...

Karelische Berenhond

Karelische Berenhond
5
(263)

Karelische Berenhond

De Karelische Berenhond is een onafhankelijke hond, maar heel zachtaardig voor het gezin. Hij is ook zachtaardig met mensen die hem niet aardig behandelen. Hij is een dappere, warme, moedige en evenwichtige hond, en hij is uitstekend in het jagen op groot wild. Hij is een beschermende waakhond, maar geen trek- of herdershond. Het trainen van hem vereist strikte discipline en er moeten voorzorgsmaatregelen worden genomen om hem niet van streek te maken wanneer hij hem traint om aan te vallen.

Als hij jong is, is hij vatbaar voor verborgen agressie die niet mag worden uitgelokt. Grote ruimtes en veel beweging zijn nodig om deze hond zijn energie te laten stromen. Hij is niet gemaakt om in een appartement te wonen.

Karelische Berenhond – FCI Rasgroep 5

De Karelische Berenhond behoort tot de rasgroep van de Spitsen en honden van het oerhondtype.

Land van herkomst: Finland
Huidige en oorspronkelijke taken: Jachthond op groot wild
Levensverwachting: 11 tot 13 jaar

Temperament: Loyaal, Zelfstandig, Territoriaal, Moedig, Voorzichtig, Vasthoudend
Anderen namen: Karelische Beer hond

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen 57 cm. – Teven 52 cm.
Gewicht: Reuen wegen 25 tot 28 kg. – Teven wegen 17 tot 20 kg.

Hoofd
Karelische Berenhonden hebben een wigvormig hoofd. De stop is licht, tamelijk lang en geleidelijk verlopend naar de schedel. De neusrug is recht. De kaken zijn zeer sterk. De ogen zijn ovaalvormig en vrij klein. De oren zijn middelgroot en worden rechtop gedragen. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam
Het is een robuust gebouwde hond. De rug is recht en gespierd. De ruime borst is matig wijd en reikt tot aan de ellebogen. De schuin geplaatste schouderpartij is vooral bij reuen goed ontwikkeld. Karelische Berenhonden hebben een gespierde en krachtige achterhand. De gebogen nek is gespierd en middelmatig lang.

Vacht: De bovenvacht van de Karelische Berenhond is stug en recht. De ondervacht is zacht en zeer dicht.
Kleuren: Zwart met duidelijk witte aftekeningen op het hoofd, nek, borst buik en benen.

Geschiedenis en afkomst

De Karelische berenhond is een inheems Fins ras dat zijn oorsprong vindt in Karelië, een noordelijke regio van Sint-Petersburg. Om de Karelische berenhond te creëren, voegden de Russen bloed van de Utchak-herdershond toe aan het oude ras. Karelië grenst in het noorden aan Finland. De FCI verklaarde dit ras in 1946 inheems in Europa. Ze dienden oorspronkelijk als jagershonden die zowel op elanden en beren als op groter wild waren gericht.

Karelische berenhonden stierven na de Tweede Wereldoorlog bijna uit door natuurlijke oorzaken. Karelische berenhonden behoren tot de top 10 van meest voorkomende hondenrassen in Finland. Ze worden ook gefokt in Noord-Amerika en verschillende Europese landen. Sinds 1940 zijn 40 honden die in oorlogstijd zijn gered, de enige bron van de voorouders van de Karelische beer hond die vandaag de dag nog leven. Ondanks dit feit erkent de American Kennel Club de Karelische berenhond niet volledig. Het is opgenomen in hun Foundation Stock Service, die wordt gebruikt om de afstamming van de hond te volgen en hen in staat te stellen deel te nemen aan sommige competities. Alle lijnen van Karelische Berenhonden kunnen momenteel hun voorouders herleiden tot deze 40 honden.

Karelische Berenhond Depositphotos_350766776_S

Gedrag

De Karelische Berenhond is een zeldzaam Fins jachthondras. Ze zijn buitengewoon zelfverzekerd, moedig en zelfverzekerd, terwijl ze ook eigenzinnig en humoristisch zijn. Karelische berenhonden hebben een standvastige en vastberaden eigenaar nodig. Een gevoel van wederzijds respect moet de relatie tussen hond en eigenaar beheersen. Vanwege hun individualistische aard mogen eigenaren geen slaafse toewijding van deze honden verwachten. Karelische berenhonden zijn erg beschermend voor hun waargenomen territorium; ze zullen woest vechten tegen iedereen die hun eigenaar bedreigt.

