. Waar de hond gaat, heeft hij steeds zijn speelgoed mee, zijn geur zit erop en hij voelt zich goed. Gebruik de eerste maanden twee gelijke hondenmanden die je naast elkaar plaatst en die steeds met de puppy mee verhuizen. Op die manier zal de puppy deze twee hondenmanden beschouwen als zijn eigen veilige nestjes. Is de hond zijn twee hondenmanden gewoon, dan kan op elke locatie de mand blijven staan.

Gebruik een boekje om allerlei notities te maken en overhandig dit aan het tweede gezin. Zo blijven jullie op de hoogte en wordt er niets vergeten tijdens de overdracht.

Probeer de nieuwe hond steeds s’morgens of onder de middag te brengen (niet savonds), zo kan hij nog rustig ravotten en is hij moe en stress vrij om de nacht door te brengen.

Probeer dezelfde bevelen en woorden te gebruiken want “pipi doen” is niet gelijk aan “plassen”, het zijn de klanken die het hem doen. Maak samen een klein lijstje met de basisbevelen en de woordjes die jullie gebruiken. Dit kan perfect gebeuren in de eerste week. Zo zie je ook waar de puppy het best op reageert en zorgen jullie voor geen verwarring bij de puppy. Je zal zien…. het loopt wel los.

Wandelen : Maak nu en dan samen een wandeling met de hond. De hond zal dit aangenaam vinden.

Kies geen grote hond

Koop geen grote hond, want vergeet niet dat je deze telkens heen en terug moet brengen. Kies eventueel voor een klein hondenras zoals een Shihtzu, Boomer of een ander klein hondenras, enz… dus een kalme en rustige hond.

Wil je een hond aanschaffen, zorg dan dat je voldoende tijd kan vrijmaken voor je hond.

Je hond delen is perfect mogelijk

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.9 / 5. Aantal beoordelingen: 273

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!