...

Tanden wisselen bij puppy’s is soms een probleem

tanden wisselen
4.5
(17)

Tanden wisselen bij puppy’s is soms een probleem

Tijdens het tanden wisselen kunnen puppy’s ook gebitsproblemen ondervinden.

Tanden wisselen is net zoals bij mensen. Zo kunnen honden (puppy’s) ook last krijgen met het gebit. Er zijn verschillende klachten die zich voor kunnen doen, en de ene hond heeft er meer last van dan de andere. Het is belangrijk als eigenaar om goed in de gaten te houden wanneer je hond tekenen vertoont dat hij last heeft van zijn gebit, zodat je er wat aan kunt (laten) doen. De problemen aan het gebit kunnen namelijk schadelijk zijn voor zijn gezondheid. Als een hond een ontsteking heeft aan het tandvlees, dan kan dat ervoor zorgen dat er schade optreedt aan de nieren en het hart, dat hoeft niet zo te zijn, maar die mogelijkheid is er wel. Het is daarom van belang dat gebitsproblemen bij honden en puppy’s op tijd herkend worden en behandeld gaan worden.

Andere gebitsproblemen bij puppy’s kunnen ontstaan tijdens het wisselen van de tandjes.

Bij kleine rassen (yorkshire, poedel, etc.) durft er vaak wat fout gaan als de tanden wisselen. De melktanden blijven namelijk zitten naast de blijvende tanden: persisterende melktanden dus. Meestal ziet men dit bij de hoektanden, maar ook bij de andere tanden kan dit fenomeen optreden: een echt “dubbel” gebit dus. De melktanden beschadigen op deze manier de blijvende tanden en doen hun stand afwijken. Zijn de melktandjes op een leeftijd van 7 à 8 maanden niet uitgevallen, dan moeten ze chirurgisch verwijderd worden teneinde het blijvende gebit te beschermen.

Tanden bij honden is van groot belang, dus verzorg ze goed en kijk regelmatig eens na of alles nog in orde is. Bij puppy’s zal pas na 2 tot 4 weken het melkgebit beginnen door te komen. Honden hebben 28 melktanden. Omdat dit melkgebit zorgt voor de te volgen weg van het blijvend gebit, moet puppy’s hun melkgebit op 8-12 en 16 weken leeftijd laten nakijken om zeker te zijn dat de tanden recht uitkomen en dat er geen aangeboren afwijkingen zijn wanneer de tanden wisselen.

Vanaf 3 à 4 maanden tot ongeveer 7 maanden zal de hond zijn melkgebit wisselen voor zijn 42 permanente tanden.

Het kan gebeuren dat in deze periode het gebit wat gevoeliger is en het beestje dan wat moeilijker zijn brokken kan kauwen. Geef uw hondje allerlei zaken waar hij op kan kauwen, een extra grote kluif zoals kalfsdijbeen kan voorkomen dat uw pup uw schoenen of meubilair gaat gebruiken. Dierenwinkels hebben een ruim aanbod knaagbeentjes en zelfs hondenspeelgoed die goed zijn voor de tanden van je puppy.

Afwijkingen die kunnen voorkomen:

Teveel of te weinig tanden hebben
Over- of onderbeet
Melktanden die blijven staan (dubbele rij)
Een verkeerde stand van hoektanden of kiezen

Al deze afwijkingen kunnen behandeld worden zonder al te veel problemen indien men er tijdig bij is.

Tandjes kunnen soms wegblijven wanneer de tanden wisselen

In sommige gevallen kan het zijn dat een paar tandjes moeilijk door het tandvlees heen kunnen groeien omdat het tandvlees te hard of te dik is. Het kan ook zijn dat de tandjes de verkeerde weg volgen om aan de oppervlakte te komen. Dit kan en veel gevallen verholpen worden met een kleine ingreep door een dierenarts “specialist in tandheelkunde”. Meer info op www.dierentand.be

Onderstaande foto laat een gebit zien waar de twee middelste tandjes moeilijk aan de oppervlakte komen wanneer de tanden wisselen. Deze ingreep moet zeker voor de leeftijd van zes maand gebeuren, want kleine ontstekingen kunnen de tandwortel onherstelbaar beschadigen. Hierdoor komen de tandjes los te zitten en na het vrijmaken van de betreffende tandjes vallen deze in korte tijd uit.

tanden wisselen

Welke tanden komen er eerst ?

Hoektanden kan je na 3 tot 4 weken zien komen.

De derde en vierde praemolaar verschijnen na 3 tot 4 weken.

De derde snijtand ontstaat op de leeftijd van 4 weken.

De twee binnenste snijtanden ontstaan op de leeftijd van 4 tot 5 weken.

De tweede praemolaar (P2) verschijnt na 4 tot 5 weken.

De eerste molaar verschijnt na 4 maanden.

De eerste praemolaar (P1) (de wolfskies) verschijnt eerst na 4 tot 5 maanden.

De snijtanden en hoektanden wisselen op de leeftijd van 4 tot 5 maanden.

De tweede molaar in de onderkaak verschijnt na 4 tot 5 maanden.

De tweede molaar in de bovenkaak verschijnt na 5 tot 6 maanden.

De praemolaren wisselen als de hond 5 tot 6 maanden oud is.

De derde molaar verschijnt na 6 tot 7 maanden.

Het kan gebeuren dat de melkhoektand langer blijft zitten dan voorzien, dit is geen ramp, laat bij een eerstvolgende controle de dierenarts even kijken. Is de melkhoektand op de leeftijd van 9 maanden nog aanwezig, raadpleeg dan de dierenarts.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.5 / 5. Aantal beoordelingen: 17

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!