...

Uitgezogen broodfok honden en wapperende tepels

puppy-en-mama
5
(563)

Broodfok honden

Broodfok honden… iedereen kent ze wel !!!

Iedereen kent het beeld, wapperende tepels, uitgezogen hondenlichamen, juist nog vel en been. Broodfok honden die zich volledig geven om hun baby’s van genoeg voeding te voorzien. Magere honden, niet van ondervoeding, want eten is er genoeg. Gewoon mager door uitputting, letterlijk en figuurlijk leeg gemolken door het laten zogen van hun kroost. De liefde van de moederhond voor hun puppy’s kent geen grenzen.

Leeg gezogen voor het geld

De warmte, affectie, liefde, sympathie en vriendschap kennen deze broodfok dieren niet. Deze schatten van honden mogen nog zo hun best doen om hun pups groot te brengen, dat plezier krijgen ze niet. Samen een paar weken genieten van elkaar zit er niet in, op acht weken worden hun baby pups afgenomen en op de markt gebracht. De dieren weten niet wat hun overkomt, troosteloos blijven ze alleen achter.

Broodfok honden op zoek naar haar puppy’s

Honden zijn geen achterlijke wezens, ze communiceren met elkaar en begrijpen heel goed wat het baasje zegt. Uit observatie kunnen we ook afleiden dat de familieband blijft bestaan tussen het moederdier en haar zoon of dochter op voorwaarde dat de moeder en de puppy samen blijven. Dit is te merken aan de omgang van de moeder met het jong binnen de roedel. Een moederhond zal het jaren nadien nog steeds opnemen voor haar eigen volwassen jong. Hiermee willen we benadrukken dat ook broodfok honden wel degelijk een band hebben met hun baby’s, alleen begrijpen deze moederhonden niet waarom ze na een paar weken alleen achterblijven en zoeken naar hun verloren baby puppy’s.

Volgens de wet

Broodfok honden verkeren wel in goede gezondheid en wettelijk gezien is alles in orde. Ook zijn er regelmatig onaangekondigde controles zeggen ze op het kabinet van minister Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn.

Natuurlijk kregen we ook antwoord op een paar andere vragen over fokbedrijven met meerdere hondenrassen en meer dan 50 moederdieren (Broodfok honden)

Vraag – Op welke leeftijd mogen honden ingezet worden om te fokken. Is er een minimumleeftijd ?
Antwoord – Nee, dit is rasafhankelijk maar niet wettelijk bepaald.

|Onze bevindingen op het gekregen antwoord : Je mag fokken van zodra het hondje vruchtbaar is, ongeacht de jonge leeftijd en ras want als de leeftijd om te mogen fokken rasafhankelelijk niet wettelijke bepaald is, dan is er ook geen definitie in de wet wat kan duiden op rasafhankelijk |

Vraag – Is er een bepaalde tijd te respecteren tussen twee opeenvolgende nesten want een teef is elke 6 maand vruchtbaar en kan in theorie elke 6 maand een nest voort brengen.
Antwoord – KB van 27 april 2007 Art. 19. § 1. Het is verboden vrouwelijke dieren meer dan tweemaal per jaar te laten werpen.

|Onze bevindingen op het gekregen antwoord : In theorie is het mogelijk twee nestjes per jaar te fokken |

Vraag – Is er een maximum leeftijd dat met deze moederdieren mag gefokt worden.
Antwoord – Nee, dit is rasafhankelijk maar niet wettelijk bepaald.

|Onze bevindingen op het gekregen antwoord : De fokdieren mogen nestjes voortbrengen tot ze uiteindelijk sterven of niet meer vruchtbaar zijn |

Vraag – Welke regels zijn er in verband met het dagelijks uitlaten van deze fokdieren.
Antwoord – KB van 27 april 2007 Art. 19/1. In katten- en hondenkwekerijen houdt bekwaam personeel zich bezig met de verzorging en socialisatie van de dieren. Er is geen verplichting om de dieren dagelijks uit te laten.

|Onze bevindingen op het gekregen antwoord : De fokdieren mogen volgens de wet hun leven lang opgesloten zitten, wij stellen ons dan ook de vraag wat ze hier bedoelen met socialisatie van de dieren |

Vraag – Wat gebeurd er met de broodfok honden nadat ze afgeschreven zijn of niet meer productief zijn. (komen die opnieuw in de maatschappij, zijn daar regels voor of worden deze fokdieren geëuthanaseerd ?)
Antwoord – Hiervoor zijn geen wettelijke regels. Volgens Anizoo vormt dit geen probleem en zijn er kopers voor deze broodfok honden.

|Onze bevindingen op het gekregen antwoord : Wat Anizoo hierbij komt doen weten we ook niet, maar Anizoo is een groepering die onder andere bestaat uit dierenwinkels die de aldaar verkochte puppy’s meestal niet zelf kweken |

Vraag – Zijn er cijfers bekend hoeveel fokdieren (nadat ze afgeschreven zijn) terug in de maatschappij komen?
Antwoord – Nee

Besluit, de geestelijke gezondheid en het geestelijk lijden van deze honden laten veel broofdokkers koud, als de hond maar lichamelijk gezond is en zoveel mogelijk puppy’s kan leveren…., dan is alles wettelijk in orde.

Volgens het kabinet van minister Ben Weyts zal de reglementering op dierenwelzijn binnenkort aangepast worden. In welke zin komen we binnenkort te weten. Wij willen hierbij het kabinet van minister Ben Weyts bedanken voor de fijne medewerking.

Op zoek naar een nieuwe hond, ga niet over een nacht ijs. Alleen U als koper kan dit doen stoppen !

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief, klik hier om je in te schrijven.

Wordt vervolgd…

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 563

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!