Bearded Collie

4.1
(9)

Bearded Collie – FCI Rasgroep 1

Schapenhoeders en veedrijvers.

Land van herkomst
Schotland
Huidige en oorspronkelijke taken
Herdershond

Andere namen, Highland collie, Mountain collie, Hairy Mou’ed Collie, Argle Bargle.

het nieuwe puppyboek

Uiterlijk Bearded Collie

Schouderhoogte
Reuen tussen de 53 en 56 centimeter.
Teven tussen de 51 tot 53 centimeter.
Gewicht
Het gewicht varieert tussen 18 kg tot 26 kg.
Hoofd
Bearded Collies hebben een brede vierkante schedel. De hangende oren zijn middellang. Ze hebben grote ogen die wijd uit elkaar staan. Dit ras heeft een schaargebit.
Lichaam
Het is een slanke stevig gebouwde hond. Het uiteinde van de staart wordt in een opwaartse boog gedragen. De achterhand is goed gespierd. De voeten zijn ovaal met sterke voetzolen.
Vacht
De bovenvacht van de Bearded Collie is recht, hard en ruig. Hij mag niet wollig of krullerig zijn. Een lichte slag is toegestaan.
Kleuren
Leikleurig, roodachtig bruin, zwart, blauw en alle grijstinten.

Gedrag

Karakter
Dit is een levendige opgewekte actieve hond. Hij is zeer intelligent en leergierig. Deze hond hoort in huis en is ongeschikt voor het leven in een kennel.
Sociaal
De Bearded Collies kunnen het goed vinden met iedereen en zijn van nature erg sociaal. Bezoekers worden enthousiast ontvangen.

Omgang

Beweging
Dit ras is actief en heeft veel beweging nodig. Hij vindt het leuk om lange wandelingen in het bos of op het strand te maken. De Bearded Collie is geschikt voor onaangelijnde wandelingen.
Opvoeding
De Bearded Collie is intelligent en leergierig. Hij is gevoelig en zachtaardig. De hond heeft een zachte opvoeding nodig. Het is een spontaan ras dat spelenderwijs het best commando’s aanleert.

Vachtverzorging

De Bearded Collie heeft een dubbele vacht, de ondervacht is zacht en bontachtig. De bovenvacht is plat, sterk, ruw en ruig, niet wollig en krullend, toch is een kleine golving toegestaan. Op het gezicht heeft de Bearded Collie lang haar en een baard, vandaar de naam ” Bearded Collie”. De vacht dient ook intensief verzorgd te worden. Kam de vacht meerdere malen per week, zodat er geen klit vorming ontstaat. Overtollig haar tussen de voetzolen mag u weg knippen. Hiervoor kunt u een gebogen schaar gebruiken. Kijk ook regelmatig de oren en de gehoorgang van de Bearded Collie goed na.

Benodigd materiaal

Wat zeker niet mag ontbreken om een goede vachtverzorging te waarborgen zijn goede borstels met pennen, een grote grove houten kam en een metalen kam met aan de ene kant grove en de andere kant fijne tanden.

Werkwijze

Til de vacht op en borstel in laagjes. Gebruik hierbij een conditioner of herstelproduct tijdens het borstelen. Een ontklitcreme is aan te raden bij moeilijke vachten die reeds en paar knopen bevatten. Op die manier zal je de haren minder beschadigen. Nadien borstel je de vacht terug door met een pennenborstel. Gebruik je een houten kam ter controle op klitten.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.1 / 5. Aantal beoordelingen: 9

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!

alles voor dieren bopets