Vanwege hun defensieve karakter mogen Karelische berenhonden alleen worden gegeven aan gezinnen die geen kleine kinderen hebben. Ze mogen ook niet in een gebied worden geplaatst waar andere honden aanwezig zijn. Een mannelijke en vrouwelijke Karelische berenhond kunnen vreedzaam samenleven.

Karakter Karelische Berenhond

Karelische Berenhonden zijn waakzaam, slim, snel en strijdlustig. Zijn strijdlust brengt hem ertoe geen stap uit de weg te gaan als hij geprovoceerd wordt door een soorgenoot. Zijn snelheid, kracht en vermogen om zijn kansen te berekenen laten hem meestal ongeschonden uit een gevecht komen. Ze zijn hard voor zichzelf. De hond is uitstekend geschikt om in een buitenkennel gehouden te worden, maar ze mogen niet van intensief contact met het gezin verstoken blijven.

Karelische Berenhond Depositphotos_246029778_S

Sociaal

De Karelische beer hond is tegenover soortgenoten vrij asociaal. Het houden van meerdere reuen is ten sterkste af te raden en ook teven kunnen problemen geven. Een reu en teef leven wel harmonieus samen. Ten opzichte van mensen zijn ze vriendelijk en ze zijn zeer gehecht aan het gezin. Socialiseer ze goed met andere huisdieren. Het zijn geen doorsnee gezinshonden.

Omgang

Karelische berenhonden zijn briljant, intens en energiek. Het zijn van nature bekwame jagers en kunnen agressief worden tegenover andere dieren of honden. Vroege socialisatie en training zijn nodig om dit te verminderen. Karelische berenhonden zijn extreem waakzaam als het gaat om jachtinstincten. Dit kan ertoe leiden dat ze gaan dwalen of andere dieren achtervolgen, wat aangeeft dat ze in een omheinde tuin moeten worden gehouden. Ze moeten ook kunnen rennen en hun energie kunnen verbranden.

Vanwege hun hoge intellect en energie hebben Karelische berenhonden constante intellectuele en fysieke stimulatie nodig. Als ze geen van beide krijgen, kunnen ze zich vervelen en destructief worden. Vermoeide honden zijn gelukkiger honden, en dit ras vereist specifiek veel mentale en fysieke activiteit om gelukkig te zijn. De Karelische beer hond is een zeer waakzaam hondenras. Ze blijven trouw aan hun menselijke familie, ongeacht hoe ze zijn opgevoed. Naast blaffen om hun mensen te waarschuwen voor alles dat een bedreiging kan vormen, blaffen ze ook om alles te onderzoeken dat van belang kan zijn. Karelische Berenhonden zijn geschikte metgezellen voor zelfverzekerde en betrouwbare trainers. Ze worden vaak gewaardeerd door jagers vanwege hun vaardigheden in de jacht. Als ze goed worden behandeld, zijn Karelische berenhonden uitstekende gezinshonden.

Karelische Berenhond Depositphotos_342937700_S

Beweging

De Karelische beer hond moet minimaal een uur per dag uitgelaten worden. Ze kunnen goed naast de fiets lopen. Heeft u de hond zeer goed onder controle, dan kan hij ook onaangelijnd wandelen. Beweging om het huis is alleen mogelijk als de tuin erg goed omheind is. Ze hebben een grote vrijheidsdrang en kunnen dagen wegblijven.

Opvoeding

Dit hondenras heeft een baas nodig die stevig in zijn schoenen staat en een natuurlijk overwicht heeft. Ze hebben een eigenzinnig karakter en slaafse gehoorzaamheid is uitgesloten. Voed de hond op met wederzijds respect. Ze zijn gevoelig van aard. Wanneer hij onrechtvaardig wordt behandeld of gestraft kan het dagenlang duren voor hij de aangedane belediging vergeten is.

Verzorging Karelische Berenhond

De vacht van de Karelische Berenhond is weerbestendig. Kam de hond geregeld, maar gebruik hierbij geen stalen kammen, of slickerborstel, omdat deze het haar kunnen beschadigen. In de verharingsperiode kunt u de losse vacht verwijderen met een herdersharkje. Geef dit hondenras een goede hondenmand om artrose te voorkomen.

Karelische Berenhond Depositphotos_82189964_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 263

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!