...

Podenco Ibicenco

Podenco Ibicenco
4.8
(88)

Podenco Ibicenco

Podenco Ibicenco is een zeer intelligent hondenras. Deze prachtige honden zijn leergierig en redelijk gehoorzaam. In huis is het ras doorgaans rustig en kunnen ze goed omgaan met kinderen. Buitenshuis zijn ze speels en beweeglijk. Deze hond is tot op zekere hoogte een vrije denker. Naast het feit dat ze zelfstandig ingesteld zijn kunnen deze honden heel aanhankelijk. De hond is NIET geschikt voor het leven in een kennel. De Podenco Ibicenco’s worden ook wel “Breezers” genoemd.

Podenco Ibicenco – FCI Rasgroep 5

De Podenco Ibicenco behoort tot de spitsen en honden van het oerhondtype.

Land van herkomst : Balearen
Huidige en oorspronkelijke taken : Zelfstandige jachthond op klein wild en is verwant aan de Faraohond.
De levensverwachting van de Podenco Ibicenco ligt tussen de 10 en 12 jaar.

Uiterlijk

Gewicht : 20 tot 30 kg
Kleuren : Rood met wit

Schouderhoogte : Reuen zijn tussen de 66 en 72 centimeter en de teven tussen de 60 en 67 centimeter.

Hoofd: de Podenco Ibicenco heeft een lang en smal hoofd. Het ras heeft een duidelijke achterhoofdsknobbel. De voorsnuit en schedel zijn bij de Podenco Ibicenco evenlang. De oren worden rechtop gedragen en zijn ruitvormig. Ze hebben een tanggebit.

Lichaam : De schoft is hoog en hebben een rechte rug. De borst is diep en smal. De staart reikt minstens tot aan de sprongen. De benen zijn lang en rechtstandig.

Vacht

De Podenco Ibicenco’s komen in drie varianten voor, namelijk de langharige, de draadharige en de gladharige. De korthaar is de meest voorkomende. De langhaar is zeldzaam. Bij de korthaar en langhaar is het haar vrij zacht.

Geschiedenis

Men gaat ervan uit dat dit hondenras rond 700 – 900 voor Christus door Phoenicische handelaren naar de eilanden bij de Spaanse kust is gebracht. De Podenco Ibicenco is omstreeks 1978 in het rassenstamboek van de AKC opgenomen en in 1979 door de AKC volledig erkend.

Gedrag en karakter van de Podenco Ibicenco

Een echte toevoeging aan de uiterlijke schoonheid van de Podenco Ibicenco is zijn prachtige karakter. Deze honden zijn loyaal, aanhankelijk, responsief en zeer intelligent. In doorsnee zijn ze meegaand en gehoorzaam. Ze zijn gevoelig voor de intonatie van uw stem. Het ras is aanhankelijk maar tevens ook zelfstandig ingesteld. Deze honden zijn geboren jagers, hierdoor zit de drang tot jagen in de genen. Normaal jagen ze op kleinere dieren, zoals katten, konijnen en knaagdieren. In huis is het ras doorgaans rustig. Buitenshuis zijn ze speels en beweeglijk. De hond is ongeschikt voor het leven in een kennel.

Sociaal

Ze gaan goed om met kinderen. Met andere honden kunnen ze het doorgaans goed vinden. Al kunnen de reuen nog weleens dominant overkomen tegenover seksegenoten. Socialiseer deze honden goed met andere huisdieren om problemen te voorkomen.

De Podenco Ibicenco’s zijn zeer beschermend tegenover zijn baas en diens gezin. Deze hond is zeer op zijn hoede met onbekenden en hij zal alleen tot rust komen als hij besloten heeft dat de vreemde hemzelf of zijn familie geen kwaad zal doen.

Omgang en beweging

De Podenco Ibicenco heeft een groot aanpassingsvermogen. Geschikte vorm van lichaamsbeweging is het naast de fiets lopen. Doe dit niet eerder dan dat de hond volledig is uitgegroeid. Zorg ervoor dat uw tuin goed en vooral ook hoog omheind is. Vanuit stilstand kan dit ras 2 meter hoog springen. Ze apporteren graag, zorg dus voor het nodige hondenspeelgoed.

Opvoeding en training van Podenco Ibicenco’s

Deze hond is tot op zekere hoogte een vrije denker, maar het opvoeden is niet zo moeilijk. Ze zijn intelligent en leren graag. Toch is een zorgvuldige socialisatie en training noodzakelijk om van de Podenco Ibicenco een goede gezinshond te maken. De hond leert het snelst als ze op een rustige, liefdevolle en consequente manier behandeld worden. Houd er rekening mee dat een jonge hond van dit ras nog veel rust nodig heeft. Al te inspannende wandelingen en wilde spelletjes hebben een slechte invloed op de ontwikkeling van zijn gestel. Besteed veel aandacht aan het terugkomen op bevel. De Podenco Ibicenco’s zijn snelle leerlingen en kunnen daardoor makkelijk worden afgericht. In de training moet wel variatie zitten, omdat deze honden zich anders snel vervelen.

Verzorging van de Podenco Ibicenco

Alle drie deze variëteiten zijn makkelijk te verzorgen. In het geval van de gladharige Podenco Ibicenco is het om de vacht te laten glanzen voldoende om deze af en toe af te nemen met een rubber handschoen. De Podenco Ibicenco verhaart gemiddeld.

Gezondheid

De Podenco Ibicenco is een sterk en gezond hondenras. Niettemin kan deze hond allergisch zijn voor geneesmiddelen, insecticiden en vlooienpoeders. Deze honden hebben een genetische aanleg voor Axonale Dystrofie, zenuwziekte en spierziekten. Net als alle hondenrassen heeft de Ibizan Hound de juiste verzorging nodig. Een gezonde voeding en voldoende beweging draagt bij tot een gezond en lang leven.

Puppy Podenco Ibicenco

Ben je op zoek naar een Podenco Ibicenco puppy, ga dan ook even langs bij een dierenopvang of dierenasiel. Neem ook contact met een enkele hondenclubs of hondenscholen uit de buurt. Misschien kan je via deze leden een puppy vinden. Koop alleen bij erkende fokkers. Deze kan je vinden via onze fokkerspagina.

Podenco Ibicenco

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.8 / 5. Aantal beoordelingen: 88

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!