Labradoodle

4.6
(796)

Labradoodle

De Labradoodle is een vriendelijke, loyale en energieke hond en wordt steeds populairder in België en Nederland. Een Labradoodle is een hondenras dat ontstaat door een kruising tussen een gewone poedel en een Labrador. Ze worden gefokt om de beste kwaliteiten tussen beide rassen te combineren. Labradoodles zijn echte gezinshonden. Dat is dan ook de reden waarom de Labradoodle een heel populair hondenras is geworden. Veel gezinnen beleven veel plezier aan hun Labradoodle. Zoals elke designerhond is het echter onmogelijk om te voorspellen welke functies deze hond zal hebben.

Kleuren

Labradoodles bestaan in verschillende kleuren: De meest begeerde vachtkleuren voor een Labradoodle zijn Chocolade en gold, toch zijn er nog verschillende andere kleuren, zoals kalkkleur, Labradoodle Cream, Labradoodle Apricot en Labradoodle Parchment. Deze bijzonder honden kunnen twee verschillende soort vacht hebben, namelijk een wollen vacht of een fleece vacht. Dus voor elk wat wils.

alles voor dieren bopets

Rasinfo Australian Labradoodle

Schofthoogte: 60 tot 65 cm
Gewicht: Reu: 25 – 35kg Teef: 20 – 27kg
Gebit‎: ‎Schaargebit
Hoofd‎: ‎Metacefaal
Herkomst: Australië
Levensverwachting: Een Labradoodle heeft een gemiddelde levensduur van 12 tot 14 jaar.

Uiterlijk Labradoodle: De hond is middelgroot tot groot en houdt qua uiterlijk het midden tussen de gebruikte oorspronkelijke twee rassen.

Labradoodles zijn een kruising tussen de labrador retriever en de Franse poedel. De hond wordt door de overkoepelende organisatie FCI niet als ras erkend.

De labradoodle staat in Nederland en België ook bekend onder de naam labradoedel en is ideaal voor: gezinnen met kinderen, actieve alleenstaanden en ouderen, te leven op een appartement, hulphonden.

Temperament: vriendelijk, energiek, slim, speels
Vergelijkbare rassen: Labrador Retriever, Poedel

De labradoodle werd oorspronkelijk gefokt om te dienen als een hypoallergene assistentiehond (blindengeleidehond). Desondanks is dit ras een favoriet geworden bij veel gezinnen over de hele wereld.

Karakter van de Labradoodle

De Labradoodle wordt steeds populairder. Met de juiste socialisatie kan de Labradoodle goed opschieten met kinderen, maar als de karaktereigenschappen van Poedel de overhand hebben, kan dit enkele problemen veroorzaken. Met voldoende socialisatie kan de Labradoodle ook goed opschieten met andere honden die bij hem in hetzelfde huis wonen, vooral als ze samen zijn opgegroeid, maar het is onmogelijk om precies te zeggen hoe hij zich zal gedragen ten opzichte van andere kleinere huisdieren.

Omdat de labradoodle een kruising en geen ras is, hebben de pups geen consistente voorspelbare eigenschappen. Hoewel de meeste labradoodles een aantal gemeenschappelijke eigenschappen hebben, blijven hun uiterlijk en gedragskenmerken tot op zekere hoogte onvoorspelbaar.

Temperament en gedrag van een Australian Labradoodle

Ondanks het feit dat Labradoodle zachtaardig is, manifesteert zijn uitbundigheid zich tijdens het spel, dus jonge kinderen moeten oppassen dat ze niet worden omver gelopen. Ze zijn slim, vriendelijk en aanhankelijk. Een Labradoodle zal snel vrienden maken, waar hij ook naartoe gaat. Extravert en zelfverzekerd, je zal deze hond zeker loyaal, enthousiast, evenwichtig, zachtaardig en vriendelijk vinden. Het is niet verrassend dat dit ras zo hulpvaardig is als hulphond (om nog maar te zwijgen van een prachtig huisdier). Maar omdat deze hond zo vriendelijk is kan je hem niet inschakelen als waakhond. Labradoodles zouden zelfs inbreker naar de brandkast leiden. Zorg ervoor dat je de enthousiaste Labradoodle-begroetingen aan andere honden in het hondenpark onder controle hebt, vooral naar onbekende honden.

