Siberian Husky

5
(2)

Siberian Husky – FCI Rasgroep 5

Spitsen en honden van het oerhondtype.

Land van herkomst
Alaska
Huidige en oorspronkelijke taken
Sledehond, gefokt op
snelheid

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen tussen de 53 en 60 centimeter.
Teven tussen de 51 en 56 centimeter.
Gewicht
Reuen wegen tussen de 20 tot 27 kilo.
Teven wegen tussen de 16 tot 22,5 kilo.
Hoofd
De Siberian Husky heeft een middelmatig groot hoofd. De snuit en schedel zijn ongeveer even lang. De oren zijn vrij hoog aangezet en worden rechtop gedragen. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam
Het lichaam is middelmatig lang en erg stevig. De rug is recht en sterk. In rust hangt de staart neerwaarts. Wanneer de hond alert is, wordt de staart in een sikkelvorm over de rug gedragen. Siberian Husky’s hebben een sterke diepe borst. De benen zijn recht en gespierd met ovaalvormige voeten. De hals is sterk en gebogen.
Vacht
Dubbele vacht. De ondervacht is dicht, zacht en donzig. De bovenvacht is zeer dik, glad en zacht.
Kleuren
Alle kleuren en kleurcombinaties zijn toegestaan.

Gedrag

Karakter
De Siberian Husky is een vriendelijke, goedaardige hond. Deze honden hebben erg veel energie en bezitten een goed jachtinsinct. Desondanks de hond gesteld is op het gezin, blijft hij onafhankelijk en wat eigenzinnig. Over het algemeen zijn Siberian Husky’s niet waaks.
Sociaal
Het zijn honden die goed omgaan met hun soortgenoten, maar ze laten zich niet omverlopen. Met andere huisdieren moet hij heel goed gesocialiseerd worden. De Siberian Husky heeft een enorm jachtinstinct. Dit zorgt ervoor dat hij minder geschikt is met konijnen, katten en andere huisdieren. Met kinderen kunnen ze het uitstekend vinden. Van oudsher zijn het echte groepsdieren. Ze kunnen dan ook moelijk tegen alleen zijn. Het wordt dan ook aanbevolen om meerdere Siberian Husky’s te houden.

Omgang

Beweging
Ze hebben heel veel beweging nodig. Bent u niet sportief of heeft u niet de behoefte om minstens anderhalf uur per dag te fietsen of sportieve wandelingen te maken. Dan is deze hond niet geschikt voor u. Husky’s die te weinig beweging krijgen voelen zich ongelukkig en gaan vaak over tot huil- en sloopgedrag. Een husky die onaangelijnd loopt kan de benen nemen. Aanbevolen wordt om aangelijnd met hem te lopen. Ze zijn geschikt om met meerdere Siberian Husky’s in een buitenkennel te zitten. Door hun dikke vacht zijn ze uitstekend beschermd tegen de kou.
Opvoeding
Deze honden zijn in hart en nieren echte slede-honden en zijn nooit bedoeld om een hechte band met hun eigenaar te krijgen. Wilt u de hond iets leren, zult u consequent en doortastend te werk moeten gaan. Een Husky gehoorzaamt wanneer hij zelf ergens het nut van inziet.
Verzorging
De vachtverzorging bij de Husky hangt sterk af van het jaargetijde en de manier waarop de hond gehouden wordt. Husky’s die buiten gehouden worden verharen doorgaans minder. Gebruik tijdens de verharingsperiode een herderharkje, om de losgekomen ondervacht te verwijderen.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!