...

Gordon Setter

Gordon Setter Depositphotos_358874108_S
5
(328)

Gordon Setter

De Gordon Setter is een Schots hondenras dat voor het eerst werd erkend in 1861. Het behoort tot de Setters en is een jachthond die ook een goed familiehuisdier kan zijn. De Gordon Setter is een imposante zwarte hond vernoemd naar een Schotse aristocraat. Het is de grootste en meest atletische van alle setters. Gordons zijn zelfverzekerd, dapper en standvastig als ze buiten jagen. Ze zijn echter liefdevol en aanhankelijk als ze bij vrienden en familie zijn. Hun prachtige vacht glanst met bruine aftekeningen, lang haar op hun staart, borst, oren en buik. Ze zijn een van de Schotse hondenrassen; de andere zijn de majestueuze Schotse Deerhound en de compacte Schotse Terriër. Gordons zijn speciaal ontworpen om te leven in de moeilijke terrein- en weersomstandigheden van Schotland.

Gordon Setter – FCI Rasgroep 7

De Gordon Setter behoort tot de rasgroep van de Staande honden.

Land van herkomst: Schotland
Huidige en oorspronkelijke taken: Jachthond, met name op vederwild.

Temperament: Vrolijk, Onverschrokken, Loyaal, Alert, Onbevreesd, Zelfverzekerd
Levensverwachting: 10 tot 12 jaar

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen ongeveer 66 cm. – Teven ongeveer 62 cm.
Gewicht: Vrouwelijk: 20–32 kg, Mannelijk: 25–36 kg

Hoofd
De schedel van de Gordon Setter is licht gewelfd. De stop is duidelijk aanwezig. Gordon Setters hebben middelmatig lange oren die laag zijn aangezet. Ze worden hangend gedragen. Deze honden hebben een schaargebit.
Lichaam
Het lichaam is middelmatig lang. De staart is recht of enigszins sabelvormig. De borst is diep. Ze hebben ovale voeten met goed gesloten tenen.

Vacht: Glad haar, middelmatig van lengte.
Kleuren: Zwart en tan.

Geschiedenis

In 1924 noemde de Kennel Club dit hondenras officieel de Gordon Setter. Ze werden echter vóór 1924 door veel kennels erkend, waaronder de Schot Alexander Gordon, de 4e hertog van Gordon – 1743 – 1827. Het is waarschijnlijk dat de meeste setters in Gordon Castle tijdens het bewind van de hertog driekleur waren in plaats van puur zwart en bruin.

In 1842 kochten Daniel Webster en George Blunt twee honden van de Duke’s kennel toen het ras in Amerika werd geïntroduceerd. De American Kennel Club erkende het ras in 1892.

Gordon Setter Depositphotos_96545048_S

Karakter Gordon Setter

Gordon Setters zijn intelligente honden. Ze zijn zachtaardig, vriendelijk en zelfbewust. Voor stemmingen in huis zijn ze gevoelig. Deze honden kunnen eigenzinnig zijn. Ze zijn laat volwassen, zijn niet graag alleen en hechten zich sterk aan hun baas.

Sociaal

Om de hond een evenwichtig en stabiel karakter te geven, is het belangrijk om hem van jongs af aan al met allerlei positieve situaties in aanraking te laten komen. Ze gaan goed om met soortgenoten en kunnen het ook prima vinden met kinderen. Wanneer de hond een goede socialisatie heeft gehad, geeft hij geen problemen met andere huisdieren. Tegenover vreemden nemen ze een afwachtende houding aan.

Omgang

Gordons zijn oppashonden die zijn gefokt voor jachtdoeleinden. Ze kunnen echter ook in een appartement wonen en toch de dagelijkse beweging krijgen die ze nodig hebben. Deze honden moeten regelmatig actief zijn omdat hun genen vereisen dat ze een inspanningsdrift hebben. Gordons kunnen wandelen, joggen of zelfs fietsen met hun baasjes. Het geluk van een Gordon komt van tijd doorbrengen met hun baasje. Ze zullen zichzelf trainen in een tuin, maar ze zullen altijd het liefst iets met hun baasje doen. Hun eigenaar is de reden dat ze leven. Om een ​​maagkanteling te voorkomen, wordt aangeraden om een ​​half uur voor of na het eten niet te bewegen.

