...

Bearded Collie

Bearded Collie Depositphotos_350766412_S
5
(360)

Bearded Collie

De Bearded Collie is een jachthond uit Schotland met een ruige vacht. Deze vriendelijke dieren vinden het heerlijk om buiten te sporten, ongeacht het weer. Beardies zijn onafhankelijk en hebben een sterke wil, hoewel ze koppig kunnen zijn, houden ze er nog steeds van om vrienden te maken. De Beardie Collie lijkt op de Old English Sheepdog, een andere favoriete Britse hond.

Bearded Collies zijn dunner en scherper omlijnd dan hun tegenhanger, de Old English Sheepdog. Beardies staan ​​​​bekend om hun energieke, gelach en hart. Ze wegen meestal ongeveer 22 KG en kunnen een handvol zijn om te hanteren, maar goed gesocialiseerde Beardies zijn graag in de buurt van andere kinderen en dieren. Hun gezichtshaar is weelderig, maar mag hun uitdrukking niet verbergen, een blik die ver weg of dromerig is. Een gezin in de buitenlucht dat een hond wil die hun snelle levensstijl deelt, zal nooit een liefdevollere en leukere metgezel vinden dan een Bearded Collie. Beardies vervelen zich snel, dus trainen moet interessant blijven.

Bearded Collie – FCI Rasgroep 1

De Bearded Collie behoort tot de rasgroep van schapenhoeders en veedrijvers.

Land van herkomst: Schotland
Huidige en oorspronkelijke taken: Herdershond
Andere namen, Highland collie, Mountain collie, Hairy Mou’ed Collie, Argle Bargle.

Uiterlijk Bearded Collie

Schouderhoogte: Reuen tussen de 53 en 56 centimeter – Teven tussen de 51 tot 53 centimeter.
Gewicht: Het gewicht varieert tussen 18 kg tot 26 kg.

Hoofd
Bearded Collies hebben een brede vierkante schedel. De hangende oren zijn middellang. Ze hebben grote ogen die wijd uit elkaar staan. Dit ras heeft een schaargebit.
Lichaam
Het is een slanke stevig gebouwde hond. Het uiteinde van de staart wordt in een opwaartse boog gedragen. De achterhand is goed gespierd. De voeten zijn ovaal met sterke voetzolen.
Vacht: De bovenvacht van de Bearded Collie is recht, hard en ruig. Hij mag niet wollig of krullerig zijn. Een lichte slag is toegestaan.
Kleuren: Leikleurig, roodachtig bruin, zwart, blauw en alle grijstinten.

Karakter

Een Bearded Collie is een levendige opgewekte actieve hond. Hij is zeer intelligent en leergierig. Deze hond hoort in huis en is ongeschikt voor het leven in een kennel.

Sociaal

De Bearded Collie kan het goed vinden met iedereen en zijn van nature erg sociaal. Bezoekers worden enthousiast ontvangen.

Bearded Collie Depositphotos_10886065_S

Omgang en beweging

Bearded Collies zijn actieve, levendige honden die buitenshuis veel energie nodig hebben. Ze houden van spelen en rennen, ongeacht het weer, en hebben elke dag een soort activiteit nodig, hetzij met een bal, in een grote, omheinde tuin met een andere hond of persoon, of een lange wandeling of rennen. Hun baasjes moeten ze eigenlijk in bedwang houden om te voorkomen dat ze te ver rennen. Bearded Collie spelen graag spelletjes zoals gehoorzaamheidswedstrijden, het hoeden van dieren en behendigheid. Ze werden oorspronkelijk gefokt om schapen te hoeden, dus een Bearded Collie die aan veel atletische activiteiten deelneemt, is een gelukkige Bearded Collie. Dit ras is actief en heeft veel beweging nodig. Hij vindt het leuk om lange wandelingen in het bos of op het strand te maken. De Bearded Collie is geschikt voor onaangelijnd wandelen.

Opvoeding Bearded Collie

De Bearded Collie is intelligent en leergierig. Hij is gevoelig en zachtaardig. De hond heeft een zachte opvoeding nodig. Het is een spontaan ras dat spelenderwijs het best commando’s aanleert.

Bearded Collie Puppy training

Tussen de leeftijd van 7 weken en 4 maanden kan een uitgebalanceerde, welgemanierde volwassen hond worden bereikt door de Bearded Collie puppy bloot te stellen aan veel verschillende situaties en omgevingen. Gedurende deze tijd moeten lessen voor puppytraining en socialisatie worden gevolgd. Deze lessen kunnen de eigenaar helpen zijn puppy te herkennen en weg te sturen van gedrag dat hij niet wil als volwassen hond. Sommige herdersrassen zijn gefokt om in het veld te werken zonder aanwijzingen van mensen, en in plaats daarvan hun eigen training te geven. Beardies hebben een koppige inslag en kunnen moeilijk te trainen zijn, maar eigenaren die geduldig zijn, kunnen hun honden voor zich winnen door positieve aanmoediging en traktaties te gebruiken.

 

Bearded Collie puppy Depositphotos_253684594_S

Verzorging en gezondheid

Beardies zijn een sterk ras en verantwoordelijke fokkers zullen hun fokhonden controleren op gezondheidsproblemen zoals hypothyreoïdie, auto-immuunziekten, allergieën, oogproblemen en heupdysplasie. Beardies-oren moeten regelmatig worden gecontroleerd om vuil te verwijderen, en hun tanden moeten elke dag worden gepoetst.

Vachtverzorging

De Bearded Collie heeft een dubbele vacht, de ondervacht is zacht en bontachtig. De bovenvacht is plat, sterk, ruw en ruig, niet wollig en krullend, toch is een kleine golving toegestaan. Op het gezicht heeft de Bearded Collie lang haar en een baard, vandaar de naam ” Bearded Collie”. De vacht dient ook intensief verzorgd te worden. Kam de vacht meerdere malen per week, zodat er geen klit vorming ontstaat. Overtollig haar tussen de voetzolen mag u weg knippen. Hiervoor kunt u een gebogen schaar gebruiken. Kijk ook regelmatig de oren en de gehoorgang goed na.

Benodigd materiaal

Wat zeker niet mag ontbreken om een goede vachtverzorging te waarborgen zijn goede borstels met pennen, een grote grove houten kam en een metalen kam met aan de ene kant grove en de andere kant fijne tanden.

Werkwijze

Til de vacht op en borstel in laagjes. Gebruik hierbij een conditioner of herstelproduct tijdens het borstelen. Een ontklit crème is aan te raden bij moeilijke vachten die reeds en paar knopen bevatten. Op die manier zal je de haren minder beschadigen. Nadien borstel je de vacht terug door met een pennenborstel. Gebruik je een houten kam ter controle op klitten.

Voeding zelf maken voor een

Uw dierenarts moet het maken van zelfgemaakt hondenvoer goedkeuren of begeleiden. De Bearded Collie kan gedijen op voedsel van hoge kwaliteit, of het nu in de winkel is gekocht of zelfgemaakt. Het dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (baby, volwassen of oudere hond), en sommige honden kunnen te zwaar zijn, dus let op hoeveel calorieën uw hond eet en zorg ervoor dat ze niet te zwaar worden. Hondensnoepjes kunnen nuttig zijn tijdens de training, maar te veel geven kan leiden tot obesitas bij uw hond. Uw hond heeft elke dag schoon, vers water nodig en als u zich zorgen maakt over hun dieet of gewicht, neem dan contact op met uw dierenarts.

Bearded Collie Depositphotos_396303842_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 360

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!