Siberian Husky
De Siberian Husky is een waardige, vriendelijke en kieskeurige hond met een uitdrukking met blauwe of bruine ogen. Het is ontwikkeld om in roedel te werken en lichte lasten met matige snelheden over grote bevroren vlaktes te trekken. De Siberische Husky heeft een groot uithoudingsvermogen en is dik gecoat met een compacte vorm die tot middelgroot kan worden. Zijn gang is snel en wendbaar – lijkt zelfs moeiteloos – terwijl hij lichte lasten over uitgestrekte bevroren vlaktes trekt.
De Siberische Husky is kleiner en lichter dan de Alaskan Malamute. Ze zijn gefokt als lastdieren en genieten ervan om bij hun gezin te zijn. Ze kunnen ook goed overweg met andere honden. Omdat ze van nature vriendelijk zijn, hebben Siberische Husky’s weinig interesse om waakhonden te zijn. Deze energieke honden hebben de neiging om achter kleine dieren aan te jagen, dus ze hebben een veilig gebied nodig om te lopen. Een aantrekkelijke eigenschap van het Siberians hondenras is dat ze weinig tot geen geur hebben, waardoor ze van nature schoon zijn.
Siberian Husky – FCI Rasgroep 5
De Siberian Husky behoort tot de rasgroep van de Spitsen en honden van het oerhondtype.
Land van herkomst: Alaska
Huidige en oorspronkelijke taken: Sledehond, gefokt op snelheid
Temperament: Intelligent, Alert, Zachtaardig, Extravert, Vriendelijk
Levensverwachting: 12 tot 15 jaar
Uiterlijk
Schouderhoogte: Reuen tussen de 53 en 60 cm. – Teven tussen de 51 en 56 cm.
Gewicht: Reuen wegen tussen de 20 tot 27 kg. – Teven wegen tussen de 16 tot 22,5 kg.
Hoofd
De Siberian Husky heeft een middelmatig groot hoofd. De snuit en schedel zijn ongeveer even lang. De oren zijn vrij hoog aangezet en worden rechtop gedragen. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam
Het lichaam is middelmatig lang en erg stevig. De rug is recht en sterk. In rust hangt de staart neerwaarts. Wanneer de hond alert is, wordt de staart in een sikkelvorm over de rug gedragen. Siberian Husky’s hebben een sterke diepe borst. De benen zijn recht en gespierd met ovaalvormige voeten. De hals is sterk en gebogen.
Vacht: Dubbele vacht. De ondervacht is dicht, zacht en donzig. De bovenvacht is zeer dik, glad en zacht.
Kleuren: Alle kleuren en kleurcombinaties zijn toegestaan.
Geschiedenis
De Chukchi-voorouders van de Siberische Husky waren een nomadische stam uit het noordoosten van Azië. Ze fokten husky’s om als gezelschapshond thuis te gebruiken en sledehonden voor lange afstanden. Husky’s hebben compacte lichamen, dikke vacht, rechtopstaande oren en een gebogen staart – die allemaal wijzen op hun noordelijke afkomst.
De semi-nomadische Chukchi-bevolking leefde in geïsoleerde regio’s met minimaal contact met buitenaf. Hierdoor konden ze hun hondensledeteams generaties lang zuiver houden. Toen hun klimaat veranderde en ze hun jachtgebieden moesten uitbreiden, bedachten de Chukchi een hond die in staat was om lichte ladingen over uitgestrekte bevroren landschappen te slepen bij vriestemperaturen. Deze Siberische Husky’s waren in staat om heel weinig energie te verbruiken terwijl ze deze grote taak volbrachten.
In 1925 kregen Siberische Huskies nationale aandacht vanwege hun succes in slederaces. Maar dat jaar stonden ze om een andere reden in het middelpunt van de belangstelling: een difterie-uitbraak in Nome, Alaska. Er werd een serumrace georganiseerd om vitale medicijnen te vervoeren; het werd geleid door veteraan musher Leonhard Seppala en zijn trouwe Siberiërs. In slechts vijf en een halve dag werd het levensreddende serum vervoerd, waardoor het evenement een van de meest besproken krantenkoppen van die tijd was. Een van Seppala’s leidende honden tijdens de serumrace was Balto; hij wordt herinnerd als een van de meest heroïsche hoektanden ooit. Een standbeeld ter herdenking van hem staat in Central Park in New York City.