Gordon Setter Depositphotos_82831844_S

Beweging

Deze honden hebben redelijk veel beweging nodig. Gordon Setters kunnen uitstekend naast de fiets leren lopen. Ze kunnen op deze manier hun energie kwijt. Wanneer ze voldoende beweging krijgen, zijn ze in huis rustig.

Opvoeding en trainen

Ze zijn intelligent maar kunnen behoorlijk eigenzinnig zijn. Voor iemand die zich in dit ras verdiept is hij echter niet moeilijk op te voeden. De hond komt het best tot zijn recht bij een baas die zeer consequent, liefdevol en begrijpend is. Ze worden laat volwassen. Gordons zijn liefdevol en zachtaardig, maar ook koppig. Ze leven om hun baasje gelukkig te maken en leren in een snel tempo. Om te overleven, moeten honden en puppy’s worden getraind om een ​​paar basiscommando’s te begrijpen. Deze omvatten komen wanneer ze worden geroepen, het woord ‘nee‘ gehoorzamen en hun naam kennen.

Verzorging

Het is belangrijk om de vacht van een hond minimaal één keer per week te borstelen om klitten te voorkomen. Als een hond regelmatig wordt geborsteld, verliest hij meestal niet veel vacht. Bovendien moeten eigenaren regelmatig de tanden van hun hond controleren op tandplak en overtollige vacht rond de oren, voeten en staart trimmen. Voor de algehele gezondheid moeten honden ook hun nagels laten knippen en het haar rond de opening van de staart. Ten slotte moeten honden regelmatig worden geknipt om ze beter presentabel te maken. Regelmatig baden wordt aanbevolen; dit helpt een droge huid en roos te voorkomen. Bovendien kan het gebruik van conditioners tijdens het baden deze problemen helpen verminderen.

Gordon-Setter-Depositphotos_74613375_S

Voeding Gordon Setter

Het wordt afgeraden om Gordon Setters een eiwitrijk dieet te geven dat meer dan 26% eiwit bevat. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen veroorzaakt door het forceren van snelle groei. Geef ze in plaats daarvan droog hondenvoer of natvoer met ten minste vier procent vezels. Gordon Setters kunnen ook kleine hoeveelheden extra voedsel krijgen, zoals gekookte zalm en kip of verse groenten. Daarnaast is het raadzaam Gordon Setters geen zout te geven; zelfs een kleine hoeveelheid kan gevaarlijk zijn. De Gordon-setter moet een dun lichaam hebben met een duidelijk gedefinieerde taille. Eigenaren moeten hun hond 30 minuten voor of na de maaltijd niet trainen. Het risico op een opgeblazen gevoel is bij dit ras aanzienlijk, dus ze moeten hun hond altijd rechtop voeren.

Rasclub Gordon Setter

Sinds 1931 fungeert de Nederlandse Gordon Setter Club als rasvereniging voor Gordon Setters. In 2010 werd de Gordon Setter Vereniging Nederland opgericht en twee jaar later goedgekeurd door de Raad van Bestuur. Hun doel is om de kwaliteit van het ras te behouden en te verbeteren door middel van een gezond en op welzijn gericht fokbeleid. Ze streven er ook naar om hun leden goede informatie te geven over de zorg voor een Gordon Setter, samen met informatie over herplaatsing en nestbezoeken. Verder is hun doel om liefhebbers bij elkaar te brengen om activiteiten te organiseren.

Puppy info

Gordon-puppy’s profiteren het meest van tijd doorbrengen met hun baasjes. De op één na beste opleiding is het vinden van een baan; de beste baan die ze kunnen krijgen is er een waar ze tijd doorbrengen met hun baasje. Deze honden zijn erg gezinsgericht en kunnen een bepaalde tijd alleen blijven als hun familie afwezig is. Ze hebben veel baat bij vroege puppytraining en socialisatielessen. Dit zorgt ervoor dat de puppy’s opgroeien tot goed aangepaste, goed opgevoede metgezellen.

Gordon-Setter-Depositphotos_434252060_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 328

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!