...

Tips bij de aanschaf van een puppy

Tips bij de aanschaf van een puppy
5
(4)

Een puppy aanschaffen

Een nieuwe puppy aanschaffen is een extra grote verantwoordelijkheid. Je nieuwe puppy maakt deel uit van het gezin, dus zal dat duiveltje ook zijn plaats opeisen binnen het gezin. Bedenk dat je veel tijd en zorg zal moeten besteden aan de opvoeding van een puppy. Laat je niet verleiden door dingen waar je nadien spijt van krijgt.

Heb je toch de beslissing genomen om een puppy in huis te nemen? Informeer je goed over de voor en nadelen van het ras. Je kan kiezen voor een grote hond, een middelgrote of een klein hondenras. Daarnaast heeft ieder hondenras zijn eigen specifiek karakter.

Zoek fokkers die maar enkele nestjes per jaar fokken en zich beperken tot het fokken van één of twee hondenrassen. Fokkers met meerdere hondenrassen zijn meestal broodfokkers. Vraag steeds of de mama en de papa aanwezig zijn en of je de mama samen met de puppy’s mag zien. Malafide handelaars durven zich wel eens voordoen als goede fokker.

Koop alleen een pup met een stamboom van de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus in België. Deze stambomen zijn erkend door het FCI en geven garantie over de afstamming van je nieuwe pup door middel van een DNA test. Voor veel rassen zijn ook testen op erfelijke ziekten voorzien.

Maak de juiste keuze en overleg eventueel met een dierenarts of dit hondenras wel bij jou en je gezin past. Vraag informatie waar je zeker moet op letten bij de keuze van sommige hondenrassen.

Dierenartsen staan ook dikwijls in contact met fokkers. Vraag aan je dierenarts een paar adressen van goede fokkers.

Goede fokkers staan je graag te woord, hebben ze op dat ogenblik geen pups, kan je op de wachtlijst of zullen ze je zelf eventueel iemand anders aanraden. Weet ook dat goede fokkers niet altijd puppy’s hebben, zo kan het zijn dat je soms verschillende maanden moet wachten op je toekomstige puppy.

Bij een bezoek aan de fokker kan je onmiddellijk de toestand van de puppy’s waarnemen. Pups moeten er gezond en speels uit zien. Netjes verzorgd en hier en daar zal ook wel leuk hondenspeelgoed rondslingeren. (Goed uitkijken tijdens een bezoek aan een fokker is de boodschap !)

Goede fokkers hebben respect voor hun dieren en moeten zeker niet bedelen om hun pups te verkopen. Goede fokkers maken geen gebruik van tweedehands-sites om hun pups aan de man te brengen. Pups, honden en andere dieren zijn geen voorwerpen en horen niet thuis op een tweedehands website !!!

Lees ook : Tips bij het kiezen van het juiste ras

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 4

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!