Karakter Siberian Husky
De Siberian Husky is een vriendelijke, goedaardige hond. Deze honden hebben erg veel energie en bezitten een goed jachtinstinct. Desondanks de hond gesteld is op het gezin, blijft hij onafhankelijk en wat eigenzinnig. Over het algemeen zijn Siberian Husky ‘s niet waaks.
Sociaal
Het zijn honden die goed omgaan met hun soortgenoten, maar ze laten zich niet omverlopen. Met andere huisdieren moet hij heel goed gesocialiseerd worden. De Siberian Husky heeft een enorm jachtinstinct. Dit zorgt ervoor dat hij minder geschikt is met konijnen, katten en andere huisdieren. Met kinderen kunnen ze het uitstekend vinden. Van oudsher zijn het echte groepsdieren. Ze kunnen dan ook moeilijk tegen alleen zijn. Het wordt dan ook aanbevolen om meerdere Siberian Husky ‘s te houden.
Beweging
Ze hebben heel veel beweging nodig. Bent u niet sportief of heeft u niet de behoefte om minstens anderhalf uur per dag te fietsen of sportieve wandelingen te maken. Dan is deze hond niet geschikt voor u. Husky’s die te weinig beweging krijgen voelen zich ongelukkig en gaan vaak over tot huil- en sloopgedrag. Een husky die onaangelijnd loopt kan de benen nemen. Aanbevolen wordt om aangelijnd met hem te lopen. Ze zijn geschikt om met meerdere Siberian Husky’s in een buitenkennel te zitten. Door hun dikke vacht zijn ze uitstekend beschermd tegen de kou.
Opvoeding Siberische Husky
De Siberische Husky ‘s zijn in hart en nieren echte slede-honden en zijn nooit bedoeld om een hechte band met hun eigenaar te krijgen. Wilt u de hond iets leren, zult u consequent en doortastend te werk moeten gaan. Een Husky gehoorzaamt wanneer hij zelf ergens het nut van inziet.
Gezondheid
Het Siberische Husky-ras is relatief gezond; er zijn echter enkele gezondheidsproblemen. Een veelvoorkomend probleem is juveniele cataracten bij honden van 12 maanden of ouder. De Siberian Husky Club of America vereist dat alle Siberische Husky’s die naar verwachting zullen fokken elk jaar door een hondenoogarts worden onderzocht. Deze honden worden ook onderzocht als ze 12 maanden of ouder zijn. Bij het zoeken naar een vader of moeder doorlopen fokkers voortdurend nieuwe tests en screenings. Ze gebruiken deskundige praktijken om de gezondheid van het ras op de lange termijn te waarborgen. Bovendien moeten eigenaren van werkende Siberiërs elke hond inspecteren om eventuele onregelmatigheden op te merken.
Verzorging
De vachtverzorging bij de Siberische Husky hangt sterk af van het jaargetijde en de manier waarop de hond gehouden wordt. Husky’s die buiten gehouden worden verharen doorgaans minder. Gebruik tijdens de verharingsperiode een herderharkje, om de losgekomen ondervacht te verwijderen. De dubbele vacht van de Siberische Husky houdt ze warm en beschermd tegen de natuurelementen. Ze hebben maar een paar baden per jaar nodig en zijn opmerkelijk zelfreinigend. Siberiërs hebben doorgaans slechts wekelijkse poetsbeurten nodig om hun vacht en huid te onderhouden. Daarom worden ze door experts als een natuurlijk ras beschouwd.
Siberiërs die deelnemen aan hondenshows, hebben een meer zorgvuldige verzorging nodig. Dit komt omdat ze hun vacht nodig hebben om er mooi uit te zien voor keurmeesters, dus raden ze aan om vaker te trimmen en te kammen. Hun vacht moet regelmatig worden uitgeharkt met een metalen kam en een speldenborstel. Bovendien moeten mensen bij het knippen letten op de lengte van hun nagels en ervoor zorgen dat ze geen voetproblemen veroorzaken.