Labradoodle trainen

Dankzij de intelligentie zul je merken dat Labradoodles gemakkelijk te trainen zijn. De Labraboodle is energiek en speels. Grote hondenrassen vragen veel lichaamsbeweging, wat lange wandelingen en veel loopruimte betekent. Dit is een geweldig ras voor actieve eigenaars, dus voel je vrij om je Labradoodle mee te nemen tijdens je avonturen. En als je in de buurt van water woont, goed nieuws – deze hond houdt van water. Zwemmen kan een geweldige manier zijn om alle extra energie te verbranden. Als je een kleinere versie hebt, kunnen ze comfortabel in een appartement of in een klein huis wonen, zolang ze veel beweging krijgen. Waarschuwing: als u uw hond te lang alleen laat of niet voldoende beweging geeft, zal deze destructief worden en alles op zijn pad vernietigen. Hoewel dit over het algemeen een gelukkige hond is, wordt het ongelukkig en verontrustend als je niet de nodige aandacht besteedt aan zijn beweging of aan Labradoodle-oefeningen doet.

Het is geweldig als Labradoodle dezelfde actieve eigenaar heeft als hijzelf, die van wandelen en sightseeing houdt. Vergeet niet om water voor de hond mee te nemen, omdat deze een zeer dichte en warme vacht heeft. Labradoodle heeft minimaal twee uur dagelijkse training nodig, omdat een van zijn ouders een extreem actieve Labrador is.

Sporten met je Labradoodle

De Labradoodle is een zeer intelligente hond die het buitengewone leervermogen van zowel Poedel als Labrador combineert. Daarom toont hij zich opmerkelijk in sporten als behendigheid en is hij zeer gemakkelijk te leren. Het wordt alleen aanbevolen om de trainingsmethoden regelmatig te wijzigen om de interesse van de hond voor training te behouden. Met opeenvolgende lessen went de Labradoodle heel gemakkelijk en neemt met succes deel aan verschillende sporten.

U zal geen problemen hebben met het leren van basisgehoorzaamheidscommando’s zoals zitten, liggen, komen en blijven. En dit ras heeft constant mentale en fysieke wedstrijd nodig. Achtervolgen, apporteren of verstoppertje spelen zijn favoriete spelletjes, evenals sporten zoals flashball, canicross, en gehoorzaamheidswedstrijden.

Labradoodle voeding

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedsel die u uw Labradoodle moet geven, is 1 tot 2,5 kopjes hondenbrokken van hoge kwaliteit per dag. De voeding moet worden verdeeld in twee maaltijden. Door uw hond twee maaltijden per dag te serveren in plaats van één grote maaltijd, kunt u de kans op een opgeblazen gevoel (maagpijn) verminderen.

Labradoodle problemen en ziekten

Aangezien de labradoodle geen echt hondenras is, is het moeilijk te voorspellen welke gezondheidsproblemen er kunnen opduiken bij deze honden. Bij rashonden kan men dit meestal nagaan via de stamboom en de bloedlijnen. Dit is meestal niet mogelijk bij de labradoodle, daarom wordt er meestal van uitgegaan dat deze honden dezelfde ziektes en gebreken kunnen hebben van zowel de poedel alsook de labrador retriever. Enkele gezondheidsproblemen waar u rekening mee moet houden, zijn oorinfecties, heup- en elleboogdysplasie, epilepsie, allergieën, diabetes, progressieve retinale atrofie (PRA) en hypothyreoïdie.

Erkende Labradoodles Clubs

Labradoodles worden niet erkend door de Amerikaanse Kennel Club (de tegenhanger van de FCI), omdat het ras als kruising wordt beschouwd. Dit ras wordt echter erkend door de Australian Labradod Association (ALA) en de Australian Labradod Association of America (ALAA). De twee clubs vormden ook een unie, de International Association of Australian Labradors (IALA) genoemd.

Soorten vacht

Labradoodles kunnen drie soorten vacht hebben. De wollen vacht heeft dichte krullen, vergelijkbaar met de vacht van een poedel of lam, maar dan zachter. De fleecejas is zacht en vrij vloeiend en hangt in losse krullen. Een haarvacht kan krullend, recht of golvend zijn, zoals de vacht van een een labrador, maar omdat deze vacht vergelijkbaar is met het fokras, is dit soort vacht het de minst populaire. Labradoodles vachtkleuren omvatten goud, abrikoos, karamel, krijt (krijtwit), zwart, rood, café, room, zilver, chocolade, perkament en blauw. Bovendien kunnen deze honden gestreepte vachten hebben, zoals een tijger, fantoom, gekleed of sabelmarter kleurig. De (Australian) Labradoodle hebben geen ondervacht, geven vrijwel geen geur af en verharen nagenoeg niet. Het unieke aan de doodlevacht is dat de nieuwe vacht door de oude heen groeit. Dit gaat het hele leven door.

