...

Karelische Berenhond

4
(1)

Karelische Berenhond – FCI Rasgroep 5

Spitsen en honden van het oerhondtype.

Land van herkomst
Finland
Huidige en oorspronkelijke taken
Jachthond op groot wild

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen 57 centimeter.
Teven 52 centimeter.
Gewicht
Reuen wegen 25 tot 28 kilo.
Teven wegen 17 tot 20 kilo.
Hoofd
Karelische Berenhonden hebben een wigvormig hoofd. De stop is licht, tamelijk lang en geleidelijk verlopend naar de schedel. De neusrug is recht. De kaken zijn zeer sterk. De ogen zijn ovaalvormig en vrij klein. De oren zijn middelgroot en worden rechtop gedragen. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam
Het is een robuust gebouwde hond. De rug is recht en gespierd. De ruime borst is matig wijd en reikt tot aan de ellebogen. De schuingeplaatste schouderpartij is vooral bij reuen goed ontwikkeld. Karelische Berenhonden hebben een gespierde en krachtige achterhand. De gebogen nek is gespierd en middelmatig lang.
Vacht
De bovenvacht van de Karelische Berenhond is stug en recht. De ondervacht is zacht en zeer dicht.
Kleuren
Zwart met duidelijk witte aftekeningen op het hoofd, nek, borst buik en benen.

Gedrag

Karakter
Karelische Berenhonden zijn waakzaam, slim, snel en strijdlustig. Zijn strijdlust brengt hem ertoe geen stap uit de weg te gaan als hij geprovoceerd wordt door een soorgenoot. Zijn snelheid, kracht en vermogen om zijn kansen te berekenen laten hem meestal ongeschonden uit een gevecht komen. Ze zijn hard voor zichzelf. De hond is uitstekend geschikt om in een buitenkennel gehouden te worden, maar ze mogen niet van intensief contact met het gezin verstoken blijven.
Sociaal
De Karelische Berenhond is tegenover soortgenoten vrij asociaal. Het houden van meerdere reuen is ten sterkste af te raden en ook teven kunnen problemen geven. Een reu en teef leven wel harmonieus samen. Ten opzichte van mensen zijn ze vriendelijk en ze zijn zeer gehecht aan het gezin. Socialiseer ze goed met andere huisdieren. Het zijn geen doorsnee gezinshonden.

Omgang

Beweging
Karelische Berenhonden moeten minimaal een uur per dag uitgelaten worden. Ze kunnen goed naast de fiets lopen. Heeft u de hond zeer goed onder controle, dan kan hij ook onaangelijnd wandelen. Beweging om het huis is alleen mogelijk als de tuin erg goed omheind is. Ze hebben een grote vrijheidsdrang en kunnen dagen wegblijven.
Opvoeding
Dit hondenras heeft een baas nodig die stevig in zijn schoenen staat en een natuurlijk overwicht heeft. Ze hebben een eigenzinnig karakter en slaafse gehoorzaamheid is uitgesloten. Voed de hond op met wederzijds respect. Ze zijn gevoelig van aard. Wanneer hij onrechtvaardig wordt behandeld of gestraft kan het dagenlang duren voor hij de aangedane belediging vergeten is.
Verzorging
De vacht van de Karelische Berenhond is weerbestendig. Kam de hond geregeld, maar gebruik hierbij geen stalen kammen, of slickerborstel, omdat deze het haar kunnen beschadigen. In de verharingsperiode kunt u de losse vacht verwijderen met een herderharkje.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4 / 5. Aantal beoordelingen: 1

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!