Er gaat niets boven een dagje wandelen en kuieren in de Gentse straten, parken of natuurgebieden. Ook hondenliefhebbers en hun trouwe viervoeters zijn het daar ongetwijfeld mee eens. Voor wie een paar dagen met de hond in Gent (Vlaanderen) wil verblijven zijn er mogelijkheden genoeg om slaapplaatsen te vinden waar honden toegelaten zijn.
Toch moeten voor de veiligheid van andere wandelaars en dieren in het Gentse de honden aan de lijn om de veiligheid en het wandelcomfort van andere wandelaars te garanderen. In parken, en zeker in natuurgebieden, garanderen de wandelaars met hun hond hierdoor ook de rust en veiligheid van in het wild levende dieren. Bijna alle wilde dieren zijn namelijk bang van honden en hun jachtinstinct. Met een hond in de buurt, ook al doet hij niets, kunnen dieren opschrikken en hun nest verlaten. Midden in het broedseizoen kan dit desastreuze gevolgen hebben en leiden tot het mislukken van broedgevallen.
De Stad roept daarom op de aanlijnplicht te respecteren, ook in park- en natuurgebieden. Voor wie zijn hond toch eens die extra vrijheid wil gunnen, zijn er alternatieven.
Honden moeten hierbij steeds aangelijnd zijn, ook in parken en natuurgebieden, behalve op de speciaal daartoe voorziene hondenlosloopweides.
‘De laatste jaren investeerden we sterk in voorzieningen voor honden. Zo telt Gent ondertussen maar liefst 178 hondentoiletten, 22 hondenlosloopweides en een mooie hondenzwemvijver aan de Watersportbaan. Tegelijkertijd merken we jammer genoeg een toenemend aantal klachten over hinder veroorzaakt door loslopende honden. Zowel voor de veiligheid en het wandelcomfort van de Gentenaars, maar ook van in het wild levende dieren, is het van belang dat hondenbaasjes zich aan de regels houden. We hebben dan ook besloten de controles in parken en natuurgebieden te verscherpen.’ zegt Tine Heyse, Schepen van Milieu
De dienst Toezicht, de Gemeenschapswachten en de Politie zullen in de maanden juni en juli verscherpt toezicht houden op loslopende honden. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een GAS-boete van 60 euro. Dit geldt ook voor de opruimplicht voor hondenpoep. Alleen in de hondentoiletten, waarvan de stad er 180 telt verspreid over het ganse grondgebied, geldt deze opruimplicht niet. Hondeneigenaars mogen de poepzakjes achterlaten in een openbare afvalkorf of in een hondentoilet, maar zeker niet in de riolering.
In Gent zijn er zijn al heel wat hondenvoorzieningen: meer dan 180 hondentoiletten, 23 losloopweides en een hondenzwemvijver. Vanaf maandag 25 juni 2018 loopt er een nieuw proefproject met hondenpoeppalen om zakjes met hondenpoep in te deponeren.
De historische binnenstad is zeer bezienswaardig. Het stadssilhouet ervan wordt gedomineerd door ‘de drie torens’, ook wel de Gentse torenrij genoemd: de 95 meter hoge belforttoren, de Sint-Baafskathedraal (oorspronkelijk de Sint-Janskerk) met het wereldberoemde retabel Het Lam Gods van Jan van Eyck en de Sint-Niklaaskerk.
Enkele parken en dan vooral het Citadelpark, kunnen ook tot de bezienswaardigheden van Gent worden gerekend. De parken spelen een belangrijke rol in de recreatie van de inwoners. In de uitgebreide lijst van parken in Gent vindt men onder andere het Stedelijk Natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen (210 hectare groot) en recreatiepark Blaarmeersen (100 hectare) terug.
Gent kent verscheidene grote evenementen. Het bekendst zijn de Gentse Feesten, een tiendaags straat-, muziek- en cultuurfestival in de Gentse binnenstad. Sinds eind jaren 60 zijn deze feesten uitgegroeid tot een van de grootste volksfeesten in Europa.
Beoordeel dit artikel
Klik op een ster om te beoordelen
Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 2
Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!
Hondenslaapplaatsen | Hond uitlaten | Hondenspeelgoed | ||
Verzorging | Eten en drinken | Onderweg | ||