Vachtverzorging bij een Labradoodle

De vachtverzorging van de labradoodle vraagt enige tijd en aandacht, ongeacht of de hond krullen heeft of niet. Het wordt aangeraden de vacht wekelijks tot dagelijks te borstelen, afhankelijk van de lengte en de textuur. Hierbij besteedt men best extra aandacht aan de plaatsen op het lichaam waar er veel wrijving is zoals: de oksels, de lies en achter de oren. Op deze plaatsen ontstaan gemakkelijk klitten in het haar.

Net zoals bij de poedel kan het zijn dat de vacht van deze hond onophoudelijk blijft groeien. Daarom gaan vele labradoodles ook om de 6 à 12 weken naar een hondenkapsalon om de vacht bij te knippen. Sommige eigenaars opteren om de vacht te laten afscheren door de trimmer, terwijl andere liever een mooi kapsel laten knippen. Sommige labradoodles mogen echter niet geschoren worden omdat hun vachtstructuur dat niet toelaat. Men vraagt dus best eerst advies aan de hondentrimmer vooraleer men een beslissing neemt over wat te doen met de vacht.

Lichaamsverzorging bij Labradoodles

Het haar van de Labradoodle moet om de 7 dagen worden gekamd.
De hond hoeft niet in bad, maar als ze tijdens een wandeling naar een vijver liep, moet de vacht worden gewassen met stromend water en droog worden geveegd.
De oren regelmatig controleren vanwege hun speciale vorm kan zich vuil ophopen, kunnen parasieten zich verbergen, dus moeten de oren worden schoongemaakt om ontsteking te voorkomen.
De tanden van de hond worden elke dag gepoetst.
De nagel worden elke 14 dagen geknipt.

Geschiedenis

De Australiër Wally Conron een fokker van de Royal Victorian Guide Dogs Association, is de geestelijke vader van de labradoodle. Hij kruiste voor het eerst een poedel met een labrador in 1989. Het was ook Conron die de naam labradoodle bedacht heeft. De inspiratie voor deze kruising kwam van een Hawaïaans koppel die Wally Conron eind jaren ’80 hebben gevraagd om voor hen een hulphond te fokken die bij hen zouden passen. De vrouw van het koppel was namelijk slechtziend en had een blindengeleidehond nodig, maar haar echtgenoot was allergisch voor de meeste honden.

Is een Labradoodle hypoallergeen

De Labradoodle heeft zijn populariteit mede te danken aan dat deze kruising geadverteerd wordt als een hypoallergene hond en dus ideaal is voor mensen die normaal allergisch zijn aan honden. Hier bestaat in de kynologie echter veel onenigheid over of dit wel klopt.

Labradoodle puppy

Labradoodle puppy’s

Uw Labradoodle-puppy heeft vroege socialisatie nodig. Dit betekent dat ze worden blootgesteld aan verschillende mensen, ervaringen, plaatsen en attracties. Dit zorgt ervoor dat uw Labradoodle-puppy opgroeit tot een goede en evenwichtige hond.

Misschien wilt u uw puppy inschrijven in een hondenschool waar hij andere puppy’s kan ontmoeten en spelen. Neem uw puppy mee naar parken en bossen, vergeet niet om anderen uw Labradoodle puppy te leren kennen tijdens het wandelen en laat hem kennismaken met bezoek bij u thuis. Dit zal helpen bij het ontwikkelen van de sociale vaardigheden van uw puppy.

Een puppy kopen vraagt veel tijd en geduld. Zoek een goede fokker die weet waarover hij praat.

Labradoodle prijs

Wat is de prijs van een Labradoodle ? Dat antwoord moeten we schuldig blijven. Wij vermoeden dat de prijs tussen de 1500 euro en 2500 euro zal liggen. Deze designer hondenrassen zijn duidelijk in trek en vraag en aanbod kan mee de prijs bepalen.

Een Labradoodle kopen, waarop moet u letten

Bij een Labradoodle heb je verschillende grote, dit omdat ze natuurlijk een combinatie zijn van een Labrador en een Poedel. Dus een Poedel heb je ook in verschillende formaten. Zo bestaat er dus ook de Labradoodle medium en de Labradoodle mini.

Waar je verder best kan op letten zijnde lange oren.
Dunne, korte nek.
Zwakke, verdraaide voorpoten.
Losse, lange poten.
Slechte kniegewrichten.
Bijtgebreken – te veel of te veel bijten.
Puntige snuit, slecht ontwikkelde neusgaten.
Er is geen pigment rond de ogen. Ze hebben een slechte uitdrukking, de kleur voldoet niet aan de norm.
Lange, dunne vacht, witte vlekken.

BELANGRIJK.

Het ras Labrador is meestal uniform van kleur, behalve misschien een kleine witte vlek op de borst.
Constant blaffen, vreemd gedrag, agressie, verlegen puppy.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.6 / 5. Aantal beoordelingen: 796

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!